1 - Nie jest mi do niczego potrzebne uruchamianie kompa z PCMCIA, a potrzebna mi za to DODATKOWA przestrzeń - oprócz, a nie zamiast.
2 - Nie chcę i nie mogę trzymać na dysku systemowym IDE o pojemności 4GB wszystkich gier pod WHDLOAD ponieważ wszystkie one w najnowszym wydaniu...
- "Games_WHDLoad.2.0" zajmują 3,8GB
- plus opcja dla Amigi 1200 "Games_WHDLoad_AGA.2.0" zajmuje kolejne 1,2GB
- a dodatkowo paczka "Demos_WHDLoad.2.0" to kolejne 0,5GB.
Do tego można dodać jeszcze cały pakiet...
- Amiga Applications ADF (TOSEC-v0.23_CM) - kolejne 1,2 GB
- Amiga Games ADF (TOSEC-v0.29) - 17,5 GB
co daje jak na razie już ponad 24GB
......o innych danych puki co nie wspominając.
I można to wszystko trzymać na Amidze, zamiast na PC
- mam nadzieję, że nie znajdzie się znów ktoś kto zapyta "po co".
3 - Nie wiem skąd wniosek, że błędnie coś zakładam i myślę, że PCMCIA to tylko czytniki kart pamięci. W moim jednak przypadku pamięć FAST w obu moich A600 mam w formie nakładki na procesor i ani mi się śni podpinanie jej do PCMCIA, w A1200 natomiast mam Turbo Blizzarda z 32MB (i znaną wszystkim opcją wymiany ich nawet na 128MB), a gdy potrzebuję skorzystać z internetu to jednak jak pewnie 99,99% pozostałych użytkowników - używam do tego komputera innego niż Amiga 600 - na którym szczególnie w opcji MC68000 internet raczej nie działa super płynnie i perfekcyjnie.
U mnie jak więc widać we wszystkich przypadkach porty PCMCIA są wolne i można je śmiało "blokować" dodatkową pojemnością kolejnych gigabajtów.
4 - Jeszcze raz informuję, że ani mi się śni PRZENOSIĆ dane.
Ja chcę je mieć na karcie wpinanej do PCMCIA i w ten sposób z nich korzystać, BEZ POTRZEBY PRZEGRYWANIA na kartę wbudowaną w Amigę, na której mogę mieć różne inne rzeczy z wymienionych powyżej 24GB.
5 - Zastanawiam się coraz bardziej po co w ogóle niektórzy modyfikują swoje Amigi skoro można mieć przecież TYLKO standardową stację dyskietek, Amigę 500 z 0,5MB CHIP i też twierdzić, że jest wszystko fajnie bo da się komputera używać - i nawet dużo gier z dyskietek działa.
Zakładając ten temat myślałem, że spotka się on z większym zainteresowaniem - szczególnie osób które cieszą kolejne opcje rozbudowy Amigi.
Nie spodziewałem się absolutnie pytań w stylu
"PO CO MI WIĘCEJ PAMIĘCI SKORO MOGĘ MIEĆ MNIEJ ???".
Dziękuję za odpowiedź szczególnie koledze "_arti"

- który pofatygował się i sprawdził jak jest w praktyce, zamiast ciągnąć "Amigowanie Teoretyczne".
Dziękuję również innym osobom które posiadając jakąś rzetelną wiedzę na w/w temat, napisali coś mądrego i wartościowego popartego FAKTAMI, a NIE DOMYSŁAMI.
Pozdrawiam
AmigaMax