[#1] Jak odzyskac plik?
Czy da się jakoś odzyskać nadpisany plik pod PFSem? W deldirze go nie ma. Był to pliczek tekstowy, w którym miałem zapisane bardzo ważne dla mnie informacje. Używałem jako notesu programu eNote. Przy wyjsciu zapisuje on zmainy. No i niestety, przez przypadek zapisał mi się pusty plik...:-/

Da się jakimś programem to przywrócić? Czy już nic nie mogę zrobić? Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie co mogę zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.06 23:16
[#2] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #1

Został nadpisany więc nie wiem czy da się to przywrócić, nie wiem jak się ma PFS do programu DiskSalv2 ale jeżeli został nadpisany to chyba pozamiatane niestety :/.

[#3] Re: Jak odzyskac plik?

@BagoZonde, post #2

Nie powinno być tak źle. Przy PSF pliki się nie nadpisują, tylko nagrywają zmodyfikowany plik i dopiero kasują stary. Jeśli kasowany/modyfikowany plik nie znalazł się w .deldir, to posłuż sie programem psfdoctor. Jest dostepny w pakiecie z PSF3.
[#4] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #1

Na pewno zapamiętałeś jakąś frazę z tego tekstu, zapuść edytor dyskowy i poszukaj tej frazy.
[#5] Re: Jak odzyskac plik?

@kmilota, post #3

PFS doctor ma tylko opcję check i repair (czyli chyba tylko do naprawiania twardych dysków?)

Przynajmniej u mnie nie ma tam jakiejś opcji undelete. W jaki więc sposób próbować to odzyskać tym programem?

Nie znam się operacjach dyskowych, dlatego od razu pytanie do Sylwestra: za pomocą jakiego edytora i w jaki sposób konkretnie mogę tej frazy poszukać?
[#6] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #5

Ściągnij program Azap http://www.aminet.net/package.php?package=disk/moni/AZap_v240.lha i uruchom przez np.:
Azap wbench device dh1: i z menu wybierz Search a nie Search text, po znalezieniu szukanego ciągu znaków zapisz to co Cię interesuje do pliku przez Save block. Metoda hardcorowa ale tonący... ;)
[#7] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #5

No to masz problem. Na przyszłaść wszystkie ważne pliki trzymaj na FFS.
[#8] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #1

spokojne moge odzyskac tobie ten plik z partycji
w pfs jak jej nie ruszales, tylko wyslij mi dysk.

[#9] Re: Jak odzyskac plik?

@Sylwester, post #6

Metoda dobra faktycznie. Dzięki. Choć niestety odzyskać już mi się nie udało. Problem w tym, że jeszcze miałem ten plik zabezpieczony hasłem. Próbowałem po nagłówku znaleźć, ale niestety...
Trudno, chyba jakoś przyżyję, choć szkoda, bo miasłem tam cenne informacje.

Co do drugiej rady, na FFS nic i tak trzymał nie będę, bo nie używam (jedynie SFS i PFS), tyle, że na drugi raz będę robił sobie kopię na innej partycji...
[#10] Re: Jak odzyskac plik?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

> spokojne moge odzyskac tobie ten plik z partycji w pfs

A nie mógłbyś po prostu powiedzieć jak byś to zrobił, a ja sam bym spróbował?

> jak jej nie ruszales, tylko wyslij mi dysk.

Ruszałem tak, jak poradzono mi w poprzednim poście.
[#11] Re: Jak odzyskac plik?

@Adam_K, post #9

tyle, że na drugi raz będę robił sobie kopię na innej partycji...

Najlepiej na innym dysku bo cały dysk też może paść.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem