[#1] EGS Spectrum i Zorro III
HELP! Mam problem z kartą graficzną GVP EGS Spectrum i slotami Zorro III w A1200(3.9/030/882). Pamięć się powiększyła, szybkość pod WB też,ale system ani Picasso96 i CGFX tej karty nie widzą! Nawet pod Early Startup też jej nie ma! Co może być przyczyną? Mam sloty Zorro III Micronika (bez karty procesorowej od A3/4000).System je widzi,ale nic poza tym. Spectrum fizyczne jest a w systemie znikł.
[#2] Re: EGS Spectrum i Zorro III

@Snake, post #1

Jeśli nie masz karty turbo od A3/4000 to te sloty pracują chyba w trybie Zorro II.

[#3] Re: EGS Spectrum i Zorro III

@Malin, post #2

Chmm,tyle wiem.Z tą myślą kupowałem te sloty. EGS zresztą jest "autosensing" czyli wykrywa czy jest podpięty przez Z3 czy przez Z2. Mój natomiast nie jest widziany wogóle nawet pod Early Startup Menu (Boot Menu). Ani system Picasso96 ani CGFX nie widzi karty chociaż ostatnio zwiększyła mi się pamięć graficzna(?)
[#4] Re: EGS Spectrum i Zorro III

@Snake, post #3

A może karta działająca w trybie Autosense wykrywa coś na kształt ZorroIII i w ten tryb się przełącza, a sloty w trybie ZorroII nie mają pojęcia o niej.
Czy przypadkiem EGS Spectrum nie ma zworki wymuszającej ZorroII? Jeśli ma, to spróbuj.
Ja używałem tej karty bezproblemowo w Micronikowym ZorroII.
[#5] Re: EGS Spectrum i Zorro III

@wali7, post #4

Czy to ta zworka opisana jako JP1? Innych zworek nie ma. I jak to jest możliwe że pomimo braku wykrycia karty przez system,zwiększyła się pamięć i szybkość grafiki pod WB?
[#6] Re: EGS Spectrum i Zorro III

@Snake, post #5

według tego co piszą na http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=451 , to jest przełączenie Zorro Autosense<>Force ZII
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem