[#1] Kolejne pytanie lamera :D
Hej! Aminet jest świetny, cudowny, itepe itede, ale ja jakiś ciemny jestem, albo coś. Wpisuję w szukarce "PC2Amiga" i 0 wyników! Ratunku! Oczywiście zaraz mnie starzy wyjadacze zbesztają, "że przecież jest" ale mnie chyba ślepota dotknęła, albo takie są skutki uboczne wieloletniego korzystania z 'ajbi-ema' :D
Ja tylko potrzebuję schematu kabelka parallel do spięcia PC i Ami (oraz softu dla obojga stron) coby bogate kolekcje oprogramowania przenieść z blaszanki na Ami (soft i sporo *adfów)

[#2] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #1

Zobacz np. Easylink1_12.lha (na aminecie).
[#3] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Kamul, post #2

Dzięki!

[#4] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #1

Pc2Amiga na aminecie jest pod nazwą PC2Am308.lha

[#5] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #1

Cześć,

Po co się tak męczyć kabelkiem?. Wkładasz dysk z Amigi do PC . Odpalasz WINUAE mountujesz dysk z Amigi. Zakładasz Katalog na PC Np. Amiga, w którym będziesz miał ADF-y, moduły, dema, programy, Mountujesz go jako drugi dysk. Odpalasz WINUAE, po czym startujesz z dysku Amigowskiego system (oczywiście po uprzedniej konfiguracji zbliżonej do twojej Amigi).Po odpaleniu Workbencha powinien pojawić się dodatkowy dysk (katalog założony na PC).Uruchamiasz menadżera plików Np Filemaster (ja miałem z nim problemy przy przenoszeniu plików) lub DirectoryOpus, który u mnie działał bez problemów. Przenosisz to, co potrzebujesz z uczciwą! prędkością na dysk z Amigi . Wyłączasz WINUAE i PC. Zakładasz dysk zpowrotem do Ami i cieszysz się życiem, albo i nie jak coś sknocisz :D
Nie jest to tak bezpieczne jak kabelek, ale dużo szybsze. Jęsli nie masz opanowanego Emulatora, to może masz jakiegos kolegę w pobliżu, króry mógłby Ci pomóc.

Wybór należy do Ciebie Kabelek albo WINUAE :D

Opisałem tą operacje bardzo ogólnie więc jeśli któryś z Kolegów na Forum chciałby rozwinąć temat to może coś dodać od siebie.:D

Sam postawiłem od zera cały system na PC pod WINUAE i ku mojemu zdziwieniu odpalił bez problemu na mojej A1200 oczywiście nie obyło się bez małych konfiguracji, ale teraz wszystko jest w normie :D Jeszcze kilka lat temu zostałbym wyklety za to, że jakaś część z Amigi dotkneła Puszki (PC).

Pozdrowienia dla wszyskich na Forum
mic

Amiga 1200 Escom, ROM 3.1, 2MB chip(w standarcie :D), 8MB fast Elbox (dalej nie mogę zdobyć wymarzonego Blizzard 1230/50 ), HD 1.6, Monitor Commodore 1084s
[#6] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@mic, post #5

Twardziela zamontowałem w Ami dosyć solidnie, więc nie będę jej rozkręcał i wyciągał go (częściowo jest przyfixowany taśmą obustronną, żeby się nie przesuwał w środku) żeby go wkładać do PC (też nie mam ochoty rozkręcać obudowy i bawić się taśmami) :)
Kabel mam, dzięki uprzejmości kolegów oprogramowanie też i spróbuję przez 'pępowinkę' :D

Ale dzięki za sugestię, uważam to za dobry sposób, choć wygodniejszy jeśli mamy Ami w wieży a dysk w szufladzie (to samo w PC) wtedy bym się nie zastanawiał ani sekundy

[#7] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #6

Miałem na myśli kompleksową operacje tzn zciągasz z netu to Ci jest potrzebne, a później pakujesz na dysk i po kłopocie na jakis czas oczywiście :D. Mam w "puszcze" kieszeń więc nie muszę jej rozkręcać.
Amiga jest w oryginalnej obudowie. Dysk udało mi sie upchnąć bez żadnych problemów. Zrobiłem tylko izolację od spodu. Oczywiście wyciągnałem sanki do hd 2.5.

Ale tak naprawdę każdy sposób jest dobry aby zciągnąć sofcik do swojej ukochanej Ami :D
:D:D

pozdrawim,
mic

Amiga 1200 Escom itd itd

[#8] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #6

Jak ta taśma sie przygrzeje to zrobi się "klejąca papka" które rozejdzie się wszędzie, i zdrapanie jej będzie graniczyło z cudem ^_^

[#9] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Malin, post #8

Zgadzam się z kolegą. W amidze 1200 jest tak mało miejsca, że niema mowy o jakimkolwiek przesówaniu sie dysku . No chyba że jest to 2.5 bez sanek

mic

Amiga 1200 Escom (od ostatniego razu nic sie nie zmieniło) :D :D :D

[#10] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Malin, post #8

Ratujcie mnie bo mnie zaraz coś strzeli!
Próbuję zainstalować PC2Amiga a toto krzyczy że Installer mu potrzebny. Przeszperałem Aminet, ale NewInstaller zawiesza mi Ami przy uruchamianiu. Do Commodorowskiego installera dobrać się nie umiem, bo go znaleźć nie mogę i nie mam bladego pojęcia co począć?
A600 z WB2.1 takich numerów mi nie robiła :(
Trochę mnie to "rozwala" że zamiast po ludzku kliknąć na ikonce install Ami robi jakieś problemy

Ech...

[#11] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #10

powinien być na dyskietce Install, wrzuć go najlepiej do c:
[#12] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@wali7, post #11

No właśnie dopiero skojarzyłem! Dzięki za podpowiedź... A tymczasem pytanie hardwareowe.
Przy włączaniu Ami jakoś dziwnie mi się twardy dysk rozkręca, tak jakby zwalniał i przyspieszał kilka razy. Jak dysk się rozkręci, jest OK...
Poza tym zasilczacz jest wyraźnie ciepły i nie pachnie zdrowo (jakby był przypalony)
W dodatku obudowa od Ami, tam gdzie spoczywa HD też jest dosyć ciepła (co ciekawe spodnia część komputera!)

Pytania są następujące
1) Czy taka praca dysku to objaw za słabego zasilacza?
2) Czy takie nagrzewanie się HD może być szkodliwe dla podzespołów AMI? czy może w okolicach Caps Lock siedzi procesor i się nagrzewa :D?
3) Czy taki zwiększony pobór prądu z dychawicznego zasilacza może stać za zawieszaniem się Ami w niektótrych sytuacjach (i generowaniem medytacji guru)?

[#13] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #10

Jesli chodzi o installer z Aminetu to polecam ten:
http://www.aminet.net/package.php?package=util/misc/Installer-43_3.lha

lub skorzystanie z takiego jaki dostepny na dyskietkach czy tez plycie z systemem. Inne zamienniki nie dzialaja najlepiej.

[#14] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #12

Ej stary jak cie problemy z instalerem rozwalaja, to pchnij ta ami przeszybko na allegro bo naprawde bedzisz mial duuuuuuuuuuuuuuuuzo wieksze prblemy dalej:). Tja i jeszcze porada megalamucha (czyli mnie) jak system piszczy o cokolwiek to sprawdz czy to lezy na dysku w odpowiednim katalogu.

[#15] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Fazior, post #14

Fazior, Ty tam wrogiej propagandy nie siej :D Nie takie rzeczy się z Ami robiło, ale dawno temu, więc mam prawo pozapominać konstrukcję systemu :P
A co do innych installerów, to już mnie zdążyły wkurzyć zawieszaniem kompa na którymś z kolejnych ekranów instalacyjnych :D
Nie wiem, może rzeczywiście 2Mb Ramu to za mało na cokolwiek poza graniem w Lion Kinga :D
Tak czy siak dzisiejsze potyczki z systemem skończyły się na wzbogaceniu katalogu Libs oraz zainstalowaniu UnZipa wraz z GUI :D... Aha no i jeszcze kabel łączący PC z Ami przez port równoległy został zbudowany...

Jutro kolejne potyczki... Będę zrzucał dane z ADF na dyskietki...Oj będzie zabawa :D Ale przedtem chyba zajmę się budową lepszego zasilacza, bo wydajność 500mA +12V jest po prostu żałosna ;) Trafił mi się najgorszy power supply z z możliwych

[#16] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #15

Nie sieje bron cie panie boze, wiecej zakazonych nam trza:). Ale ja z doswiadczenia skamle. Ilez to razy maja bestyja 1200 z mediatorem i bppc slyszala ze pojdzie na allegro;). A naprawde o wiele durniejsze problemy mialem. Teraz jestem w trakcie wymiany mediatora na grexa. Jak nie bedzie dzialac dobrze to zamienie ja na toster. 2 mega ramu smierdzi - powaga:D

Ostatnia modyfikacja: 09.05.06 23:16
[#17] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Fazior, post #16

A tak z prostej ciekawości. Czemu zmieniasz Medka na G-rexa???
[#18] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Kitech, post #17

Bo MOS na klasyku chcialem odpalic. Mam grexa, mos nie chodzi-standard
[#19] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #12

czy może w okolicach Caps Lock siedzi procesor i sić nagrzewa
W okolicy caps lock jest aa-gayle a nie procek chyba
[#20] Re: Kolejne pytanie lamera :D

@Rodzyn, post #15

Dodam, że też kiedyś miałem problemy z Installerem-zawieszał się przy instalowaniu czegokolwiek. Ale wtedy zawieszało i zacinało się absolutnie wszystko (WB też) Raz nawet tak przyłożyłem Ami (Tower) że o mało z biurka nie zleciała (bo na szczęście zaparła się o ścianę:) Tyle przekleństw ona usłyszała i tyle kopów dostała że nawet Radziecki medyk polowy by jej nie pomógł... Okazało się że FAST ram był zdechły (32mb edo ram) gdy go zmieniłem na 8mb simm było ok... (i tyle przeprosin wtedy Ami usłyszała.....:) Jakby co to miałem wtedy Blizzarda 1230/50..

Jednak gdy kupiłem apollo 040/40 64mb znów oberwała z piąchy gdy nie chciało działać..

po wielu trudach i bojach mam a1200 desktop z m-tec 030/28 i teraz walczę z DURNYM i NIEDZIAŁAJĄCYM kablem null-modem... transportowanie danych dyskietkami to prehistoria i głupi pomysł, flopy ciągle padają, co większe gry przenosi się kilka dni (napalm) itp. itd...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem