kategoria: A500
[#1] Adapter na 2 karty CF do Amigi
Mam MegaRam HD do A500 a w nim kartę Cf z zainstalowanym WB1.3.
Sama Amiga dodatkowo ma przełącznik KS 1.3 / 3.1 i w tym momencie zaczyna się problem?
A mianowicie; w momencie jak mam przełączoną Amigę na KS 3.1 a na dysku mam zainstalowany WB 1.3 to niestety jak wiadomo Amiga nie startuje z karty.
W związku z tym mam pytanie???
Czy da się adapter na dwie karty CF podłączyć albo przerobić tak, żeby można było wybrać z której karty ma czytać system, np z karty 1 WB 1.3 a z karty 2 WB 3.1

http://i.ebayimg.com/00/s/Njg0WDY4NA==/z/2j8AAOSw7PxTzpCu/$_12.JPG
[#2] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@KRISS, post #1

Mam taki adapter, przynajmniej wygląda tak samo, więc wrzucę swoje kilka groszy.
Zworkami możesz ustawić tak, żeby była widoczna karta podpięta do jednego slotu ewentualnie
obydwie. I teraz, jeżeli nie musisz mieć dostępu do obydwu kart gdy używasz kickstartu 1.3, to da
się zrobić - zworka bliżej złącza 2.5" IDE - będzie widoczna tylko jedna karta, ta wpinana dalej od
taśmy. Natomiast jeśli dasz zworkę w drugiej pozycji to będą widoczne obydwie karty ale zabutujesz
tylko z jednej - z tej którą wpinasz koło złącza 2.5 IDE. Mam nadzieję że, jasno to napisałem ; ).

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2014 00:15:03 przez Radek_Cz
[#3] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@Radek_Cz, post #2

Ja bym to zrobił programowo.
Partycji z 1.3 daje większy priorytet i z tej system się bootuje. W przypadku przełączenia na ks3.x łapie bootmenu i wybiera partycję z systemem dla 3.x. Nie potrzebuje do tego nawet dwu kart, wystarczy zrobić odpowiednią liczbę partycji.

Pozdrawiam
[#4] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@KRISS, post #1

Nie pomyliłeś sie ?
w momencie jak mam przełączoną Amigę na KS 3.1 a na dysku mam zainstalowany WB 1.3 to niestety jak wiadomo Amiga nie startuje z karty.

wydaje mi sie jest odwrotnie

Jesli nie to wyjasnij dlaczego. Czy to ograniczenie megarahd ?
[#5] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@Norbert, post #4

Nie ważne czy jest tak czy odwrotnie, chodzi mi o to czy da się zrobić tak żeby na KS 1.3 wczytywało WB 1.3 a na KS 3.1 wczytywało WB 3.1
[#6] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@KRISS, post #5

oczywiscie ze sie da.
na partycji bootujacej dajesz sprawdzenie jaki jest kick, a potem wybor wczytywania systemu
[#7] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@Norbert, post #6

pomysł
na partycji bootujacej dajesz sprawdzenie jaki jest kick, a potem wybor wczytywania systemu

Możesz napisać "łopatologicznie" jak to się robi?
[#8] Re: Adapter na 2 karty CF do Amigi

@TUPCOM, post #7

Napisz które partycje widzi kick1.3 a jakie 3.1.
Wtedy moja odpowiedz bedzie dokładniejsza.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 05:06:58 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem