[#31] Re: Amiga i CRT

@kutafon, post #29

Ten pierwszy mam w domu: Elemis Monitor 5110. Kupiony w 1993 roku do Amigi 500. Zepsuty niestety. Nie pamiętam już nawet co się zepsuło - może go naprawię jak będę potrzebował. Jest na podzespołach Philipsa. Złącze Euro faktycznie kiedyś naprawiałem - miało zimne luty.

Teraz używam Sony Trinitron 26 cali. W elemisie obraz na rogach był załamany, w Sony o tyle lepiej że ma kineskop płaski i nie ma zniekształceń na rogach.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 12:41:27 przez robertos231
[#32] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #24

Tego się nie da wyregulować ani polutować. Kończy się wyrzutnia koloru zielonego i będzie tylko gorzej. Na pewno jak parę minut pochodzi to jest troszeczke lepiej. Nie ma na to innego lekarstwa jak wymiana wyrzutni, co kiedyś robiono w tych telewizorach. Trzeba szukać zdrowego kineskopu do przeszczepu.
[#33] Re: Amiga i CRT

@Esio, post #32

Aha czyli lepiej wyciągnąć z piwnicy Elemis Monitor 5510T ( mój wygląda chyba jak ten z drugiego obrazka ) i jednak lepiej zrobić w nim odchylenie pionowe i używać?
I chyba do tego elemisa jeśli to jest warte świeczki to założę jakiś oddzielny temat na forum to może mi ktoś pomoże co może być z tym odchyleniem pionowym nie tak. Ale objawia się tym że po włączeniu widzę że matryca chodzi (coś mignie lub cała mignie) i potem tak u góry w 1/4 może 1/8 ekranu widać biały poziomy pasek przez całą szerokość (pewnie ten biały pasek to śnieżenie obrazu bo elemis z tego co kojarzę jakoś tak miał że po włączeniu śnieżył).
[#34] Re: Amiga i CRT

@Des, post #9

No i są łatwe w naprawie/regeneracji.

Regeneracja jest łatwiejsza? Regenerowałeś kiedyś kineskop?
Piszesz tak aby się wyróżnić bo to co napisałeś nie jest do końca zgodne z prawdą.
[#35] Re: Amiga i CRT

@Ankuz MkOne, post #28

Po testach monitora VGA stwierdzam, że najlepszy obraz z Amigi jest przez złącze Video w komputerze z natywnymi monitorami amigowymi jak M1438. Obraz jest po prostu najwierniejszy, stabilny, najczytelniejszy i do tego wszystkie tryby chodzą, więc można bawić się w PAL i pracować w Multiscan/Euro72.

Nie jest to też drogie rozwiązanie - używane Microviteki schodzą po kilkaset zł.

Żaden scandoubler nie dorówna jednak złączu Video i natywnym monitorom.

@Autor wątku
Wyraziłem swoją opinię. Testowałem naprawdę z wieloma monitorami i uważam, że Microviteki dają najlepszy obraz. Są to monitory solidne. Testowałem również z telewizorem CRT.

Ja, ponieważ programuję, potrzebuję stabilnego obrazu. Długość przekątnej nie ma dla mnie takiego znaczenia. Jeśli chcesz pracować na CRT to polecam Microviteki. Bez względu na upodobania jest to dobry wybór.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 19:13:29 przez Hexmage960
[#36] Re: Amiga i CRT

@Hexmage960, post #35

Do pracy polecił bym VGA plus SD, do wszystkiego po trochu jakiegoś multisynka i nie musi być dedykowany do Amigi. A do gier zwykły telewizor ale podpinany przez RGB. Wątkotwórca pytał o monitor do pięćsetki więc odpadają tryby DBLPal i Productivity, odpada też raczej praca czyli zostaje zabawa i wystarczy zwykły telewizor.

Pozdrawiam
[#37] Re: Amiga i CRT

@RadoslawF, post #36

Fakt, chodzi mi to monitor do zachowania najbardziej klasycznego klimatu, czyli A500 i gry + jakieś proste programy. Na pewno do pracy podłączyłbym jakiś LCD, bo mam wadę wzroku. Mam już dobry obraz sytuacji, a Microvitek akurat jest na Allegro, więc kombinuję
[#38] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #37

Kupiłem sobie monitor od Atari i z obraz jest super OK
Zastanawiam się tylko jak by wypadł w porównaniu do 1084s.
Czy rozdzielczości się różnią?
Bo tak to czerń jest jak śmierć :)
ostrość i kolory, bardzo żywe :)
sprzętowy antyaliasing, że tak to nazwę, mój Sony Trinitron z płaskim ekranem się chowa.
[#39] Re: Amiga i CRT

@Hexmage960, post #35

to już rozumiem dlaczego taka cena:

http://allegro.pl/monitor-amiga-1438s-i4468366506.html

ciekawe do ilu dojdzie.... nawet nie wiedziałem, że takie CRT są warte więcej jak 100, no może 200 PLN (patrząc pod stół gdzie stoją dwa microviteki )
A m1438 i microvitec to rozumiem to samo (tylko mają logo w prawym rogu inne....

Bo o ile rozumiem kosmiczne ceny amig niektórych i rozszerzeń tak do dzisiaj cena ponad 500 PLN za stary monitor CRT w dobie LCDków wydała mi sie nie do pomyślenia....
[#40] Re: Amiga i CRT

@zmiennik, post #38

A czy ten od atari st520 i 1084s to nie jest przypadkiem to samo tylko z inną nalepką/obudową?
[#41] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #40

Ja mam monitor Atari SC1435
czy w środku jest to samo co w 1084s lub M1438 tego nie wiem?
a co do ceny tego monitora na Allegro to pozostawię bez komentarza. Chyba komuś bardzo zależy na napisie Amiga. pomysł
edyta: czy na 5-tym zdjęciu z tej aukcji od lewej z dyskietką na ekranie tło nie powinno być fioletowe zamiast niebieskiego?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 14:10:55 przez zmiennik
[#42] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #40

Atari SC1435 to to samo co Commodore 1084S, albo bardziej 1085S. Płyta philipsa, ale posiada tylko wejście RGB i Audio. Podłączysz wszystko co posiada RGB out 15kHz.
Do Atari ST był dedykowany SM124 monochromatyczny VGA i SC1224 12 calowy kolorowy RGB 15kHz z wtyczką pod Atari ST.
[#43] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #33

A ja dowiedziałem się ile kosztuje a właściwie kosztowała by regeneracja mojego kineskopu w trinitronie... 240zł w.... 2011 roku... i nikt nie daje gwarancji że taki trinitron będzie po niej chodził i jak długo, ale podobno trinitron po regeneracji to jest od 1 dnia do max pół roku że kineskop po regeneracji wytrzyma, czyli no nie opłaca się.
Tymczasem poszedłem do piwnicy i odpaliłem elemisa który chodził dużo dużo dłużej niż trinitron dopóki się nie zepsuł no i elemis bez odbicia pionowego odpala się w przeciwieństwie do popsutego kineskopu trinitrona dużo dużo szybciej czyli jest szansa że kineskop jeszcze w nim trochę pochodzi.
No i udało mi się znaleźć sporo pomocnych schematów do elemisa i poczytałem co może być przyczyną braku odchylenia pionowego no i... jeśli to pierdółka to za samodzielną naprawę wyniesie mnie to z 5-10zł, a jeśli coś więcej to max 40-50zł.
Nic tylko iść po puszkę ze sprężonym powietrzem i łapać się za mierniczek i szukać zepsutych elementów.
[#44] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #43

Jeśli w kineskopie były wymieniane działa i było to zrobione w profesjonalnym zakładzie, to taki trinitron działał przynajmniej kolejne 10 lat. Wiem z autopsji. Tylko nie wiem czy jeszcze ktoś się w to bawi.
[#45] Re: Amiga i CRT

@RadoslawF, post #36

Podłączyłem Amigę pod telewizor kineskopowy Sony Trinitron i jestem wniebowzięty
Obraz LCD nie umywa się w ogóle do CRT, już nie chodzi tylko o jakość, ale np. scrolling, gdzie wszystko dokładnie widać, a nie tak rozmyte jak na LCD.
Chyba za długo siedziałem na nowych monitorach i zapomniałem jak to jest Co prawda 50 Hz daje po oczach, ale do gier spokojnie wystarczy.
Tyle kombinowania, a wystarczyło kupić "zwykły stary telewizor" szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2014 19:28:31 przez tOMashBe
[#46] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #45

Amige 1200 można uruchomić w NTSC, masz wtedy 60Hz, a to jest zauważalna różnica. Nie wiem tylko czy gry i dema w tym trybie działają. Osobiście tylko workbencha odpalam na 1084S w NTSC żeby nie migało.
[#47] Re: Amiga i CRT

@Esio, post #46

U mnie też da się ustawić NTCS I faktycznie różnica jest duża, chyba tak ustawię system z karty CF później. Z drugiej strony do Workbencha można też podłączyć Amigę pod monitor VGA, ale jakoś przeszła mi na to ochota.
[#48] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #45

Cieszę się, że udało Ci się znaleźć najlepsze rozwiązanie. szeroki uśmiech

P.S. Jeśli chcesz również pracować na monitorze typu CRT to polecam M1438 lub odpowiednik o większej przekątnej.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 05:28:47 przez Hexmage960
[#49] Re: Amiga i CRT

@Hexmage960, post #35

Testowałem naprawdę z wieloma monitorami i uważam, że Microviteki dają najlepszy obraz. Są to monitory solidne.

Tak. Używam przemysłowego Microviteca 17" (ma czarną, metalową obudowę ze składanymi uchwytami).
Wyświetla wszystkie tryby AGA, ECS i OCS (PAL i VGA). Także aminetowy tryb 1024x768 (!!!). AGA w tym trybie nieco miga i mimo zastosowania FBlita "zjada" więcej CHIPu, ale na tym monitorze spokojnie można cieszyć się tym trybem i bez problemu go używać . Działa szybko w 64 kolorach, tak jak pozostałe tryby VGA/Multiscan.
Na AGA, mam Workbench w niemodyfikowanej rozdziałce 800x600. Mimo nazwy "laced", ten tryb na tym monitorze praktycznie nie miga, a dla wybrednych jest modyfikacja na Aminecie, redukująca miganie prawie całkowicie, oczywiście minimalnie kosztem prędkości.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 07:46:46 przez Andrzej Drozd
[#50] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #45

Moim zdaniem na 50Hz CRT z odległości mniej niż metr szkoda oczu. Obraz lepszy, fakt, ale nowych oczu sobie nie kupisz.
[#51] Re: Amiga i CRT

@stachu100, post #50

Tu się zgadzam, dlatego siedzę daleko Używam też C64 i uwielbiam oglądać scrolle (takie zboczenie ), a niestety pod LCD nie było z tym najlepiej.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 19:31:56 przez tOMashBe
[#52] Re: Amiga i CRT

@Andrzej Drozd, post #49

Ja to Ci zazdroszczę tego przemysłowego Microviteca. Sam polowałem na takiego X lat temu.
[#53] Re: Amiga i CRT

@Andrzej Drozd, post #49

Wrzuć fotkę tego monitora pomysł
[#54] Re: Amiga i CRT

@parallax, post #53

Jutro zrobię, jestem teraz kilkanaście kilometrów od Amigi.OK
[#55] Re: Amiga i CRT

@parallax, post #53

AmigaOS3 AGA w 800x600 - link
AmigaOS3 AGA w 1024x768 - link

Jak chcesz, to za jakiś czas zrobię film, jak pracuje np. AmigaAMP na Apollo040/40 MHz, na AGA w rozdziałce 1024x768.OK
[#56] Re: Amiga i CRT

@Andrzej Drozd, post #55

No pewnie pomysł Pokaż tez jakąś klasyczną grę najlepiej odpaloną z dyskietki pomysł
Takiego monitora w Amidze klasycznej nie zastąpi żaden LCDOK
[#57] Re: Amiga i CRT

@parallax, post #56

Spoko, wolałbym z górnej belki odpalić za pomocą WHDLoad, ale czemu nie z dyskietki? :D
A1200 odpala około 98% gier z dyskietek. Dokładnie to mniej, bo musiałbym wyjąć kartę Apollo 040. Ale dla ciebie odpalę z dyskietki.pomysł
Tak czy inaczej mam dylemat, bo czekam na opanowanie telefonu z Androidem - przestała działać tylna kamera 8mpx z tyłu. Być może to tylko wirus na Androidze. Na telefonie zrobiłbym film w FullHD. Mam jeszcze do dyspozycji dwie podręczne kamerki. Jedna stara, robi w filmy w 480P i zgadza się z częstotliwością monitorów CRT, a nowsza w HD nie zgadza się, migają na niej te monitory. Za to w górach się sprawdza.
Wyobraź sobie, że chciałem zrobić zdjęcie telefonem i zonk, tylna kamera nie działa, tylko ta z przodu. Tak czy inaczej fon jest na gwarancji. Już wysłałem info do serwisu.
Wziąłem więc kamerkę HD i zonk! Nie zgadza się z częstotliwością monitora i wyświetla pasy. No to co? Wyjąłem starą kamerkę VGA z szuflady, odnalazłem jakieś sprawne baterie i zrobiłem zdjęcie.OK
No i jak tu nie lubić retro? Tylko dzięki starej kamerce zrobiłem te foty. :D
[#58] Re: Amiga i CRT

@Andrzej Drozd, post #57

Można pójść na łatwiznę i dać ustawienia fabryczne, a może w opcjach ją wyłączyłeś? pomysł A może rzeczywiście coś siedzi A w tej kamerze HD nie ma regulacji odświeżania, ilość k/s? pomysł Ale zawsze może być to 480, dać dobre oświetlenie i źle nie będzieOK
[#59] Re: Amiga i CRT

@OSH, post #52

Taki 17-calowy Microvitek to naprawdę fajna sprawa. szeroki uśmiech

A czy kabel Scart może mieć wpływ na odwzorowanie kolorów? Mój telewizor wyświetla wszystko bardzo dobrze, ale po zmniejszeniu kontrastu biały robi się trochę żółty, a chyba powinien zrobić się szary? W sumie to żaden problem, bo to jest widoczne dopiero po ustawieniu ok. 30% zakresu, ale jakoś przyszło mi do głowy, że może wymienić kabel? Na C64 przez złącze antenowe i Composite tego objawu nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2014 17:54:56 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem