[#1] Komu moge podeslac a3640 do testow..
Witam, komu moglbym podeslac karte a3640 co by ja sprawdzil,czy dziala?Jakis chetny z Amiga 4000m, ktory pomoze??

[#2] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@MrT, post #1

A gdzie mieszkasz? Ja wolę nie przesyłać poczta karty.
[#3] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@MrT, post #1

Ja z okolic Kielc jestem, jakbys chcial testu to wal smialo na priv.

[#4] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@Fazior, post #3

Ja z bielska-bialej, karta jest w najnowszej wersji, wzieta z dzialjacej A4000T, tylko ze lezala w szufladzie jakis czas. Moja A3000T nie chce sie z nia zbutowac i chcialbym sie upewnic, czy karcie sie odechcialo czy tez moja Ami jej nie lubi. Jak mozna to chetnie wysle poczta dobrze zapakowana i oczywiscie pokryje koszty transportu w obie strony i jakiegos browarka za pomoc;))

[#5] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@MrT, post #4

A ta karta nie musi mieć jakiejś przeróbki żeby działać w A3000?

[#6] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@Malin, post #5

Karta nie. Prędzej A3000. Np. w instrukcji od CSPPC jest napisane:
The CSPPC can only by used in the A3000D after a modification of the A3000 mainboard, as the CPU slot of the A3000 is missing an important signal (INT2) whitch is necessary for the operations of the PowerPC and the SCSI controller. For this modification, one wire must be soldered to connect two pins on the bottom of the A3000 mainboard".
Może także wystarczy w A3000 jumper BRDCLK ustawić na pozycję EXT, CPUCLK na INT i QUADCLK na EXT.
[#7] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@MrT, post #4

Na amiga-hardware.com są informacje na temat instalacji A3640 w A3000. Chodzi o to, że nie każda wersja karty zadziała z tą Amigą. Poszukaj w dziale "A3000 accelerators".
[#8] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@kmilota, post #6

A może na płycie Amigi :) Może kolega nie ma tej "przeróbki" i karta nie ma ochoty działać

[#9] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@Daclaw, post #7

Owa przerobka jest potrzebna w 3000D, w 3000T nie jest potrzebna. Ogolnie przerobka INT2 wyzwala od konfliktow SCSI, Zorro itd. 3000T nie potrzebuje tej przejsciowki. Do tego gdy sie ma ROM 3.1 to MUSI chodzic..teoeretycznie:) Mam wersje Bustera, Ramseya i Dmaca mam tez ok, takze jedynie kwestia karty-moze po prostu nie lubi mojej plyty, ale warunki techniczne spelniam. Do tego a3640 w najnowszej wersji z GALem U209 w wersji 03, takze wszystko jest;)

PS.Karte posylam FAZIOROWI - DZIEKI:)) Sprawdzi moja a3640 i podesle mi a3630 co bym sprawdzil w ogole zlacze procesorowe u siebie:)))

PS2.Niestety mimo, ze technicznie powinno to 3000T podobno nie zawsze lubia karty turbo (tzn nie wszystkie), w mojej bylej 4000D bylo prosciej;)

Ostatnia modyfikacja: 11.05.06 19:25
[#10] Re: Komu moge podeslac a3640 do testow..

@Malin, post #8

Dokładnie. A3000 to doskonała konstrukcja. Tylko konstruktorzy nie przewidzieli, co będą ludzie za parę lat podłączać.
[#11] Re: A3640 i A1200+Z3

@MrT, post #9

Witka! Podepnę się z pytaniem: Czy po podłączeniu A3640 do A1200 ze slotami Zorro III,będę mógł korzystać z mojegp Blizza 1230-IV? Czy wtedy bedzie w systemie widoczny i procek z A3640 i 030-tka z Blizz'a?
[#12] Re: A3640 i A1200+Z3

@Snake, post #11

Nie. Tylko jedna karta procesorowa może działać.
[#13] Re: A3640 i A1200+Z3

@Snake, post #11

Generalnie nie warto używać A3640 w A1200+ZorroIII (i w żadnej innej Amidze), gdyż po pierwsze karta ta nie ma własnej pamięci (czyli musisz mieć sloty pamięci w płycie Zorro lub na kartach), po drugie jest wyjątkowo powolna - wymieniony BlizzardIV z 68030 jest szybszy od A3640. Jedyne co dostaniesz (być może, bo nie wiem, czy A3640 pójdzie w tej płycie rozszerzeń) to aktywne ZorroIII, plus to, że ta karta jest wyjątkowo tania (ale to nie dziwi, przy jej "zaletach").
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem