[#1] ROM 3.0
No i wlasnie mam pytanie czy rom 3.0 39.106 mozna podlaczyc do A600, czy nie bedzie zadnych konfliktow ani nic. Prosze o szybka odpowiedz.

[#2] Re: ROM 3.0

@elzear, post #1

Można ale nie bezpośrednio.
KS3.x składa się z dwóch kości (scalaków). W Amidze-600 kickstart 2.x to jedna kość i fizycznie poprostu 3.x nie wsadzisz bezpośrednio w płytę. Musisz mieć coś co umozliwi Ci wsadzenie dwóch kości w jedno gniazdo. Takim czymś może być tzw. przełącznik (foto)

(zdjęcie zalinkowane z http://www.amiga-hardware.com)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.06 21:02
[#3] Re: ROM 3.0

@AlaN, post #2

Ok dobra... Czy jest mozliwosc zrobienia takiej przejsciowki samemu? Jesli tak czy masz moze jakies rysunki?

[#4] Re: ROM 3.0

@elzear, post #3

Możliwość zawsze jest, pytanie tylko "czy warto". Płytka - jak widzisz na zdjęciu - to druk dwustronny, w domowych warunkach bardzo trudny do zrobienia (tylko metodą foto-trawienia). Schematu niestety nie posiadam. Popytaj, poszukaj, czasami można coś takiego trafić. Czasami nawet i KS3.x dla A600.

[#5] Re: ROM 3.0

@AlaN, post #4

oczywiście że da się zrobić metodą chałupniczą :), dla chcącego nic trudnego
[#6] Re: ROM 3.0

@AlaN, post #2

ROM 3.0 moze znajdowac sie tylko w jednej kosci. W dwoch kosciach jest tylko dla A1200.
To co przedstawiles na fotce jest przelacznkiem Kickstartow dzieki ktoremu mozna wybrac miedzy np 3.0 a 2.0 lub 1.3 a 2.0.
W jeden podstawek wklada sie orginalny ROM wyjety z plyty a w drugi jakis inny.
[#7] Re: ROM 3.0

@Phibrizzo, post #6

A to przepraszam za mój błąd.

[#8] Re: ROM 3.0

@elzear, post #1

cześć,

Jesli nie musisz koniecznie mieć 3.0 z 1200 to możesz poszukać 3.1 w jednej kości. Wtedy mógłbyś zastosowac taki przełącznik kickstartów jak na zdjeciu u kolegi

Acha właśnie na allegro jest taka aukcja

http://www.allegro.pl/item103439684_kickstart_3_1_v40_63_dla_amigi_500_amigi_2000.html

Gośc tam pisze że pracował w jego A600, ale musiał byś się jeszcze dopytać kolegów na forum, bo ja nigdy nie miałem do czynienia z takim romem.

pozdrawiam.
mic

--
Amiga 1200 Escom (i trochę dodatków) :D

[#9] Re: ROM 3.0

@wali7, post #5

Ale wygodniej jest kupić ROM3.0 w jednej kostce dla A600.
[#10] Re: ROM 3.0

@AlaN, post #4

jak sie dorze umie termotransfer tez da rade ...

ale jak juz robic moim zdaniem to lepiej z flashy zrobic 16bit kosc (2x8bit)
bedziesz potrzebowal 2x 1MB ... ktore so po 6-7zl ...zabawa fajna :] ... polecam

Ostatnia modyfikacja: 12.05.06 09:13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem