[#1] WB 3.1 - instalacja bez flopów
Witam. Czy jest mozliwosc instalacjo wb3.1 brz dyskietek i bez emu? albo wziasc dyskietke na ktorej lezy wb (dpaint na przyklad), uruchomic i porobic assigny do folderów z zawartością flopów? i uruchomic po prostu installer z parta ktorego zostawie(game lub prog)? Jezeli moje rozumowanie jest poprawne, daj komendy

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 20:37:10 przez redstonecraftpl
[#2] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #1

Nie masz instalki WB ani WinUAE?
Pytam bo pod emu możesz spokojnie postawić sys no chyba że jesteś ortodoksem
[#3] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@iZi, post #2

Taa, mam wb 2.1 na hd0. Wiem ze na emu moge, ale dzis uzeralem się dobrą godzine z instalacją(hdf'a nie wykrywal)..

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 20:42:38 przez redstonecraftpl
[#4] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

"Wziąć", a nie "wziąść". Skoro piszesz/mówisz "wziąść", to równie dobrze możesz mówić "braść" i "poszlem". Nie czyń obciachu Amigowej Braci, która tu, na PPA posługuje się (w przytłaczającej większości) poprawną polszczyzną.

Serdeczności
Des
[#5] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #3

Hdf masz na myśli dysk twardy czy plikopartycję?
Jeśli obraz partycji to możesz to zrobić wykorzystując opcję stworzenia partycji jako katalogu a instalację przeprowadzić pod emu z plików adf.

W Ami masz dysk czy kartę CF?
[wyróżniony] [#6] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

Przed chwilą sprawdzałem i w ten sposób nie zainstalujesz - trzeba byłoby zmienić skrypt instalacyjny, żeby poszło.

Na upartego jednak można zainstalować ręcznie. Załóż pod WinUAE katalog WB31 na karcie, zamontuj ADF jako "dyskietkę" i przeciągnij jej ikonę do katalogu WB31 - zrób tak ze wszystkimi dyskietkami.
Pod Ami, po wystartowaniu z jakiejś dyskietki systemowej kopiujesz zawartość katalogów na partycję systemową (SYS: w poniższym opisie), a dokładniej:

* Workbench3.1 - całą zawartość katalogu do SYS: (to co jest wewnątrz katalogu Workbench3.1)
* Extras3.1 j.w.

PAMIĘTAJ, ŻEBY PRZED KOPIOWANIEM WYŚWIETLIĆ WSZYSTKIE PLIKI W KATALOGU (górne menu Window -> Show all po wejściu do katalogu)

* Storage3.1 zmień nazwę na Storage i przeciągnij na SYS:
* Locale razem z katalogiem głównym na SYS:
* Fonts j.w.

* Install3.1 tu trochę dłużej...
- zawartość katalogu C do SYS:C
- zaw. kat. HDTools do katalogu SYS:Tools (w katalogu HDTools jes katalog S - skopiuj z niego BRUtab do SYS:S )
- L do SYS:L
- Libs do SYS:Libs
- System do SYS:System
- W katalogu update interesuje Cię plik Startup-HardDrive - kopiujesz go na SYS:S, usuwasz starą Startup-Sequence (to wersja dla dyskietek) i zmieniasz nazwę Startup-HardDrive na Startup-Sequence.
[#7] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

Jest taka mozliwość
Wystarczy podmontowac adfy pod Amigą i postępować tak jakby to były fizyczne dyskietki.
[#8] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

Na Amidze z większą ilością ram-u można zamountować rad: wielkości dyskietki, zmienić nazwę na df0: i je podmieniać do woli w razie potrzeby rozpakowując w nią obrazy dyskietek spakowanych w dms. Z .adf ten numer nie przejdzie - program nie potrafi zmienić adresu na rad: (albo mi się to nie udało).
Ja tak instalowałem kilka programów i gier wielodyskietkowych i śmigało ,jak ta lala'. A jak instalacja wtedy szybko przebiega OK Zrobiłem sobie kilka radów i tak szybko szło, że nie nadążyłem obrazów rozpakowywać...
[#9] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Rafał A-3000, post #8

Z przeniesieniem adf do RAD: poradzi sobie program do przenoszenia adf na dyskietke.
Nalezy tylko podac odpowiednie parametry.
[#10] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Norbert, post #9

Jakie to parametry? Trochę siedziałem nad tym, by to działało jak przy dms ale mi się nie udało. Zawsze zapisywał w df0: (nawet gdy w stacji nie było dyskietki).
[#11] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Rafał A-3000, post #10

Najprosciej uzyc pakietu XFS. Dyskietki (adf, adz, dms) zmienia sie za pomoca lshift+lamiga+0 na numerycznej. Prosto, szybko i wygodnie.

1. adf2disk
adf2disk dh0:gra.adf ramdrive.device 0

2.transdisk
transdisk -w dh0:gra.adf -d ramdrive 0

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2014 22:57:24 przez Norbert
[#12] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Norbert, post #11

Dzienki za odpowiedzi, pomogą(jak dojdzie chip).
Sorry za wioche z wziąsc, wiem ze poprawnie jest wziac, aczkolwiek pisałem(i pisze) na srajfonie..
[#13] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Rafał A-3000, post #8

Tak przy okazji, RAD może mieć taką pojemność jaką masz łącznie ilość ramu w Amidze. Trzeba tylko edytować plik RAD. Nie pamiętam tylko co jak się nazywał ten parametr. Ale sprawdzę to jak wrócę do domu dzisiaj.
[#14] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

na płycie z Amiga OS. 3.5 jest instalka wb 3,1
wystarczy ją przegrać na dysk i zainstalować
[#15] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@glichtanski, post #13

Wtedy braknie pamieci na programy/gry/system.

Jak juz podajemy ciekawe informacje, to RAD: czy DFx mozna podzielic na partycje
[#16] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Norbert, post #15

Chcialbym do tego dodatek magicwb 3.6 i jesli przy starcie wb i magicwb zostanie mi wiecej niz 1,5mb chip'a-to chętnie doinstaluje jeszcze classicwb
Tylko pytanie, jak zainstalować magicwb i classicwb?
[#17] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #16

Ma ktoś pełną wersję MagicWB? W mojej wersji wyskakuje okienko że trzeba zarejestrować
[#18] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@sebbb, post #17

Chyba można zarejestrować tutaj.
http://www.sasg.com/mwb/

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 12:40:04 przez lekarz_med
[#19] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@lekarz_med, post #18

[#20] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@Art, post #19

http://www.fatcat.vispa.com/keyring/
Na fonie miałem jeszcze jedną stronę z downloadem adf..
EDIT: Kurcze, opis betterwb brzmi znajomo.. zara lookne na magic, czy to na pewno to czego szukam..
EDIT2: noo, dobra chodzilo mi o BetterWB. Co tak wogóle dodaje MagicWB?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 13:42:26 przez redstonecraftpl

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 13:44:30 przez redstonecraftpl
[#21] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #20

MagicWB kiedyś był bardziej funkcjonalny, ale dziś to tylko jego paleta została, którą można sobie ręcznie ustawić.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 18:16:54 przez APC74
[#22] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

ClassicWB ma taką opcję, tzn. prawie bez użycia floppa i prawie bez użycia UAE.
Ściągasz sobie którąś wersję ze strony classicwb.abime.net.
W ściągniętym archiwum są m.in. pliki:
  • Real_Amiga_Install.ADF
  • System.hdf
*.adf zgrywasz na dyskietkę, a *.hdf musisz przerobić na *.zip i skopiować na kartę CF na dh0 (inne pliki usunąć). Następnie uruchomić Ami z tej dyskietki, a skrypt automatycznie wykryje System.zip i wszystko sam zrobi. U mnie ta metoda zadziałała, chociaż po wcześniejszych ~5 nie udanych próbach.
Dokładna instrukcja na tej stronie: classicwb.abime.net/classicweb/instructions.htm. Chyba, że wolisz MagicWB, wtedy ta metoda odpada. Jakby co tu masz plik System_GAAE.zip ("_GAAE" trzeba zmazać), powinien zadziałać, ale nie gwarantuje.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 19:08:45 przez glon
[#23] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@glon, post #22

Witam. Chcialbym betterwb + classicwb. Czy classicwb nie da sie zainstalowac z wb3.1?
[#24] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #23

ClassicWB_GAAE instaluję się z WB 2.1, ale ClassicWB_Lite z WB 3.0/3.1 itd.
Wybierasz najlepiej dopasowany do twojego sprzętu (wersja Kick, ilość pamięci itp.).
Tu są wymagania sprzętowe: classicwb.abime.net/classicweb/requirements.htm, ponadto na podstronach dotyczących poszczególnych wersji znajduję się u góry link Instructions:
  • dla GAAE
  • dla Lite
  • i dla każdego innego tak samo

edit (po chwili):
GAAE jest najmniej pamięciożerny i wymaga Kick-a 2.0, 68K potrzebuję trochę więcej pamięci, ale podają, że na 2MB też ruszy, potrzebuję Kick-a 3.0/3.1, obydwu wystarczy procesor 68000. LITE wymaga minimum 68020.
Zapędziłem się i myślałem, że ja mam LITE zainstalowany, a mam 68K bo mam 68000.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 20:27:38 przez glon
[#25] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@glon, post #24

Czyli lite mi nie pojdzie? No to nici.. zobacze jak chodzi z 68k(jak ten ram przyjdzie .....)
Edit: no, ale czy ten 68k mi pojdzie na wb 3.1? I do tego:co dodaje classicwb? Tapety i inne ikonki?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 22:37:20 przez redstonecraftpl
[#26] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #25

Nom, LITE to już na Ami 600 + turbo, albo Ami 1200. Ja mam Ami 600 + FastRam od Kippera. Nie mam więc problemu z brakiem pamięci, chociaż jak otwieram jakąś szufladę, albo uruchamiam program to muszę dobrą chwilę poczekać zanim się wczyta. Oczywiście mam ClassicWB_68k.

Z korzyści jakie zyskujesz po zainstalowaniu takiego pakietu największą moim zdaniem jest cała masa pre-instalowanych programów takich jak DirOpus, WHDLoad i cała masa innych. Do tego podrasowany wygląd WB (na tyle na ile to możliwe bo A600 demonem prędkości nie jest). Nie wiem jak z tapetą, widziałem, że w innym wątku coś tam heniek29cr kombinował i Mu wyszło, więc się da.

Ale chyba jednak dobrym krokiem było by dokupienie FastRam-u od Kippera, bo 2MB na zbyt wiele nie wystarczy. Ale nic na siłę, czas pokaże i najwyżej sam do takiego wniosku dojdziesz lub uznasz, że nie zależy Ci na tym tak bardzo, żeby ładować dodatkową kasę.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2014 10:34:23 przez glon
[#27] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@glon, post #26

BetterWB się z tego co widze ma instalke z dysku, super, ale jak z ClassicWB?
[wyróżniony] [#28] Re: WB 3.1 - instalacja bez flopów

@redstonecraftpl, post #27

http://classicwb.abime.net/classicweb/instructions.htm

Real Amiga Installation

Method 2 - a slower alternative to Method 1 or direct copying of files
Basics

The ClassicWB install ADF provided must first be written back to a real Amiga disk.
Install procedure works by unzipping the file "DH0:System.zip".
The first hard drive partition must be called DH0: for the install floppy to work. I suggest using HDtoolbox found on the Workbench Install disk to name partitions. This can be done without losing any data stored on those partitions.
Creating the "System.zip" file is done in WinUAE (or other compatible emulator) and copied onto a real Amiga hard disk partition identifiable as device DH0:

Creating "System.zip" in WinUAE

Load the now installed ClassicWB config created above. image
Add a PC directory to the Hard Drives tab. You can call this whatever you wish, however using "PC" for either the device or volume name will produce a nice Workbench icon shown in the pictures. image
Boot the ClassicWB and load "Dopus" from the popup menu. image
Select "DH0" for one window and the "PC" directory added in 1) for the second window. image
Highlight all the ClassicWB files on "DH0" and click the "ZIP" button. image
When asked to enter an archive name, type "System". image
Hit return and wait for the archive to be finalized (may take a while). image
Test the archive's integrity either in Dopus or Windows. image

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 01:24:29 przez glon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem