[#1] Szybki problem z ikonami i IconX
Witam,

Mam taki mały dylemacik. Jak zrobić ikonkę poprzez, którą będę w stanie uruchomić program z parametrami. Potrzebuję to do programu Paradise. Muszę go uruchomić w taki sposób "Paradise -rdisk -drive 0" bo mam 1 MB ramu. Z tego co już udało mi się znaleźć trzeba mieć IconX w katalogu c: oraz ikonkę typu project. Nie wiem czy tak można, ale ikonkę wyciągnąłem z workbencha (CopyPrefs), zmieniłem nazwę na Paradise i wrzuciłem na dyskietkę. IconX oczywiście też mam w c:. I teraz moje pytanie co dalej ? Nie do końca wiem co wpisać w Tooltype.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2014 15:44:44 przez luke9548
[#2] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@luke9548, post #1

To chyba powinno być tak, że w ikonce typu Project, jako Default Tool, wpisujesz nie IconX, ale to co masz w cudzysłowie - czyli:

Paradise -rdisk -drive 0

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2014 16:06:46 przez APC74
[#3] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@APC74, post #2

To jednak nie przejdzie - program na to nie pozwoli. Musisz stworzyć plik tekstowy z podanym przez Ciebie poleceniem i zapisać go pod nazwą np. Paradise_transfer (oraz ikonę jako Paradise_transfer.info). W Default Tool ikony wklep C:IconX
[#4] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@APC74, post #3

Trzeba też chyba nadać temu skryptowi atrybut wykonywalności (jeśli dobrze pamiętam to attrib nazwa +s; ja robiłem to w filemasterze). Najlepiej sprawdzić działanie skryptu uruchamiając go w shell. Jeśli tam pójdzie to z ikony też powinien wtedy ruszyć.
[#5] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@Rafał A-3000, post #4

Nie trzeba dodawać bitu protekcji s skryptowi uruchamianemu z ikony, z IconX w Default Tool. Uruchamianie skryptu przez taką ikonę jest odpowiednikiem polecenia ADOS:

Execute <nazwa_skryptu>

Bit protekcji s jest potrzebny, gdy chcemy uruchomić skrypt z CLI przez podanie samej nazwy skryptu (z pominięciem polecenia Execute).
[#6] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@APC74, post #3

Ok, dzięki, działa wszystko pięknie wg postu 3. Dopiero się później skapowałem, żeby wyciąć rozszerzenie txt. O dziwo musiałem zmienić skrypt na "paradise -rdisk -drive0" bo mówił, że nie wybrano stacji dysków.

Teraz szybkie pytanie nt. samego programu Paradise. Gdzie się podziewa obraz po transferze z Amigi na PC ? Jest napisane, że w tym samym folderze gdzie jest program, jednak nie widać tego bo gdy na Amidze jest napisane, że już zakończył przesyłać obraz to na piecu nadal jest napisane receiving, nie ma informacji o zakończeniu i nic się nigdzie nie pojawia nawet gdy przerwę procedurę. Od PC do AMIGI wszystko gra.
[#7] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@luke9548, post #6

Spróbuj wyświetlić wszystkie pliki w katalogu.
Menu na górnej belce WB - Window/Show/all files
lub Okno/Wyświetl/wszystkie pliki

Tak to chyba powinno wyglądać. Jeśli przesyłany plik nie ma ikony, to standardowo nie jest widoczny.
[#8] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@Mordimer, post #7

Ale on pisze, że pod Ami wszystko bangla - to na PC (po przesłaniu z Ami) nie ma plików.
[#9] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@luke9548, post #6

Kilka głupich pytań
Jaki Windows?

Nie uruchamiasz czasem programu z partycji systemowej? W nowszych Windach trzeba mieć uprawnienia admina, żeby na systemowej coś zapisać.

Program nie jest za głęboko "schowany" w drzewie katalogów (albo w katalogu ze spacjami itp.)?
[#10] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@APC74, post #8

Fakt, kiepsko przeczytałem.
[#11] Re: Szybki problem z ikonami i IconX

@Mordimer, post #10

Sorry za brak odzewu, przestałem się zajmować tematem na razie. BTW: Windows XP 32 bit, uruchamiałem z partycji systemowej bo z pulpitu, kiedyś może jeszcze z tym powalczę. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem