kategoria: A1200
[#1] Mediator Fast Ata i indi aga
Witam wszystkich
Panowie czy uda się to jakoś pogodzić? Fast atę już mam podniesioną o 1 podstawkę ze względu na indi. Czy wejdzie na to mediator? Planowałem zakup ale właśnie zacząłem się zastanawiać jak będzie z montażem?
[#2] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #1

Może być ciężko. Mediator ledwo wchodzi na samą FastATA. Też chciałem zrobić coś takiego i zrezygnowałem, zbyt "grubo" pod Mediatorem było.
[#3] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #1

Hardcore to dolutowanie kabelków do podstawek pod ROM-y i wyniesienie FAST ATA poza obrys Mediatora...
[#4] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@stachu100, post #3

Ok. Dajemy sobie siana.
[#5] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #1

Problem mam rozwiązany przez sloty zorro Elboxu, dołożony mediator ZIV oraz FastATA ZIV.
[#6] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@strim_, post #2

A od czego jest ten kit?
ok, racja
[#7] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@elbox, post #6

Hmmm... może gdyby dla Polaków opisy były w języku polskim, to więcej osób znalazło by ten kit i podobne rzeczy.
[#8] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@elbox, post #6

A wtedy karty PCI nie będą za wysoko?
Ładnie ułożą się w śledziach?
[#9] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@stachu100, post #8

Pewno się podniosą, tak jak w mediatorze dla Amigi 3/4000T.
[#10] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@glichtanski, post #9

A więc mimo wszystko nikt mi nie zagwarantuje że nie wyjdzie poza Eboxa 1200. A bez gwarancji to nie wydam 1250 plnów. Kto później mi zwróci.
[#11] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #10

Zawsze możesz sprzedać na Amibay
[#12] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #10

Ten riser podnosi sloty Mediatora o 1,1 cm.
W D-BOXie 1200 jest zapas ok. 3,3 cm, a w E/BOXie 1200 prawie 6 cm.
[#13] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@elbox, post #12

Dzięki za konkretną odpowiedz. Musimy teraz pomierzyc o ile fast ata sie podniosła z dodatkowym kompletem podstawek.
[#14] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #13

albo gdzieś kupić link
[#15] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Dorian3d, post #14

link

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2014 17:50:30 przez Dorian3d
[#16] Re: Mediator Fast Ata i indi aga

@Sosabowski, post #1

Mam w jednej swojej towerce Indi MKI, FastAtę, oraz mediator TX.
Jak tego dokonałem, otóż:
1. Fast ATA - trzeba poprzycinać wystające piny od podstawek z machami oraz drabinek rezystorowych, dodatkowo ja uciąłem po 2mm piny na taśmę IDE, taśma IDE to 80pin, zdjęta zawleczka z wtyku IDC40 aby nie zawadzała o mediator, delikatnie zjechana na papieperze ściernym powierzchnia około 1mm od strony wejścia pinów z FastAty
2. Mediator - to samo co wyżej + obcięcie pinów złącza PCI oraz podklejenie jakiegoś izolatora (coś podobnego jak jest w Desktopie pomiędzy płytą główną a dolnym ekranem)
3. Płyta A1200 - standardowe podstawki pod ROM zamienione na precyzyjne (są niższe)
4. Indi MKI - usunięte gniazdo IDC10, taśma 10pin wlutowana bezpośrednio, dodatkowo Indi jest przymocowane od strony PCMCIA tak aby jak po nałożeniu FastAty nie spadło z układu. (Indi w sumie się trochę wygina w stronę płyty A1200)

Tym sposobem wszystkie karty pięknie pasują śledziami w zatoczki, daje się je normalnie przykręcić. Wadą jest to że Indi i Fast ATA się grzeją, lecz ten problem rozwiązałem wiatrakiem 60mm dmuchającym od dołu pod miediator i chłodząc przy tym Voodoo3.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem