kategoria: A1200
[#31] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #30

Nie trzeba będzie przerabiać Amigi i będzie działać ze zwykłymi kartami spreparowanymi jako RDB (FAT także jeśli dorzuci się Fat95 do wspomnianego flasha, ale nie wiem jak tam z jego autorem/licencją - rzecz do zbadania).

Tego nie rozumiem.
Zakładałem że w jakiejś karcie/przelotce musisz dać dodatkową pamięć flash widoczną w czasie startu jako fast i z tego system uruchomi loader do dewajsa a potem zresetuje całość. I cała reszta dokładnie jak kiedyś w systemach do WB 1.3 kiedy trzeba było wymusić start z niewidzianego HD lub gęstego flopa.
Jeśli ten loader nagrasz na jakąś CF to Amiga w czasie startu tego nie odczyta.
Czy jednak jakimś cudem szczyta kilka kilobajtów z karty CF ? Przeczyta np. RDB tej karty ?

Pozdrawiam
[#32] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #31

Oczywiście nie da się sterownika załadować bezpośrednio z CF, bo nie ma takiej funkcjonalności w kickstarcie. Tak jak napisałem wcześniej, na przejściówce/nowej Sakurze będzie znajdował się układ Flash widoczny w przestrzeni common memory, zawierający w/w sterownik.

Podczas startu Kickstart parsuje CIS karty i patrzy czy przypadkiem nie ma tam taga Amiga_XIP. Jeśli jest, to zaczyna wykonywanie kodu z przestrzeni common memory. Tam będzie znajdował się odpowiednik LoadModule, który wykopiuje do RAMu sterownik po czym zrestartuje Amigę. Po restarcie Amiga będzie się uruchamiać jak zazwyczaj, tylko mając dorzucony dodatkowy sterownik, pozwalający na bootowanie z przejściówki/nowej Sakury. Więc z pkt. widzenia early startup, będzie zwyczajnie jedno urządzenie więcej, z którego można bootować. Wtedy ma zastosowanie normalna procedura startu (czytanie RDB, priortytety, itd.).

Natomiast sama karta CF czy tam SD (chyba skłaniam się ku microSD z uwagi na łatwość implementacji, rozmiar i niższą cenę) nie będzie wymagać jakiś specjalnych modyfikacji.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 17:54:14 przez strim_
[#33] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #1

Na dzień dzisiejszy ja używam w adapterze PCMCIA - CF dwóch kart 512 MB i jednej 256 MB Kingstona bez kwiatka (starszego typu) i działają bardzo dobrze. Wcześniej chciałem podpiąć do tego adaptera kartę kingstona 4 GB z kwiatkiem i 1 GB Platinum. Jednak Amiga nie chciała z nimi rozmawiać. Więc co by nie mówić, być może i da się pojemniejsza kartę podpiąć, tylko że jest to loteria, tym większa im większa jest pojemność karty.

Weźmy też pod uwagę kiedy A1200 czy A600 zostały wyprodukowane a kiedy te karty CF o dużych pojemnościach. W tamtych czasach o kartach tak pojemnych nikt nie słyszał. Dodatkowo nawet starsze aparaty fotograficzne nie potrafią obsłużyć najnowszych kart CF.
[#34] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #32

OK. W pewnym momencie źle cię zrozumiałem. Jeśli w przelotce dołożysz pamięć widzianą przez system/kickstart przy starcie to cała reszta jest już jasna i logiczna. Dzięki za wyjaśnienia i jeszcze raz powodzenia w pracy nad tym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#35] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@_arti, post #19

Odpaliłem właśnie 16-nastkę w A1200. Działa całkowicie normalnie. Karta to SanDisk Extreme 3.
[#36] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #32

Alternatywnym rozwiazaniem dla bootowania z karty CF/SD na PCMCIA jest uruchomienie Amigi ze spreparowanej dyskietki, na ktorej są pliki do montowania RAD: oraz do karty CF.
Po resecie RAD: uruchamia CF i calosc juz dziala z karty pamieci
[#37] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@Norbert, post #36

Tak, wiem, ale cała sprawa rozbija się o to, żeby móc bootować bezpośrednio z portu PCMCIA, bez potrzeby używania dyskietek...
[#38] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #25

1 - Nie jest mi do niczego potrzebne uruchamianie kompa z PCMCIA, a potrzebna mi za to DODATKOWA przestrzeń - oprócz, a nie zamiast.

2 - Nie chcę i nie mogę trzymać na dysku systemowym IDE o pojemności 4GB wszystkich gier pod WHDLOAD ponieważ wszystkie one w najnowszym wydaniu...
- "Games_WHDLoad.2.0" zajmują 3,8GB
- plus opcja dla Amigi 1200 "Games_WHDLoad_AGA.2.0" zajmuje kolejne 1,2GB
- a dodatkowo paczka "Demos_WHDLoad.2.0" to kolejne 0,5GB.

Do tego można dodać jeszcze cały pakiet...
- Amiga Applications ADF (TOSEC-v0.23_CM) - kolejne 1,2 GB
- Amiga Games ADF (TOSEC-v0.29) - 17,5 GB

co daje jak na razie już ponad 24GB
......o innych danych puki co nie wspominając.

I można to wszystko trzymać na Amidze, zamiast na PC
- mam nadzieję, że nie znajdzie się znów ktoś kto zapyta "po co".

3 - Nie wiem skąd wniosek, że błędnie coś zakładam i myślę, że PCMCIA to tylko czytniki kart pamięci. W moim jednak przypadku pamięć FAST w obu moich A600 mam w formie nakładki na procesor i ani mi się śni podpinanie jej do PCMCIA, w A1200 natomiast mam Turbo Blizzarda z 32MB (i znaną wszystkim opcją wymiany ich nawet na 128MB), a gdy potrzebuję skorzystać z internetu to jednak jak pewnie 99,99% pozostałych użytkowników - używam do tego komputera innego niż Amiga 600 - na którym szczególnie w opcji MC68000 internet raczej nie działa super płynnie i perfekcyjnie.

U mnie jak więc widać we wszystkich przypadkach porty PCMCIA są wolne i można je śmiało "blokować" dodatkową pojemnością kolejnych gigabajtów.

4 - Jeszcze raz informuję, że ani mi się śni PRZENOSIĆ dane.

Ja chcę je mieć na karcie wpinanej do PCMCIA i w ten sposób z nich korzystać, BEZ POTRZEBY PRZEGRYWANIA na kartę wbudowaną w Amigę, na której mogę mieć różne inne rzeczy z wymienionych powyżej 24GB.

5 - Zastanawiam się coraz bardziej po co w ogóle niektórzy modyfikują swoje Amigi skoro można mieć przecież TYLKO standardową stację dyskietek, Amigę 500 z 0,5MB CHIP i też twierdzić, że jest wszystko fajnie bo da się komputera używać - i nawet dużo gier z dyskietek działa.

Zakładając ten temat myślałem, że spotka się on z większym zainteresowaniem - szczególnie osób które cieszą kolejne opcje rozbudowy Amigi.

Nie spodziewałem się absolutnie pytań w stylu
"PO CO MI WIĘCEJ PAMIĘCI SKORO MOGĘ MIEĆ MNIEJ ???".

Dziękuję za odpowiedź szczególnie koledze "_arti" OK - który pofatygował się i sprawdził jak jest w praktyce, zamiast ciągnąć "Amigowanie Teoretyczne".

Dziękuję również innym osobom które posiadając jakąś rzetelną wiedzę na w/w temat, napisali coś mądrego i wartościowego popartego FAKTAMI, a NIE DOMYSŁAMI.

Pozdrawiam
AmigaMax
[#39] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #38

Do tego można dodać jeszcze cały pakiet...
- Amiga Applications ADF (TOSEC-v0.23_CM) - kolejne 1,2 GB
- Amiga Games ADF (TOSEC-v0.29) - 17,5 GB

Mieć tyle wirusów w jednym miejscu Bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą Mastercard.
[#40] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #38

Ech, wyrzuć na śmietnik tą swoją 4gb cfkartę, wsadź w jej miejsce 120 gb dysk 2,5 cala - pewnie za dwie paczki fajek można zdobyć takie cudo - i ciesz się przestrzenią.
[wyróżniony] [#41] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #38

1. To kup większy dysk/kartę lub drugi dysk/kartę.
2. Ja tam w A1200 mam dysk o pojemności ponad siedemdziesięciu giga, nie chcesz dysku to może kup adaptek CF-IDE na dwie karty i włóż dwie karty po 32GB, jak mało to dwie po 64 a są i większe jakby było trzeba.
A spora część amigowców gry w które faktycznie gra mieści na dysku 4GB a resztę trzyma na pececie, NASie czy płytkach optycznych. I jak potrzeba to przez kartę sieciową w minutkę potrzebną grę ściągają na dysk.
3. A w A1200 masz procesor ciut szybszy od 000 i też nie chcesz go wpiąć do sieci ? Ale nie to jest ważne, generalnie odradzam używanie na stałe urządzeń wystających z obudowy, w Amidze również.
4. dalej odradzam używanie na stałe urządzeń wystających z obudowy, w Amidze również.
5. Co kto woli, jeden cieszy się z pięćsetki mającej 1MB pamięci, inny dopiero z A1200 mającej 030 i 32MB a ja z Amig mających 060 i 128MB pamięci. Chcesz się dalej licytować ?
To że ty nie potrafisz lub nie chcesz uzyskać więcej niż 4GB z kontrolera w A1200 czy A600 nie oznacza że inni tego nie potrafią i nie wykorzystują. A jak podepniesz tam dysk 160GB to zmieścisz tam cały Amigowy stuf bez kombinowania z PCMCIA.

Zakładając ten temat myślałem, że spotka się on z większym zainteresowaniem - szczególnie osób które cieszą kolejne opcje rozbudowy Amigi.

Z zainteresowaniem spotykają się sensowne propozycje rozbudowy, twoja nie specjalnie taka była. Poczytaj jak podpiąć dysk większy od 4GB i nie błądź więcej.

Pozdrawiam
[#42] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #38

Już otrzymałeś odpowiedź, że nie ma żadnych MAXów (jest tak duży, że nie warto wspominać), a jedynie problemy z wybrednością, FFS z TD64 pozwala założyć partycję nawet 128GB. Wycieczkę z tego tematu zrobiłeś sam, po kiego grzyba mówisz i tłumaczysz się po co Ci potrzebna karta na PCMCIA. W dodatku dolewasz oliwy do ognia prowokując kolejne wypowiedzi. Granica 4GB już dawno nie jest limitem, w cenie szybkiej karty CF 4GB kupisz sobie dysk 60-80GB od laptopa i wkręcisz na sanki, wszystko się zmieści i problemów będzie mniej. Zrobisz jak uważasz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem