[#1] AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!
Witam wszystkich - jestem tu od niedawna, a w sumie od dawna tylko że biernie - postanowiłem teraz przejść do czynu. W sumie zmusioł mnie do tego problem a raczej potrzeba- poszukujć programu który by mi sić zajoł zarządzaniem domu weselnego - a mianowicie... - zaraz objaśnie co miałby robić. Chodzi o to aby wprowadzić do niego dane takie jak:
1. Rodzaje dań, dajmy na to X,Y,Z,
- wprowadzić należy produkty jakie są potrzebne na wyprodukowanie porcji dania dla jednej osoby.
Dalej aby przeliczało to mniej wićcej w ten sposób:
wybieram np danie X, liczbć osób na 116 i rzeby program mi pokazał ile i jakich produktów jest potrzebne na przyjćcie gdzie podane bćdzie danie X, na którym bedzie 116 osób.

Oczywiście takich dan do wyboru ma byc około 40 dlatego najlepiej aby mozna było wprowadzać wićkszą ilość informacji do tego programu.

Po prostu: kontrachent wybiera z gotowego menu około
12 dań/zakąsek i podajć liczbć gości - ja chciałbym wprowadzić to do komputera i wydrukowac sobie listć i ilość potrzebnych produktów.

Aha Amiga na której ma to chodzić to:

A600-MC68020/25MHz-koprocesor-10MB RAM-ROM 3.1-HDD 4GB
lub
A500+TOWER-MC68010/24MHz-ROM 3.1-HDD 2GB-CDROMx40-VGA adapter

Mam nadziejć iż jansno to rozpisałem - jesli ktoś wie coś i może mi jakoś pomóc to bardzo proszć - bardzo chciałbym wykorzystać praktycznie Amigć w branzy jaką sić zajmujć - pozdrawiam wszystkich:)

[#2] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

czesc rzeczy jak nie wszystko moglbys napisac przy uzyciu TurboCalca albo innego arkusza kalkulacyjnego na amige.
Innych programow teraz sobie nie przypominam. Napisanie czegos takiego to mysle ze tez nie problem tylko trzeba znalezc na to czas.

[#3] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

Za niewielkie pieniądze mogć napisać każdy program z możliwością rozbudowy. To byłoby całkiem ciekawe być takim najemnikiem no i spełniłoby sić moje małe marzenie, pisać programy na zlecenie a nie dla siebie :).

[#4] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

Witam.
Program taki bylby nieskomplikowany do napisania nawet w AmiBasicu.
Wszystkie potrzebne dane mozna stabelaryzowac.
Porponowalbym jeszcze podlaczyc drukarke aby na koncu wydrukowac liste zakupow.
Pozdrawiam.
[#5] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

Tylko i wyłącznie arkusz kalkulacyjny - Turbocalc, dawniej Procalc (do tego aż za dobre), jeszcze dawniej MaxiPlan. Możesz także wykorzystać bazy danych - obecnie Fiasco lub starą MiamiagaFile - proste do obsługi aż do bólu (przeciwnie do pecetowych) i dobre. I ten konfig wystarczający...

[#6] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

Albo napiszesz sobie to sam w arkuszu, albo zaproponuj cene to znajdzie sie ktos, kto Ci to napisze.

[#7] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Kaczus, post #6

Dzićki za odzew i nie pozostawienie samego sobie :) - Czy za 50zł jest w stanie ktoś to napisać (no podobno to prosty programik) - oczywiście z nieograniczoną możliwością wprowadzania dancych (liczby dań, jak i liczby składników z jakich mają składać sić te dania) - oprócz tego program powinien zawierać także możliwośc wpropwadzenia napojów - tamn tylko dajmy na to COLA, sok pomarańczowy itp itd i wpisywana ilość - no i na końcu oczywiście wydruK :) - - no ale wićcej konkretnych info to już prezy bliższym dogadywaniu sić:) - pozdrawiam wszystkich.

[#8] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

na dobra sprawe arkusz kalkulacyjny faktycznie starczy. ale imo byloby wygodniej gdyby zrobic to za pomoca serwera www, bazy do ktorej wpisujesz swoje dane i skryptu ktory to liczy. moze byc *sql i php, moze byc text i arexx, perl, python czy amigabasic, to juz zalezy od fantazji.
interfejs mialbys w przegladarce i moglbys go nawet udostepnic klientom. da sie zrobic na golej a600/1200, wygodniej byloby oczywiscie na jakims normalnym serwerze razem ze sklepem (mozna wykorzystac gotowe rozwiazania) i strona www.
[#9] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Valwit, post #8

Nie ma to jak z armaty do muchy strzelić. A co jeżeli tam nie ma dobrego połączenia z siecią? Postawisz PHP i Apache na A500?
[#10] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Grzegorz Kraszewski, post #9

hihihi, jak by co to służę hostingiem :p
[#11] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #7

@ rlikko
Dzićki za odzew i nie pozostawienie samego sobie - Czy za 50zł jest w stanie ktoś to napisać (no podobno to prosty programik) [...]

hmm... możliwe, że się ktoś znajdzie.
[#12] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #7

Za 50zl, tzn ze caly program musialby napisac w godzine.... Nie sadze by znalazl sie chetny... Tym bardziej, ze nie sprzeda tego programu dalej. Chyba, ze napisze go po to by sie czegos nauczyc nowego - czyli przy okazji...

[#13] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Kaczus, post #12

@ Kaczus
Chyba, ze napisze go po to by sie czegos nauczyc nowego - czyli przy okazji...

Albo dla zabawy z zyskiem - miast siedzieć przy Ami i gierczyć lub trolować na forach ktoś może zrobić coś pożytecznego w ramach autopromocji i przy okazji dostać 5 dych na fund dla... np. marcika
[#14] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@R-Tea, post #13

Ja bym napisal gdybym potrafil
I przerobil na browara na Ami-Party

[#15] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Grzegorz Kraszewski, post #9

patrz moje pierwsze zdanie. to na a500 pojdzie. a apache i php nie sa koniecznie. a ogolnie to arexx wystarczy. mozna w nim miec i serwer i całą resztę. na upartego na a500 to tez pojdzie choc ami z hdekiem, fastem i lepszym procem bylyby wskazana. imo dla klienta byloby milo gdyby mogl sobie juz w domu sprawdzic ile bedzie go impreza kostowac.
[#16] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@R-Tea, post #13

Marcik to chyba potrzebuje innego rodzaju "zachety" by szybciej pracowac nad khtmlem ;)

[#17] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@koodlaty, post #16

Zabrac mu dostep do zupek chmielowych do czasu az nie napisze :P

[#18] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #1

Swoja droga ma Pan bardzo interesujace konfiguracje :) - w zyciu czegos takiego w dzialniu nie widzialem!

[#19] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@Eith, post #18

Ciekaw?- no może i ciekawe, jak to nigdy czegoś podobnego nie widziałes? - a Apollo 620? 600-tka to Amiga mojego kumpla ma w niej oprócz w/w karty turbo 8 mb fastu, koprocesor, hdd, rom 3.1, 1 MB pod klapą i takie tam

A600-MC68020/25MHz-koprocesor-10MB RAM-ROM 3.1-HDD 4GB

A ta "przedziwna piććsetka" to poprostu płyta z A500 przełozona w obudowć od PC ( troszkć nie pasowało ale zostały podorabiane przedłużacze, na przedłużce z portu VIDEO zamontowany przełącznik na dwa te same wyjścia - jedno wypuszczone normalnie na zewnątrz towerki, na drugie nałożona przejściówka RGB - VGA i to ostatnie wyjście również wypuszczone na zewnatrz - podobnie z przedłuzaczem portu myszy - na owym przedłuzaczu zamontowny przełącznik mysz/joy i wypuszczone dwa porty na zewnątrz.
A co do procka to po prostu MC68010 P12/12MHz. Bawimy sić z kumplem nad zrealizowaniem schematu prostej karty turbo do A500 z któregoś ze starch numerów MA - opisane tam było jak przetaktować dwukrotnie procesor 68000 P12 - zobaczymy może da rade zrobić to samo z prockiem 68010?(hey - a może ktoś z was sić coś orientuje na ten temat) - no a dalejo to poprostu ROM 3.1, MEGA RAM HD, HDD 2 GB, 8 MB FAST'u na "megaramie", 2MB pod klapą itd.

Oczywiście pytałem poprostu czy ewentualny program ruszyłby na takiej konfiguracji- konfiguracji której jeszcze w sumie tak do końca nie ma - notrza zrobić ten układ przetaktowujący i ciekawe czy pójdzie z 68010 - no i tu ponawiam swe pytanko - wie ktoś coś?:)

A500+TOWER-MC68010/24MHz-ROM 3.1-HDD 2GB-CDROMx40-VGA adapter

A co do tej ceny - sami pisaliście iż jest to proste zadanie dla fachowca, prosty programik do zrobienia dla kogoś kto sić na tym zna. Nie jest potrzebne połącznie żadne połączenie z internetem - kontrahent bćdzie wybierał menu z listy dań - amiga ma przygotować listć produktów i wydrukować - a z listą heja o sklepów. Programik powinien być prosty - dogodny w obsłudze dla ludzi nie związanych z amigą, a wogóle z żadnym z komputerów.

[#20] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #19

Ja się piszę na to, zresztą od początku. Zawsze można wstępnie przetestować środowisko GUI, pod którym będzie działał program na tej maszynie.

[#21] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #19

A nie mówiłem, że się ktoś znajdzie :D
[#22] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #19

Drobna korekta - jeśli przetaktujesz CPU w A500 dwukrotnie, to otrzymasz trochę ponad 14 MHz (a nie 24). To że na procesorze jest napisane P12 oznacza tylko, że producent przewidział 12 MHz jako optymalne dla tego procesora, w niemodyfikowane A500 taki procesor jest taktowany trochę ponad 7 MHz.
[#23] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@wali7, post #22

Tak wiem ale mi chodzi o ptrzetaktowanie 68010 a ten jest taktowany 12MHz - jesli by sić udało dwa razy go przetaktować, jeśli ten schemat przetaktowania MC 68000P12 sprawdził by sić przy 68010 to wtedy byly by 24MHz i o to mi wlasnie chodzi ;)

[#24] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #23

Nawet jeżeli zainstalujesz w A500 68010, to on nadal będzie taktowany coś około 7,14 MHz. Więc razy 2 to mamy 14,28...
[#25] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@rlikko, post #23

procesor jest taktowany z zewnątrz, więc jaki byś nie włożył do A500 (choćby i 28 MHz, bo i takie MC68000 zdaje się były), to każdy dostanie 7,14 MHz
[#26] Re: AMIGA w pracy jako zarządca domu weselnego - pomocy!!

@wali7, post #25

ahaaaaaaa............
- dobra no to bćdzie miał prawie 15MHz jak dobrze pójdzie:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem