kategoria: A600
[#1] Amiga 600 i folia klawiatury
Witam,

Mam chamsko ciachniętą taśme klawiatru jak na zdjęciu:
http://drive.google.com/file/d/0B3xQcrfFDspga09GSE4weXZxelE/edit?usp=sharing

Czy jest możliwość jej naprawienia ? Można na końcu jakoś odsłonić te ścieżki żeby klawiatura działała ?
[#2] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #1

[#3] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #1

Streszczenie wątku do, którego link podał post wyżej TUPCOM.

Sposób I
Spróbuj delikatnie pilniczkiem do paznokci spiłować warstwę izolacyjną ścieżek (ale bardzo delikatnie), mi to się nie udało. Ta warstwa była u mnie strasznie kruchliwa, nie udało mi się odsłonić ścieżek bez naruszania ich. Możesz się ewentualnie wspomóc jakimś rozpuszczalnikiem do lakieru do paznokci, aby mniej się napiłować, a potem lakierem grafitowym do odnowienia ścieżek.

Sposób II
Gdyby jednak Ci się nie udało to ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania:

(to z lewej, to interfejs klawiatury ps2 do Amigi zrobiony według schematu mmkeyboard z aminet-u, z prawej widać podpiętą wtyczkę klawiatury ps2)

lub bardziej minimalistycznie:

(zaprogramowanego PIC-a mogę Ci wysłać)

Sposób III
Można się wlutować w te ścieżki /#75/.
[#4] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@glon, post #3

a co tym myślicie ?
http://www.ebay.pl/itm/BRAND-NEW-RWAP-Software-Commodore-Amiga-A600-Green-Keyboard-Membranes-/351259899418?pt=UK_VintageComputing_RL&hash=item51c8b8b61a
[#5] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #4

mogę przyłączyć się do zakupu i pewnie jeszcze jedną osobę znajdę
[#6] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #4

cała klawa UK tyle kosztuje na amigakit z tym, że "odświeżona"
ten sam sprzedawca w swoim sklepie oferuje tą folię 5 funciaków taniej
[#7] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #4

Super OK tylko drogo
[#8] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@BULI, post #7

dlatego jedni bawią się na prawdziwym sprzęcie a inni na emulatorze;)
[#9] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@dez3, post #8

ja się jeszcze zastanowie, ale kusi ..kusi ..nówencja
[#10] Re: Amiga 600 i folia klawiatury

@pabloz, post #9

Jak mi się spieprzy taśma klawiatury to chyba sobie przełoże A600 do towera, albo desktopa i zrobie takie rozwiązanie jak glon zasugerował z klawą na ps2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem