[#1] Vlabmotion

No czesc.
Nosze sie z zamiarem zakupienia, no a raczej moze mysle sobie o tym, kultowej karty Vlabmotion z Toccata. Jestem kamerzysta (po godzinach, heh) i
zamierzam sie pobawic troche w amatorski film (klipy muzyczne, jakies fazerskie film
Ami ktora zakupilem ma PPC240 i 04/25 + 64ram (dokupie wiecej), 1x10gb dysk +1x1,2gb dysk.
Czytalem opisy tej karty, ale czy ktos z was orientuje sie moze jak wyglada praca w praktyce i czy jakikolwiek soft jest na to rozwijany (lub chocby filtry,dodatki do standardowego oprogr.) jakie sa na to programy? Czy tylko te zalaczone z karta?
Bylbym wdzieczny za wszelkie informacje (najlepiej wyczerpujace, kosztuje ta zabawka pare groszy).
Pozdr

[#2] Re: Vlabmotion

@Eith, post #1

Czytałeś artykuły znajdujące się w dziale Sprzęt?
[#3] Re: Vlabmotion

@mailman, post #2

Tak. Jest spoko, ale nie wiem jak jest to stary artykul. Moze jest ktos kto tego teraz uzywa.
jeszcze pytanko - jaka jest szansa na wypalenie DVD z kompletnym materialemfilmowym? musze podlaczyc zewnetrzna nagrywarke wideo-dvd :P czy ami da rade?

[#4] Re: Vlabmotion

@Eith, post #3

ps: nie zebym watpil w amige :) co to to nie, ale trwa to troche nawet na mac`u G4, wiec wyobrazam sobie, a raczej - nie wyobrazam....
Hmm...jeszcze nawet przesylka z ami nie dotarla a ja juz kombinuje :)
ps2: tak sobie mysle ze bylaby to fajna alternatywa dla tych wszystkich studencikow robiacych wszystko tak samo na stadardowym sofcie Mac`owym lub pecetowym. Mozliwosci sa swietne, wiem, ale wszystko wyglada tak samo...
Mnie inresuja kapele grajace ostra muze i elektroniczna, sam jestem grafikiem komputerowym (takim sobie ale pracuje w zawodzie, heh) wiec moze cos ciekawego moglbym na tym montowac.
Czy moze ktos mnie powienien zciagnac na ziemie? A moze wlasciwie juz sam sobie odpowiedzialem i chce cos na tym sprzecie kombinowac...
Zbyt wiele znakow zapytania, ale baaardzo chcialbym rozbic cos ciekawego na Ami co nie musialo by wygladac retro (zaleznie od potrzeb - mogloby :) )
...

[#5] Re: Vlabmotion

@Eith, post #1

a zmiesci sie plyta zorro razem z bwizja?

[#6] Re: Vlabmotion

@Eith, post #4

Jeśli chcesz się bawić w wideo analogowe (VHS), to VLabMotion i Toccata jest do tego stworzona. Sam soft jest pardzo rozbudowany i szperając po sieci znajdziesz masę skryptów Arexowych dla MovieShopa. Na sieci piszą o wersji 5.2, jednak nie widzę jej w sklepach internetowych. Sam mam 4.8 i do testów 4.9 (wersja nie stabilna beta). Do obsługi Toccaty polecam obecnie darmowy SamplitudeOpus V3.5 (na różna procesory).
Jeśli chcesz natomiast stworzony materiał przerobić na Mpega i wypalić jako VCD, to też nie ma problemów. Pomocnym staje się tu SceneHandler (komercyjny), który partycje MovieShopa robi widoczną dla systemu (widać pojedyńcze klatki filmu). Odpada więc eksport pojedyńczych klatek i marnowanie miejsca na dysku.
Jesli więc można zrobić VCD, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić DVD. Nie mam nagrywarki DVD, więc nie wiem jak to się wypala na Amidze:)
[#7] Re: Vlabmotion

@Fazior, post #5

Ami ktora kupilem juz jest w towerce, wiec hiba tak :) to jest ta plytka zorro4 taki mutant. Juz nie moge sie docczekac :)

[#8] Re: Vlabmotion

@kmilota, post #6

Tak kombinowalem..przeciez kamery DV maja zwykle rowniez wyjscie S-VHS(vlab ma wejscie takie prawda?), utata jakosci bedzie, ale ta powinna wystarczyc do pol-prof/amatorskich zastosowan.
Dzieki za odpowiedz.
Dokupie paamiec (2x128?) i wiekszy dysk SCSI2 i zaczynam zabawe :) aha no i na karte nazbierac trzeba by jeszcze..
Mysle ze z tym konfigiem bede mial co robic, wiem do czego ami potrzebuje i to juz jest wazne.
ps: jest support ppc na ten soft?

[#9] Re: Vlabmotion

@Eith, post #7

Uważaj! "Zorro4" to taki dziwny wynalazek Elboxu, zgodny tylko sam ze sobą! "Zorro4" nie jest w jakikolwiek sposób zgodny z amigowymi slotami zorro II czy zorro III. Po co w ogóle zrobili takie płyty? Tego do dzisiaj nie wie chyba nikt.

[#10] ZorroIV Elboxu

@Marek Szyprowski, post #9

jest zgodne z ZorroII, ale z ZorroIII już nie. Zrobili to, bo podobno jakieś karty chodzą z tym szybciej, niż z klasycznym ZII. Podobno szybciej chodzi CV643D. Więcej mi nie wiadomo.
[#11] Praca w praktyce

@Eith, post #1

wygląda świetnie. MovieShop to jeden z najlepiej chyba dopracowanych programów na Amigę. Do dziś oferuje potężne możliwości i doskonały komfort pracy. Niestety, wady też są. Wąskim gardłem całego systemu jest ZorroII, pod które zrobiono VLM. Ograniczenia przepustowości sprawiają, że nie da się digitalizować na 100% jakości (używana jest kompresja JPEG) - max to 80-85% przy dobrej jakości sygnału video. Nie jest źle, ale czasem przeszkadza. MovieShop w wersjach dostępnych dla ludu nie obsługuje dysków >4GB. Ogranicza to objętość jednorazowo zgrywanego materiału do około 40 minut przy współczynniku kompresji 80-85%.

Jeśli chodzi o progamy, to MovieShop zapewnia wszystko co trzeba, jeśli chodzi o digitalizację i montarz. Gwarantuję, że nie będziesz wzdychał do innych programów. Ponadto warto mieć SceneHandlera do montowania partycji MS pod systemem, Mpeg2Enc+ lub Ffmpega do kodowania filmów ze zdigitalizowanego materiału, Samplitude do zabawy z dźwiękiem i Mplexa do łączenia obrazu i dźwięku do kupy. Ponadto narzędzia do robienia VCD, dostępne w necie.

Niestety, DVD raczej będziesz musiał zgrywać przez SVideo.
[#12] Re: ZorroIV Elboxu

@Daclaw, post #10

Z tego co pamiętam to tzw. zorro 4 miało zupełnie inne gniazdo, więc nie mogło być zgodne z Zorro II. Na niektórych płytach z "Zorro" 4 było dostępne coś takiego jak slot FastZorroII, który przez to, że nie trzymał się dokładnie specyfikacji, to był szybszy, ale nie wszystko z nim działało. Jedyną znaną mi rzeczą na "Zorro" 4 była specjalna wersja FastATA.

[#13] Re: Praca w praktyce

@Daclaw, post #11

Troche mi to pewnie wyjdzie drozej niz gdybym dokupil jakiegos laptopa jablkowego lub piecowego do ami i montowal na tym :)
Ale pomysle.. Zamierzam ami wykorzystywac bardziej pozytecznie (nie jedynie jako narzedzie do odpalania gier i dem na imprezkach - choc w tym ami nic nie zastapi :D hehe)
No nic, dzieki za tresciwy opis.

[#14] Re: ZorroIV Elboxu

@Marek Szyprowski, post #12

A wez mnie nie doluj ;)
Gosc napisal ze to ma w sobie Zorro4+Zorro2, wiec chodzi pwenie o jedna karte zawierajaca wszystkie te zlacza. Mam nadzieje, heh.

[#15] Re: ZorroIV Elboxu

Gniazda są identyczne jak Zorro II/III.
Szybciej chodzi CV64/3D produkcji DCE (jest ona specjalnie dostosowana do tego złącza) i FastATA (pod ZorroIV).
Wszystkie inne karty działają w trybie ZorroII.
Sama karta ma 5 slotów ZorroII, z których 2 pierwsze mogą działać w trybie FAST czyli dwukrotnie większa szybkość niż ZorroII, czyli jest to więcej od ZorroIII. Z tego co pamiętam zostało to osiągnięte przez jakąś sztuczkę - brak korekcji ewentualnych błędów czy coś takiego. Mogą z tym działać specjalnie dostosowane do tego karty. Znam tylko te dwie wymienione wyżej ale może jest ich więcej.
Poza tym jako ciekawostkę można dodać, że sloty ZorroIV są uważane za najbardziej kompatybilną i wierną implementację ZorroII spośród wszystkich tego typu mostków dla A1200.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.06 19:05
[#16] Re: ZorroIV Elboxu

@amigafan, post #15

Twój podpis to rewelacja.... :D

AmigaOS 4.0
Aniołek

[#17] Re: ZorroIV Elboxu

cyt.-"
Zorro4 (Elbox)

This one has two "Zorro4" slots which only work with special Z4 compatible cards. In theory, these slots should give very high transfer speeds (compared to other Zorro solutions) - unfortunately, there are absolutely no Z4 cards available.

Additionally it has 5 Zorro2 slots, two of which can be switched to "Fast Zorro2" mode which is twice as fast as the original Zorro2. Unfortunately, it has a nasty bug: The first Zorro2 card is not recognised! You always have to use a "dummy" in the first slot, otherwise one of the cards you need won't be recognised. I don't know if this bug was fixed with later revisions."

Wiec dziala, dobrze ze to ktos inny przeplacil a nie ja :P

[#18] Re: ZorroIV Elboxu

@Eith, post #17

Tylko jak rozumiec to ze - pierwsza karta dzie dziala...w sensie ze pierwsza w ogole czy w pierwszym slocie...ehh, zamotane to troche...nie kumam, ale mi czach juz paruje po calym dniu pracy i jeszcze do tego myslenia o amidze i trolowania na forach :)
Spadam, pozdro...

[#19] Re: ZorroIV Elboxu

@Eith, post #18

Najprościej będzie napisać do Elboxu. Oni najlepiej się na tym znają, a że polska firma to Ci odpowiedzą w ojczystym języku i nie będziesz musiał się męczyć z tłumaczeniem.

[#20] Re: Vlabmotion

@Eith, post #8

Odnośnie VLabMotion, to przed zakupem sprawdź czy aby na pewno ma SVHS. Są tańsze wersje bez tego złącza, a takiej nie polecam. Sam łączę tylko kamer właśnie przez te gniazdo.
Co do softu pod PPC, to jako takiego nie ma. Są jednak jakieś komercyjne efekty pod PPC. Sam już nie pamiętam czy coś mam takiego dla MovieShopa.
Ja żałuję tylko, że FireWire dla VLabMotion, zostało wykonane dla DraCo i dla Amigi nie można tego kupić. Już wiele razy szukałem tego na sieci. Niestety gniazdo do tego mam nadal puste na VLabMotion :(
[#21] Re: ZorroIV Elboxu

@amigafan, post #15

Nie są identyczne. Gniazda Zorro IV nie przypominają w najmniejszym stopniu Zorro http://www.amiga-hardware.com/display_photos/zorro4busboard.jpg - to te dwa pierwsze z lewej u góry.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.06 22:44
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem