[#1] Upiększanie WB i kilka innych...
Witajcie! to znów ja i znów z zapytaniem, a nawet ich całą serią. Przepraszam, jeśli temat się przewalał przez forum, ale jeśli tak, to ktoś był pomysłowy i dawał wątkom jakieś dziwne nazwy ;)

A więc do rzeczy:
1) Wygląd workbenchowego pulpitu oraz ikonek do przyjemnych nie należy. Cudowne 4 kolory to małe przegięcie jak na Ami z AGA :D Czy są jakieś nakładki zawierające bajerki typu: ładniejsze ikonki, coś a'la pasek START w Windozie czy inne takie? Jeśli są to bardzo ładnie bym poprosił o linka do źródła

2) Kwestia Amiga a monitor (S)VGA była wałkowana, ale ja mam jeszcze jedno pytanie, czy są współcześnie do dostania jakieś monitory multisynchroniczne (oprócz Microviteka który w interlace wciąż mruga)?

3) Scandoubler z FlickerFixerem - na eFUNZINe są takie cuda, ale ich cena jest co najmniej dramatyczna. Mam w rodzinie świetnego elektronika, więc ciekawi mnie jak taki MicroniKowy scandoubler jest skonstruowany? Idę o zakład, że koszty podzespołów są niewspółmiernie mniejsze do ceny gotowego urządzonka. Ktoś ma jakieś pojęcie? Schematy?

4) Jeśli podłączę do Ami monitor od PC, to czy mniej kulturalne programy (a nuż zechcę sobie gierkę odpalić) uruchamiane z HD (czyli z poziomu WB) będą "widzialne" czy rozjedzie się synchronizacja?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

[#2] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

1) Poszukaj na Aminecie,jest tego od groma.
2) Nie,już nie ma takich monitorów w sprzedaży,które ciagłyby 15Khz.Te nowe zaczynają od ok.30Khz
3) W Którymś numerze Amiga Magazyn jest schemat prostego ScanDoublera.W tej chwili niepamietam co to za numer.
4) Rozdejdzie sie synchronizacja,chyba że uda Ci sie je wypromować.
[#3] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

Jako ze z tematem jestem na bierzaco:

1) Mowa zapewne o WB3.1. Mozesz zainstalowac pakiet NewIcons. Znajdziesz na www.aminet.net . Do Tego mozesz zassac mnostwo ikon [wpisz w wyszukiwaniu aminetu GlowIcons]. Za windowsowy pasek start robi program AmiStart [w aminecie] ale na 020 moze sie troche slimaczyc. Calosci dopelni VisualPrefs ale przy 2MB ramu bedzie ciezko... Poogladaj dzial Grafitti. Tam ludzie maja zwykle wypisane jakich programow uzywaja do ulepszania blatow.

2) Tez sie nad tym ostatnio zastanawialem i zaczalem szukac. Niestety rozczarowalem sie. Nie moglem znalesc niczego [nawet na allegro]. Tzn sa monitory multisync, ale tylko z nazwy. Odsw. poz. maja 15kHz

3) KURDE. Byl na tronie Ami32 ale cos ta strona zniknela :S Zostala tylko kopia na google ale bez obrazka [czyli najwazniejszego] LINK...

4) To co do dzialania otwiera ekran w PAL nie wyswietli obrazu

Ostatnia modyfikacja: 09.05.06 09:06
[#4] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

ulepszanie wb3.1 to katorga, ale da się.

PO pierwsze: Fblit
następnie: systempatch2
dalej-Newicons wraz z deficons
później MUI i MCP 1.30
dalej Titleshadow
i ewentualnie visualprefs, choć nie polecam użytkowania bez karty GFX

[#5] Re: Upiększanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

1. Ze swoim konfigiem to za bardzo blatu nie upiększysz. Ale przede wszystkim to zainstaluj NewIcons. Ilość koorów na pulpicie jest wprost proporcjonalna do atrakcyjności wyglądu i odwrotnie proporcjonalna do wolnej pamięci. Przy czym słowo "wolna pamięć" ma tutaj dwa znaczenia:
a) wolna w sensie dostępna, czyli ile jej zostało.
b) wolna w senise prędkości. Ty posiadasz tylko pamięć CHIP, bardzo wolna. Byle rozszerzenie pamięci (FAST) przyspieszy Twój komputer dwukrotnie!

2. Microvitek to jedno z lepszych rowiązań. Żaden monitor nie wyeliminuje interlacu!! To zależy tylko od sygnału. Z Twoją ilością pamięci to nie wiem do czego chcesz używać interlace. Jeżeli już musisz, to korzystaj z trybu Multiscan. Bardzo przyjemny obraz mniej więcej w rozdzielczość HiresLaced. Microvitek ma inną wadę: niezbyt dobrze wyświetla obraz w PAL/NTSC nonlaced. Ale to kwestia przyzwyczajenie. Oczom nie szkodzi :)

[#6] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

Wielu odpowiedziało... jeśli zdubluję czyjeś odpowiedzi, przepraszam:
1. ładniejsze ikonki = NewIcons, są chyba jakieś pakiety umożliwiające używanie ikonek png, niestety spegazowałem się zanim zdążyłem coś takiego wypróbować... png są bardzo ładne, wybór ogromny, chociaż NewIcons na pewno bardziej amigowe, i wybór też spory (Aminet)
FBlit przyspiesza grafikę, ale tylko gdy masz FastRAM (bez fastu nie ma sensu używać, zresztą chyba się nie odpali wtedy). Kilka funkcji upiększających ma poczciwy MCP. Sporo tego - obadaj Aminet.
2. Każdy monitor multisync będzie mrugał w 15 kHz, bo to zależy od trybu, nie od monitora (chyba że masz LCD 15 kHz, one mają dłuższy czas reakcji matrycy - mniej mrugają). Micronik chyba nie robił Scandoublera z FF, na pewno robi taki Elbox. Scandoubler umożliwia oglądanie Palowskiego obrazu na monitorze PC, a dzięki FF, gdy wybierzesz Interlace PAL to obraz nie będzie drgał (bez FF będzie drgał!). Chyba najlepiej kupić SC+FF+monitor PC LCD. Możesz także poszukać M1438S (to Microvitec w Commodorowskiej obudowie), ale tryby 30 kHz nie należą do najszybszych (przy dużej ilości kolorów).
3. Na pewno podzespoły są tańsze ;) chyba Elbox nie jest organizacją pożytku publicznego. Nie wiem skąd znaleźć schemat. Widziałem gdzieś cały projekt Scandoublera z FF (do celów wideo, ale do Amigi też się nada), ale był dramatycznie skomplikowany... chyba skoda czasu.
4. Programy wymuszające PALowski tryb wyświetlania spowodują utratę obrazu na monitorze PC. Czasem można je wypromować (uruchomiony w tle program zwany promotorem zmienia wywołanie palowskiego ekranu na taki w VGA, ma tę funkcję MCP), ale nie zawsze taki program zachowuje się poprawnie, a sporo wypromować się nie da. Generalnie zależy to od "przyjazności" programu dla OS (stare gry rzadko bywają system friendly), porządnie napisany program powinien mieć możliwość wyboru trybu graficznego. Ładnie promuje się Civilization for AGA (innych gier nie sprawdzałem).
[#7] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Prince, post #5

popieram to co Prince napisał...
Multiscan to bardzo przyjemny tryb (Double PAL drga), chociaż ja używałem na M1438S DoubleNTSC - zdecydowanie najmniej drżał. Z tym, że oba te monitory nie wyświetlają obrazów 30 kHz na całym ekranie... taka ich uroda.
Kup chociaż rozszerzenie z samym fastem (najlepiej na Simmy PS2 - taką kość 8 MB dostaniesz pewnie za darmo) - po pierwsze będzie więcej pamięci, cennego chip ramu zostanie więcej, po drugie komputer przyspieszy dwukrotnie (transfer z HDD, odświerzanie elementów WB, ... gemneralnie warto). A malutka 030 też by nie zaszkodziła :)

Ostatnia modyfikacja: 09.05.06 11:13
[#8] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@wali7, post #7

Hej! Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
To, że mój konfig jest biedny, to wiem :D. Na razie doszedłem do poziomu mojej starej A600, tzn są 2Mb Chipu i HD, tym razem zamknięty w desktopie a nie na taśmie obok komputera :D No oczywiście A1200 ma AGA, choć nie oszukujmy się, współcześnie to nie ma się czym podniecać ;)

Temat kart turbo przewija(ł) się często na forum. Ja tam myślę o jakimś 68030/50Mhz albo o 68040/25Mhz. Pamięci walają mi się po starym PC (łącznie 48MB w dwóch kościach) Tylko że to jest EDO ram, czyli jakaś tam mutacja SIMMÓW, ciekawe czy by przypasowała?
Oczywiście stary dylemat Apollo czy Blizzard. Jednak Blizz mnie bardziej przekonuje stabilnością działania... Ale te ceny :(
I tak rodzina w domu dziwnie na mnie patrzy ostatnio

[#9] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

:D
Ale masz brachu faze :) az Ci zazdroszcze. No ale i rozumiem - moja nowa (w pewnym sensie,heh) Ami jest tez w drodze!
Sluchaj, czy mieszkasz moze gdzies w okolicach polnocnego-wschodu PL? Ja mam tam pare rzeczy, ktos by to Tobie podal - Infiniitv obudowa, monitor multisync (chyba 1438S czy jakto bylo) i costam jeszcze. Ja to jedynie powiem zeby mi podeslali tu (jestem za granica) moja gesta stacje dyskow. Dysku tw. tez tam nie mam a karte 1240 sprzedalem. Gdybys nie mieszkal zbyt daleko (od Suwalk) to bym to Tobie sprezentowal :) Co Ty na to?
Pozdro

[#10] Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...

@Eith, post #9

Ja mieszkam na północnej północy, tudzież zwanej centralną północą, innymi słowy Trójmiasto :D. Mam za to rodzinę w okolicach Olsztyna a stamtąd już niedaleko do Suwałk. Ale taką wycieczkę to bym mógł sobie zrobić dopiero w okolicach czerwca, kiedy już będę po sesji egzaminacyjnej ;)
Jeśli te artefakty mogą poczekać ten miesiąc, to ja byłbym super-mega-bardzo wdzięczny... Wogóle to zaskoczony jestem taką propozycją!

[#11] nie ma sprawy...

@Rodzyn, post #10

Heh, nie ma sprawy.
pare latek temu, gdy zaczynalem zabawe na wiekszej Ami (z dopalem 040) poznalem wspanialego czlowieka w Suwalkach, teraz juz sp. Mariusza, ktory wiele mi pomogl i wprowadzil w klimat bezinteresownego wzjamnego wpsarcia wsrod jakze nielicznej (acz uroczej, hehe) Braci amigowej.
Ja rowniez wracam dopiero teraz (po dwu letniej okolo przerwie) do Ami.

Czerwiec - nie ma sprawy, poprosze kogos zeby to zebral do kupy i mozesz wpasc to zabrac :) wiem ze sie przyda. Ja w zestawie ktory teraz kupuje mam wszystko czego mi potrzeba na poczatek, poza wlasnie gesta stacja dyskow (ktora jest w zestawie w Suwalkach). Wszystko inne mozesz wziac, aha naped CD tez jest (z kabelkiem), mozesz to zabrac. I jeszcze kupe dyskietek sie znajdzie..
pozdro

[#12] Re: Upiëkszanie WB i kilka innych...

@Rodzyn, post #1

Możesz też rzucic okiem na:
http://mario.ppa.pl/WarsztatAOSLook.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem