[#16]
Re: Mediator Fast Ata i indi aga
@Sosabowski,
post #1
Mam w jednej swojej towerce Indi MKI, FastAtę, oraz mediator TX.
Jak tego dokonałem, otóż:
1. Fast ATA - trzeba poprzycinać wystające piny od podstawek z machami oraz drabinek rezystorowych, dodatkowo ja uciąłem po 2mm piny na taśmę IDE, taśma IDE to 80pin, zdjęta zawleczka z wtyku IDC40 aby nie zawadzała o mediator, delikatnie zjechana na papieperze ściernym powierzchnia około 1mm od strony wejścia pinów z FastAty
2. Mediator - to samo co wyżej + obcięcie pinów złącza PCI oraz podklejenie jakiegoś izolatora (coś podobnego jak jest w Desktopie pomiędzy płytą główną a dolnym ekranem)
3. Płyta A1200 - standardowe podstawki pod ROM zamienione na precyzyjne (są niższe)
4. Indi MKI - usunięte gniazdo IDC10, taśma 10pin wlutowana bezpośrednio, dodatkowo Indi jest przymocowane od strony PCMCIA tak aby jak po nałożeniu FastAty nie spadło z układu. (Indi w sumie się trochę wygina w stronę płyty A1200)
Tym sposobem wszystkie karty pięknie pasują śledziami w zatoczki, daje się je normalnie przykręcić. Wadą jest to że Indi i Fast ATA się grzeją, lecz ten problem rozwiązałem wiatrakiem 60mm dmuchającym od dołu pod miediator i chłodząc przy tym Voodoo3.