[#1] Emulator Gotek - problemy...
Witam
Moje pytanie dotyczy 100% kompatybilności stacji Gotek...
Zauważyłem, że niektóre gry np. Ikari Warriors, Traps and Treasures
wgrane poprzez Gotka nie działają w pełni prawidłowo.

Objawia się to artefaktami na ekranie.

Efekt ten występuje na obu Gotkach które posiadam i to niezależnie czy podepnę do A500 czy A600, a sprawdzałem na kilka egzemplarzach Amigi 500 i 600. Nie jest też winny obraz dysku, ani pendrive (też to sprawdziłem).

Wygląda na to, że nie jest winna żadna Amiga ani żaden z Gotków.
A czy u Was też występują jakieś problemy z Gotkami ?
[#2] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #1

Efekt ten występuje na obu Gotkach które posiadam

Wygląda na to, że nie jest winna żadna Amiga ani żaden z Gotków.

sorry ale juz sie pogubilem, to problem jest na obu gotekach, ale nie jest winny zaden gotek, nie nadążam...

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 02:18:34 przez zmiennik
[#3] Re: Emulator Gotek - problemy...

@zmiennik, post #2

No może śmiesznie to zabrzmiało ale jeżeli oba Gotki działają identycznie (objawy na obu są dokładnie takie same) to chyba nie są uszkodzone - oba - prawda ?

Dodam jeszcze, że problemy występują zawsze na tych samych grach. Na tych grach które działają prawidłowo - problemy nie występują nigdy.

Problem banalny, występujący zawsze w ten sam, powtarzalny sposób.

Dlatego napisałem aby inni sprawdzili czy u nich też może występują podobne historie.
Być może "ten typ tak ma".
[#4] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #3

Na amidze jak w sygnaturce poprzez gotka traps'n'treasures działa normalnie. Może to wina adfów?
[#5] Re: Emulator Gotek - problemy...

@Sosabowski, post #4

Nie wina adf'ów bo odpalane z tego samego nośnika (karta SD) pod WinUAE działają prawidłowo.

Jeżeli możesz to wgraj po prostu Ikari Warriors (tam widać lepiej te artefakty) z Gotka i zobacz czy są u ciebie artefakty czy może jest wszystko ok.
[#6] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #5

z tego co zauważyłem czasami gry się krzaczą na goteku czy też tak macie czasami,że trzeba jeszcze raz załadować?
I czy jest jakiś sposób na odpalenie gry z obrazu powiedzmy nr 33 bez klikania 33x guzikiem?
Puki co to podmieniam zawsze obrazy przydzielając im początkowe numery zanim załaduję.
[#7] Re: Emulator Gotek - problemy...

@zmiennik, post #6

czasem szybciej jest załadować obrazy adf z końca listy klikając przycisk "wstecz" po 000 . Autor miał wprowadzić usprawnienie w szybkim przełączaniu obrazów (przez przytrzymanie guzika) ale chyba się w!@#@# na handlarzyny z ebayu i chwilowo zawiesił projekt :(
Żadna gra jeszcze mi się nie wykrzaczyła - miałem za to problem z pendrivami - ni z gruszki ni z pietruszki przestają działać - trzeba je formatować i na nowo wrzucać obrazy i selector.adf
[#8] Re: Emulator Gotek - problemy...

@sunater, post #7

przeciez jest juz przeskakiwanie przez przytrzymanie przycisku w najnowszym oprogramowaniu
[#9] Re: Emulator Gotek - problemy...

@eross, post #8

w takim razie u mnie nie działa :(
[#10] Re: Emulator Gotek - problemy...

@sunater, post #9

a moze nie masz najnowszej wersji
[#11] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #1

Próbowałeś, te obrazy nagrać na dyskietkę i uruchomić je na swojej Amidze ze stacji, a nie na winuae?

Na chłopski rozum nie istnieje taka możliwość, żeby stacja wysłała do Amigi złe dane, bo wtedy Amiga wyłapie, że następuje błąd odczytu, suma kontrolna by się nie zgadzała chyba, że gotek odczytuje dane z pendrive i występuje jakiś błąd przy odpowiedniej ich sekwencji, przez co gotek generuje sumę kontrolną dla złych danych albo specyficzne zachowanie loaderów tak na niego wpływa. Próbowałeś np. w xcopy sprawdzić błędy na obrazie tych gier?
[#12] Re: Emulator Gotek - problemy...

@sanjyuubi, post #11

Ewentualnie autor wątku może podeslać adfy do innych uzytkowników GoteKa, dla sprawdzenia na innym sprzęcie.
[#13] Re: Emulator Gotek - problemy...

@Norbert, post #12

Mogę podesłać ADF'y - chętnie, a kto jest chętny ?
[#14] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #13

podeslij
[#15] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #13

podeślij - sprawdze
[#16] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #13

to jak z tymi "adeefami" ? podeslesz ?
[#17] Re: Emulator Gotek - problemy...

@Norbert, post #16

Przepraszam kolegów za nieobecność na forum i nie odpisywanie. Odezwę się wkrótce do tych którzy tu pisali i podeślę im do sprawdzenia te podejrzane ADF'y. Mam je przygotowane od dawna, ale nie było czasu na Amigę :)
[#18] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #17

Poprosiłem kolegę AmigaMax o podesłanie ADFów aby sprawdzić na sofcie HxC.
[#19] Re: Emulator Gotek - problemy...

@AmigaMax, post #1

Witam. (odświeżam)
Czy problem z artefaktami został w jakiś sposób rozwiązany?
Jestem posiadaczem Gotek z HxC od wczoraj i kilka razy mi się o zdarzyło. Trzeba resetować.
[#20] Re: Emulator Gotek - problemy...

@oswaldb, post #19

Problem dotyczy Goteka z HxC czy Cortexem. Jeśli HxC obrazy zarówno HFE jak i ADF nie działają poprawnie?
[#21] Re: Emulator Gotek - problemy...

@pong777, post #20

Gotek z HxC (ostatni firmware) a obraz z ADF. Używam urządzenia od wczoraj i tyle zdążyłem zauważyć. A500 z 1MB.
[#22] Re: Emulator Gotek - problemy...

@oswaldb, post #21

Chodzi o podanie jakie tytuły ADF sprawiają problemy
[#23] Re: Emulator Gotek - problemy...

@Norbert, post #22

Jak na wczoraj to Superfrog i Turrican II (z czego ten drugi nie odpala w ogóle, próbowałem różne wersje)
[#24] Re: Emulator Gotek - problemy...

@oswaldb, post #23

Sprawdzę dziś wieczorem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem