kategoria: A500
[#1] Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..
Gdy podłącze interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + gotek ORAZ stacje df0 na PRZEROBIONEJ tasiemce dzieją się cuda. Amiga nie chce bootować z gotka, a gdy włożę dyskietkę do df0 zaczyna bootować Z OBU STACJI JEDNOCZEŚNIE - no i robi się cyrk.
Gdy df0 jest podpięta na zwykłej tasiemce - wszystko jest w porządku.
Mój "bootselektor" to zasugerowany przez kolege Jarob'a w innym wątku przełącznik sygnału _sel0 na _sel1 przy układzie U8.
Kilka pytań - dlaczego jeśli sygnał _sel0 jest "przekierowany" na _sel1 amiga w ogóle próbuje cokolwiek czytać z df0?
No i drugie pytanie - zamiana z _sel0 na _sel1 działa ale.. mam do dyspozycji tylko jedną stację dyskietek - tą zewnętrzną :( Czy są jakieś bootselektory umożliwiające korzystanie z obu stacji a "tylko" zamieniające je miejscami ??
[#2] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #1

w danym momencie tylko jedna stacja jest "bootowalna"
czy jesli zamieniasz sel0 na sel1 dla jednej stacji, to robisz odwrotnie dla drugiej ?
[#3] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #1

A na zwykłych flopach ten kabel działa poprawnie ?

Pozdrawiam
[#4] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@Norbert, post #2

Zamieniam sygnał sel0 na sel1 na układzie U8. Jednak dopiero teraz doczytałem (mea culpa ) post kolegi RomanWorkshop http://www.ppa.pl/forum/amiga/29872/interfejs-zewnetrznej-stacji-dyskietek/2#m422174 wyjaśniający mi co nieco...
O ile dobrze zrozumiałem NIE DA SIĘ w prosty sposób zmusić wewnętrznej stacji w amidze by działała jako df1.. A co z "bootselektorem" opisanym w praktycznym elektroniku 94/03 ??? Ktoś go zrobił kiedyś i działa ?
[#5] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #4

Da sie ?
Ten link co podales tyczyl sie czego innego...
Zrobiles tak ? www.ppa.pl/forum/amiga/29872/interfejs-zewnetrznej-stacji-dyskietek/3#m422292
[#6] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@stryker, post #5

Owszem zrobiłem. Podłączony do interfejsu gotek bootuje (o ile nie jest podłączone df0 przez przerobioną tasiemke). Ale ja chciałem jeszcze by wewnętrzna stacja dyskietek byla widziana jako df1...
[#7] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #6

Poka schemat tej przerobionej tasmy
[#8] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@stryker, post #7

Tasiemka przerobiona w-g http://norbid.of.pl/ . To nie jest jakiś wielki problem bo mam i orginalne stacje dyskietek - ciekawiło mnie tylko dlaczego tak się dzieje...
No i mam wciąż wielkie nadzieje na wykorzystanie WEWNĘTRZNEJ stacji jako df1 :)
[#9] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #8

przelozyles zworke na ds1 ?
[#10] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@Norbert, post #9

przelozyles zworke na ds1 ?

I to jest przykład na to że czasem za dużo kombinacji szkodzi... jakimś cudem nie przełożyłem... Dlatego amiga głupiała bo miała dwie df0 XD Jaki stary taki gupi - temat do zamknięcia (choć sprawa tasiemki nadal mnie ciekawi...). Przepraszam za zawracanie gitary i dziękuje wszystkim za pomoc :)
[#11] Re: Interfejs zewnętrznej stacji dyskietek + "bootselektor" - pare pytań..

@sunater, post #10

przybliz sprawe tasiemki.
moze i to damy rade rozwiazac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem