kategoria: A1200
[#1] Pytanko o zasilanie
Szanowne Forum. Czy zasilacz "ciężki" uciągnie A1200 z ACA 1232/40MHz na pokładzie po zmianie karty CF 4GB z przejściówką na HDD 2,5" 40GB?
[#2] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #1

Myślę, że tak.
[#3] Re: Pytanko o zasilanie

@_arti, post #2

A jeszcze jedno, czy do podłączenia dysku wystarczy taśma 4,5-5cm, bo właśnie zamawiam a nie mam ami przed sobą?
[#4] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #3

Im dłuższa tym wygodniej będzie ci go ułożyć w środku. Technicznie powinna wystarczyć.
[#5] Re: Pytanko o zasilanie

@_arti, post #4

Dzięki za szybkie odpowiedzi.
[#6] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #1

Spokojnie:)
[#7] Re: Pytanko o zasilanie

@dez3, post #6

Uciągnął szeroki uśmiech

Oczywiście pytanko - co zrobić (tylko bardzo proszę łopatologicznie), żebym mógł wykorzystać pełne 40 GB - tzn chcę postawić na 1GB partycji ClassicWB a na reszcie dysku (39GB) zrobić jedną partycję na soft. Acha i czy przy takim dysku jest wymagane podanie jakiegoś max transfer?
[#8] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #7

Skoro chcesz użyć ClassicWB to polecam solution 4 + sfs
[#9] Re: Pytanko o zasilanie

@gegu, post #8

dzieki.

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2014 18:08:04 przez lysyzastary
[#10] Re: Pytanko o zasilanie

@dez3, post #6

A jaka jest różnica w tych zasilaczech? ciężki a lekki który lepiej się spisuje w użytkowaniu.
Pozdr.
[#11] Re: Pytanko o zasilanie

@heniek29cr, post #10

Lekki ma więcej amperów (4.5)
[#12] Re: Pytanko o zasilanie

@PrzemasIII, post #11

moj ma 3.0A, ciezki 3,5A
[#13] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #12

moj ma 3.0A, ciezki 3,5A

Ten twój 3.0A to lekki, ale mały (mniejszy gabaryt).
[#14] Re: Pytanko o zasilanie

@BULI, post #13

Już pytałem raz, ale nie doczekałem się odpowiedzi.
Mam dwa zasilacze, ten sam model: P-No. 391029-02

5V - 3A
12V - 500mA
-12V - 100mA
Jeden jest ciężki (kupiony), a drugi lekki (z kompletu od Amigi 600).

Który lepiej używać do Amigi 500?

Lekki:

Ciężki:
[#15] Re: Pytanko o zasilanie

@robertos231, post #14

Z tego co pamiętam to A500 była bardziej prądożerna od A600 dla tego ja bym używał zasilacza z lepszą wydajnością prądową. Jeśli obydwa mają takie same parametry (piszę z telefonu więc nie widzę dokładnie na zdjęciu) to bez różnicy.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 15:40:34 przez Barracudo
[#16] Re: Pytanko o zasilanie

@robertos231, post #14

Jeśli nie posiadasz miernika to albo używaj tego który wydaje ci się w lepszym stanie albo bez różnicy. Jeśli jednak posiadasz miernik to możesz pomierzyć w nim napięcia no i oczywiście im lepsze parametry okażą się na mierniku tym bezpieczniej będzie korzystać z tego w lepszej kondycji .
[#17] Re: Pytanko o zasilanie

@robertos231, post #14

Pewnie większość starych wyjadaczy ma już od lat tylko piecetowe stąd i brak komentarzy. Ja bym używał ten który się mniej grzeje, a w razie braku różnicy to ten lekki. ;)
[#18] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #7

Juz niewazne.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 19:56:52 przez lysyzastary
[#19] Re: Pytanko o zasilanie

@lysyzastary, post #18

Ale nikt z Was nie napisał PODSTAWOWEJ rzeczy: jaka jest różnica między ciężkim a lekkim. Nawet jak mają te same parametry.

Otóż lekki to tzw zasilacz impulsowy. Nie każdy zapewnia separację galwaniczną. Są trudniejsze w naprawach a w przypadku awarii mogą skutecznie uszkodzić zasilany sprzęt.

A zasilacze ciężkie to nic innego jak trafo z układem stabilizacji napięcia. Są ciężkie bo transformator swoje waży. Niestety obecnie są droższe niż impulsowe (koszt miedzi w trafo). Zapewniają separację galwaniczną. Tracą dużo mocy w postaci ciepła na stabilizatorach jak i samym trafo.

Obecne PC gdyby miały mieć zasilanie z trafo to zasilacz byłby wielkości drugiej budy z PC.

A w światku Ami można z powodzeniem zaadaptować zasilacz z PC. Wiele już poświęcono temu problemowi czasu i stron www. Typowe napięcia +5V, +12V, -12V są w każdym osiągalne. Dobre i stabilne napięcia to połowa sukcesu. Nie eksperymentujcie z zasilaczami niewiadomego pochodzenia i stanu.
[#20] Re: Pytanko o zasilanie

@Romlen, post #19

A co to jest ta separacja galwaniczna?
[#21] Re: Pytanko o zasilanie

@ZbyniuR, post #20

do skasowania

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2014 08:12:48 przez sunater
[#22] Re: Pytanko o zasilanie

@ZbyniuR, post #20

Jeżeli dwa obwody nie mają fizycznego połączenia elektrycznego między sobą to są odseparowane galwanicznie.
[#23] Re: Pytanko o zasilanie

@sanjyuubi, post #22

Tzn. jeśli np transformator ma dwa uzwojenia, wtórne i pierwotne i nie ma pomiędzy nimi fizycznego połączenia. To odseparowanie galwaniczne polega na tym, że drut miedziany którym jest nawinięte uzwojenie jest emaliowany? Czy nie.
[#24] Re: Pytanko o zasilanie

@amizet, post #23

Poczytaj o sprzężeniu indukcyjnym. Wszystkie informacje masz jak byk na google i wikipedii. Przecież nie będziemy tutaj Ci wykładać elektrotechniki.
[#25] Re: Pytanko o zasilanie

@amizet, post #23

Nie. Transformator jest przykładem najprostszej separacji, ale nie dlatego, że ma drut emaliowany (bo to zapobiega tylko zwarciom między zwojami, tylko dlatego, że pomiędzy uzwojeniem wtórnym i pierwotnym nie ma elektrycznego połączenia, a energia/informacja jest przesyłana między tymi obwodami innym medium niż prąd elektryczny (zmienne pole magnetyczne - transformator, światło - transoptor). Jeżeli zastosujesz transformator 1:1 na napięcie 230V, to dotykając jego wyjścia nie zostaniesz porażony lub będzie to bardzo małe porażenie (zależy od długości przewodów), ponieważ to napięcie jest odseparowane od potencjału ziemi.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2014 16:19:25 przez sanjyuubi
[#26] Re: Pytanko o zasilanie

@sanjyuubi, post #25

No to teraz już wiem co to znaczy Separacja Galwaniczna, i to bez czytania wiki, dzięki za treściwą odpowiedz.
[#27] Re: Pytanko o zasilanie

@amizet, post #26

Ja obenie używam lekkiego do A600 i ciężkiego do A500 oba oryginalnie i z blombami czy trzeba je wymienić albo powymieniać w nich kondziore z racji wieku? Co radzicie aby mógł spać spokojnie

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2014 16:46:00 przez heniek29cr
[#28] Re: Pytanko o zasilanie

@heniek29cr, post #27

Ja obecnie włączyłem Amige 2000 i tam mam jeszcze wszystko oryginalne a rewizja płyty to 4,1 do małych Amig używam zasilacza ATX.

Ogólnie to Gotek do A2k jako DF1, świetna sprawa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem