kategoria: A600
[#1] Programowanie układu PAL
Cześć, chodzi mi po głowie wykonanie ustrojstwa z pliku 2MegAgnus.lha z Aminetu. Jest to rozszerzenie A500 do 2 MB Chip - z racji że mam rev.5 to innego gotowego rozwiązania próżno szukać.

Robię wstępne rozeznanie i wobec tego mam pytanie -
czy ktoś z forumowiczów dysponuje programatorem do układu PAL20L8? Uprzedzając pytania: z dostępnością tego układu nie ma problemu.
[#2] Re: Programowanie układu PAL

@jaa2, post #1

Może być problem, prędzej znajdziesz odpowiedź na pytanie u posiadaczy drogich równoległych programatorów. Ten wsad jakoś nie wygląda zbyt skomplikowanie, by go nie przenieść na jakąś nowocześniejszą platformę.
[#3] Re: Programowanie układu PAL

@jaa2, post #1

Jakiś czas temu, natrafiłem na wątek na elektrodzie, gdzie goście przyznali się, że programują gale i pale. Nie pamiętam ich ników. Jeden był chyba z Bytomia, a drugi z Sosnowca, dlatego proponuję zapytać też na elektrodzie.
[#4] Re: Programowanie układu PAL

@gegu, post #3

Niestety moja obecna wiedza wystarczy jedynie do zmontowania tej karty. Mam zakupioną literaturę na temat elektroniki od podstaw, tylko ten brak czasu żeby przysiąść...

gegu, ten wątek jest świeży? W jakim dziale? Szukałem ale niczego nie znalazłem, za to w dziale Bazar znalazłem 3 gości którzy programują ileś tysięcy układów, zobaczymy co odpiszą.
[#5] Re: Programowanie układu PAL

@jaa2, post #4

Pare lat temu, będąc jeszcze "człowiekiem-studentem" :D na polibudzie miałem zajęcia laboratoryjne o nazwie technika cyfrowa, i na owej laborce zdarzyło nam się bawić tymi układami i je programować (co najdziwniejsze - z pozytywnym skutkiem XD )
...a wyglądało to tak:
-najpierw pisaliśmy program w jakimś tam programatorze, prawdopodobnie w WinCupl,
-następnie skompilowany plik (coś w rodzaju hexa) przenosiliśmy na dyskietce 3,5" XD na jakiegoś mega starego kompa, który pracował pod DOSem i dopiero na min wgrywało sie program do scalaka... piękne to było czasy, a działo się to w ... 2010 roku :D
Wracając do teraźniejszości,
poszperałem troche w internetach i znalałem kompilatory-programatory do PAL/GAL oraz schematy jak wykonać hardware do programowania ich (wymagany port LPT w kompie).
Dla zainteresowanych i nieco obeznanych podaje linki:
praca dyplomowa
galblast
blog
jak znajde czas i chęci to spróbuje sie coś w tym kierunku pobawić i odświeżyć dawne umiejętności
[#6] Re: Programowanie układu PAL

@socha6, post #5

Czy GAL to to samo co PAL? O PALu tam ani słowa.
[#7] Re: Programowanie układu PAL

@sanjyuubi, post #6

Różnica jest mniej więcej taka jak między PROM (OTP EPROM) a EEPROM. Programowanie powinno być takie samo.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2014 06:32:24 przez abcdef
[#8] Re: Programowanie układu PAL

@abcdef, post #7

Pal2gal ?

http://www.armory.com/~rstevew/Public/Pgmrs/GAL/jedec.htm

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2014 15:03:50 przez stryker
[#9] Re: Programowanie układu PAL

@stryker, post #8

PAL16V8 i GAL16V8 mają (jeśli mnie pamięć nie myli) identyczne fusy (tj. można zazwyczaj bezproblemowo przenosić z takiego pal na gal i vice versa). Schody zaczynają się przy innych konfiguracjach komórek (głównie chodzi o wyjścia, które w PALach są zazwyczaj sztywne, a w GALach też nieco konfigurowalne).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem