[#1] a600- cdrom w środku ponownie help !!!!!!!!
Witam ponownie!
jestem już w polsce.Mam wszystko chyba co trzeba do mojego projektu czyli :
A600, przejściówka compact flash na ide zamiast hdd,przełącznik kicków razem z kickiem 3.1 oraz 1.3, stację wenetrzną 1,76 mb, cd-rom slim od laptopa ale napotkałem jeden problem który nie wiem jak rozwiązać, chodzi o to jak zrobić przejśćiówkę z taśmy, zaraz napisze jak to ma wyglądać:do płyty podłączyc muszę złączkę2,5 cala od tego musi odchodzic trochę kabla i dalej ma być rozgałęzienie na podłączenie cd-romu slim na zwykłe ide 3,5 cala oraz przejściówki flash 2,5 cala. Nie mogę zastosować żadnej przejściówki która by od razu byłą przy złączu w płycie bo w tym miejscu będzie cd-rom. jestem straszliwie ograniczony miejscem ale jak sprawdzałem to wszystko powinno się zmieścić, proszę tylko o wszelką pomoc jak to podłączyć tymi kablami, bo lutowac potrafię ale jak to zaprojektowac to juz nie bardzo.

pozdrowienia do wszystkich amigowców
clayster
[#2] Re: a600- cdrom w środku ponownie help !!!!!!!!

@Clayster, post #1

Witam.
W najblizszym czasie bede montowal cos podobnego, tylko CD-ROM slim udalo mi sie kupic z gniazdem 44pin 2,5" i nie bede potrzebowal przejsciowki.
Wracajac do twojego problemu:
Najlepiej bedzie kupic tasme 2,5'' 44 pin. Na jednym koncu nabic wtyczke 2,5" pin do podlaczenia do plyty glownej, na srodku tasmy druga 2,5" do przejsciowki do flash HDD a na drugim koncu wtyk 3,5" 40 pin do przejsciowki do CD-ROM-a.
Jednak tasma 2,5" jest wezsza od tasmy 3,5" wiec w ostatnim oscinu proponowalbym porozcinac tasme, aby zyly byly osobno i nabijajac je pojedynczo, drobnymi kleszczykami pozaciskac w zaciskach wtyczki albo je lutujac (bardzo delikatnie).
W ktorym miejscu planujesz umiescic flash HDD?
Napisz mi maila, to podesle foty z mojego projektu (w trakcie realizacji).
Pozdrawiam.
txd@wp.pl
[#3] Re: a600- cdrom w środku ponownie help !!!!!!!!

@ted, post #2

No właśnie jest problem z kupieniem taśmy 2,5 cala 44 pin, byłem dzisiaj w Katowicach i nigdzie jej nie mogę dostać, przynajmniej tam gdzie szukałem, możliwe że wpadnę na giełdę komputerową w niedzielę to może trafię jaą.
A co do umieszczenia flash hdd to myślę zę najlepze miejsce to nad rozszerzeniem pamięci pod diodami, próbowałem upchnąć pod flopem ale niestety jest trochę za ciasno i potem nie mozna domknąć obudowy.
Mój mail to clayster@o2.pl
Dzięki za pomysł co do umieszczenia wtyczek.

clayster
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem