kategoria: A500
[#1] Coś mi się stało z Amigą
Właśnie coś mi się stało, używałem sobie Super Sound 4.3 i zacząłem myśleć że programy pisane w Amosie są świetne /przyjemne GUI, okienka ładnie się zwijają/ włączyłem efekt Waah/ Waah Oute podałem parametr 12 i na obrazie pojawiło się coś w stylu wojny pikseli /coś jak wgrywanie gry na C64/ pomyślałem że tak ma być. Przełączyłem sobie ekran i po chwili powróciłem do Amigi a tam ciemność, pomyślałem że to nie możliwe bo moja Amiga nigdy się nie zawiesza. I zanim znalazłem długopis aby spisać kody z guru /kilka guru uciekło/ z jednego guru mam polowe 081f72e8.

I teraz wiem że coś się stało bo jak wejdę na slot aux do folderu gdzie mam trochę świeżych adf. to jak go przewijam w dół to środek stoi a przewija się tylko trochę od dołu i w górę tak samo jest.

VirusZ pokazuje w jednym pliku w Super Sound 4.3 "buffer truncated!"

Wszystkie adf-y mam z TOSEC, nie instaluje oprogramowania z niewiadomych źródeł nie używam dyskietek od nie znajomych myślałem że mnie to nie spotka.

W Memory Monitor w Vz po prawej stronie są jakieś śmieci.

W sumie teraz się po chwili nie resetuje ale wydaje mi się że jej coś dolega. nie... buuu!
[#2] Re: Coś mi się stało z Amigą

@amizet, post #1

A jaka masz pewnosc ze SuperSound nie miał wirusa ?
To ze adfy są z TOSEC nie znaczy że są "czyste"
[#3] Re: Coś mi się stało z Amigą

@Norbert, post #2

Żadnej, ale myślałem że jak ktoś je tam wrzuca to je przeskanuje. Wiem że tam są i czytałem o tym nawet na forum. Nie wiesz co mógłbym teraz zrobić nie chce mi się instalować od nowa OS bo mam Full z CWB i instalacja trochę trwała.
[#4] Re: Coś mi się stało z Amigą

@amizet, post #3

Najlepiej odpalic komputer z dyskietki z programem antywirusowym i usunąć "bestię"
Oczywiscie dyskietka musi być czysta, niezawirusowana.
Przed tą operacja lepiej Amigę wyłączyć na minutę z zasilania. Pamieć komputera zostanie wtedy dokladnie wyczyszczona, nie bedzie żadnych "śmieci"
[#5] Re: Coś mi się stało z Amigą

@Norbert, post #4

Wiem że mam czasami takie noobowe zapytania, i gdybym sam do tego doszedł nauczył bym się pewnie więcej.

Ale jak byś mi jeszcze polecił mi jakiś soft to by było spoko.
[#6] Re: Coś mi się stało z Amigą

@amizet, post #5

to lub
to pomysł
[#7] Re: Coś mi się stało z Amigą

@parallax, post #6

Dzięki, poszukam też coś sam zrobię to wieczorem, teraz idę robić coś innego w ogóle to mogłem nie włączać Amigi w południe /zawszę używam w nocy i wtedy jej się nic nie dzieje/
[#8] Re: Coś mi się stało z Amigą

@amizet, post #3

Żadnej, ale myślałem że jak ktoś je tam wrzuca to je przeskanuje.

TOSEC nie jest skanowany pod względem integralności danych jak i wirusów. To zwykły warez jest.
[#9] Re: Coś mi się stało z Amigą

@QkiZ, post #8

Witam. Pytanie odnosnie mojej ami. Kiedys, kiedy bylem w wb, po ekranie (na ukos od górnego lewego rogu do dolnego prawego, i nie tylko od tych, obok tez, ale byly skierowane w prawą) jakies czerwone napisy. Przelatyealy tak szybko, ze nie mohlem ich dostrzec, a po ok 15s ustały-zniknęły. Nie zdążyłem zrobic zdjęcia. Nigdy więcej się nie pojawiły.
[#10] Re: Coś mi się stało z Amigą

@redstonecraftpl, post #9

czy to przypadkiem nie była telegazeta z TV ?
[#11] Re: Coś mi się stało z Amigą

@redstonecraftpl, post #9

Kiedys byl taki wirus Joshua czy jakos tak i wtedy lataly napisy w ramce po skosie :)
[#12] Re: Coś mi się stało z Amigą

@QUAD, post #11

Byl on harfwar'owy? Bo mozliwe ze to byl wb z flopa ;)
Edit: skoro byl stary, to moze byc on, to jest jedna z tych dyskietek co mają po 20lat..

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 08:52:43 przez redstonecraftpl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem