[#6]
Re: Upiêkszanie WB i kilka innych...
@Rodzyn,
post #1
Wielu odpowiedziało... jeśli zdubluję czyjeś odpowiedzi, przepraszam:
1. ładniejsze ikonki = NewIcons, są chyba jakieś pakiety umożliwiające używanie ikonek png, niestety spegazowałem się zanim zdążyłem coś takiego wypróbować... png są bardzo ładne, wybór ogromny, chociaż NewIcons na pewno bardziej amigowe, i wybór też spory (Aminet)
FBlit przyspiesza grafikę, ale tylko gdy masz FastRAM (bez fastu nie ma sensu używać, zresztą chyba się nie odpali wtedy). Kilka funkcji upiększających ma poczciwy MCP. Sporo tego - obadaj Aminet.
2. Każdy monitor multisync będzie mrugał w 15 kHz, bo to zależy od trybu, nie od monitora (chyba że masz LCD 15 kHz, one mają dłuższy czas reakcji matrycy - mniej mrugają). Micronik chyba nie robił Scandoublera z FF, na pewno robi taki Elbox. Scandoubler umożliwia oglądanie Palowskiego obrazu na monitorze PC, a dzięki FF, gdy wybierzesz Interlace PAL to obraz nie będzie drgał (bez FF będzie drgał!). Chyba najlepiej kupić SC+FF+monitor PC LCD. Możesz także poszukać M1438S (to Microvitec w Commodorowskiej obudowie), ale tryby 30 kHz nie należą do najszybszych (przy dużej ilości kolorów).
3. Na pewno podzespoły są tańsze ;) chyba Elbox nie jest organizacją pożytku publicznego. Nie wiem skąd znaleźć schemat. Widziałem gdzieś cały projekt Scandoublera z FF (do celów wideo, ale do Amigi też się nada), ale był dramatycznie skomplikowany... chyba skoda czasu.
4. Programy wymuszające PALowski tryb wyświetlania spowodują utratę obrazu na monitorze PC. Czasem można je wypromować (uruchomiony w tle program zwany promotorem zmienia wywołanie palowskiego ekranu na taki w VGA, ma tę funkcję MCP), ale nie zawsze taki program zachowuje się poprawnie, a sporo wypromować się nie da. Generalnie zależy to od "przyjazności" programu dla OS (stare gry rzadko bywają system friendly), porządnie napisany program powinien mieć możliwość wyboru trybu graficznego. Ładnie promuje się Civilization for AGA (innych gier nie sprawdzałem).