[#1] Classic i obraz...
Witam!
Po 3 godzinach spędzonych przy Ami podpiętej do telewizora 29" stwiardziłem, że moje oczy mają dosyć. Niestety, PieC rozpuścił mnie stabilnym, ostrym obrazem w 100Hz. W swojej naiwności liczyłem na to, że może 100Hz telewizor poprawi wrażenia, ale gdzie tam... Obraz wciąż ma 50Hz. Spodziewałem się, że TV jakoś podwaja częstotliwość którą dostaje na wejściu, ale Ami udowodniła, że nie... Niczym się ten obraz nie różni od tego na 50Hz telewizorze.
Pyknąć w starą gierę typu Doman czy coś w tym guście na 2 playerów można całkiem fajnie na dużym TV, ale nie dla takich rzeczy wracam do Ami (po części może trochę). Mam sentyment do programów graficznych (ot choćby Deluxe Paint). Pod powyższym wygodniej mi się pracowało niż pod takim Paint Shop Pro (choć możliwości graficzne AGA i tak są marne).
Tutaj moje pytanie: Co zrobić w sprawie obrazu?

Oto co wymyśliłem:

1) Kupić mały TV 14" - będzie mniej męczący niż duży, choć i tak w interlace można zgubić oczy po 15 minutach

2) Podłączyć swój motnitor od blaszaka - przypomnijcie mi w jakim trybie (rozdzielczość i odświeżanie) to będzie chodziło? Czy Deluxe Paint V pójdzie grzecznie, czy wejdzie w PAL i rozjedzie się SYNC?

3) Zanabyć Microviteca - koszt nieduży, obraz lepszy, ale 50Hz PAL to dalej będzie PAL... A interlace też będzie męczył...

4) Rzucić to w diabły, odpalić WinUAE, dać sobie 64Mb Fast ramu i procka 68040, do tego udawaną kartę graficzną i cieszyć się stabilnym obrazem na SVGA przy 100Hz oraz myszą o większej czułości?

Ostatni sposób oczywiście jest niepolitycznie poprawny...

A jak Wy działacie? Może są jeszcze jakieś rozwiązania, na które nie wpadłem? Napiszcie mi coś o monitorach LCD i ich podpinaniu do Ami... Please!

[#2] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #1

Zapomnij o TV, kup monitor. Microvitec ma najszerszy zakres działania, ale nowoczesniejsze monitory mają znacznie lepszy obraz.

LCD powinien iść (nie musi) na AGA, ale będzie na granicy zakresu. Oczywiscie o trybie PAL zapomnij.

[#3] Re: Classic i obraz...

@Prince, post #2

Hmm... A czy nie ma przypadkiem paneli LCD które mogą pełnić funkcję telewizora (a raczej monitora dla video albo DVD) Wtedy obraz PAL byłby wyświetlany bez problemu, a bezwładność matrycy niwelowałaby nieco drgania obrazu...?

[#4] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #3

Też można

[#5] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #3

niestety odpowiedz 4 jest w sumie najlepszym rozwiazaniem. oczywiscie dla sentymentu mozna duzo ale jezeli porownac rozwoj DRAGONA (winuae) z innymi emulatorami nie tylko amigi ale nawet taki dosbox na pc jest poprostu smieszna namiastka tego czym jest winuae jako emulator. Jedyne czego brakuje to emulacji blizardaPPC. No ale tak jak sam to powiedziales jest to niepoprawne politycznie nawet na tak swiatlym portalu jakim jest PPA.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.06 15:22
[#6] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #1

Kupić Pegasosa lub BlizzardaPPC+BVision.

Niestety, na agatce nie dasz rady ustawić trybu graficznego, który nie będzie męczył Twoich oczu. Jedynie mógłbyś się zbliżyć do jakiegokolwiek komfortu - odświeżanie trochę ponad 70Hz, jednak kosztem rozdzielczości, która nawet dla 50Hz nie jest duża.

Nie wiem też, jak się ma sprawa z LCD - to mogłoby być jakieś rozwiązanie. Używa ktoś tego z agą?
[#7] Re: Classic i obraz...

@jimiche, post #5

Tego się obawiałem... Żeby coś sensownie porobić na A1200 potrzeba mi więcej RAMu, karty turbo, jakiegoś solidnego monitora, a i tak możliwości będą takie sobie - na A1200 nie podziałam w truecolor. Żeby zainstalować kartę graficzną, musiałbym mieć sloty zorro, wstawić to w wieżę i jeszcze kupić samą kartę a one do tanich nie należą (relacja cena-możliwości jest tragiczna na dzisiejsze standardy)
Słowem cena zamknęłaby się powyżej 1500zł

Inna opcja to mediator PCI, ale tutaj potrzeba PPC, obudowy... Cena >2000zł i jeszcze PCtowa karta (S3DX wala mi się co prawda wśród gratów)

Czyli jednak Classic tylko z sentymentu :(
Aj popsułem sobie humor...

[#8] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #7

Bycie amiofcą to ciężki kawałek chleba! Myślisz, że jestesmy amigowcami i mamy Amigi bo to jest dobry komputer? Nie! My mamy Amigi bo chcemy by tak było ;)

[#9] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #7

Do Mediatora PCI nie potrzebne jest PPC. Ale faktem jest, że Amiga rozwija skrzydła dopiero z kartą graficzną. Ja swoją CV64 wsadziłem do mojej A4000D już po roku użytkowania, czyli w 1995.
[#10] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #1

Kup 14 lub 15 calowy TV LCD. Wszystkie amigowe tryby zobaczysz bez problemów i nie będziesz męczył oczu. Dodatkowo taki TV ma też wejście jak monitor, więc jak nawet kiedyś kupisz gfx do Ami to podłączysz ją do wejścia monitorowego i będziesz mógł się spokojnie przełączać między gfx a PAL nie męcząc oczu. Dodatkowym atutem jest to, że w takim TV masz też głośniczki do których możesz podłączyć Ami. Po prostu wszystko co trzeba. :)

[#11] Re: Classic i obraz...

@amigafan, post #10

Googlam i googlam i wychodzi na to, że TV LCD zaczynają się od 24 cali i kosztują > 4000zł. Panele LCD do komputera nie mają za to wejścia RGB czy composite (są więc normalnymi monitorami SVGA)
Znalazłem 17" LCD SAMSUNGA który ma wejścia S-VIDEO, RGB i composite, a w dodatku tuner TV i głośniczki, tyle, że kosztuje 1230zł, a to jest dla mnie za dużo (jak na 3 TV w domu)
Jeśli masz jakieś namiary na TV LCD o przekątnych 14-15" w ludzkich cenach, to bardzo proszę o linka!

Tymczasem, co sądzicie o tym
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=61&sid=8bb01ac5ba92535042a4031155759d40?
Mnie się wydaje, że to jest dobre rozwiązanie - wydaję 300zł i podłączam SVGA od Pieca. Tylko jak z jakością obrazu? Kusi mnie ten Flicker Fixer...

[#12] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #11

ZMIEN MONITOR W TELEWIZOR - VGA BOX + TUNER TV

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=25343&t=25343

[#13] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #7

Kupujesz najsłabsze ppc + bvizja. Koszt - góra 700 zł

[#14] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #11

Ta, mnie sie wydaje że efunzine chyba nie ma na stanie żadnych scandoublerów.

[#15] Re: Classic i obraz...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

A jak to sobie radzi z mryganiem w interlace?

[#16] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #11

Cześć, ja tak zrobiłem mam monitor PC-a LG-17 calowy,scanduobler z FF ( lubię pograc w stare gry) a jaki piękny obraz teraz mam Pozdrawiam Leszeksas
[#17] Re: Classic i obraz...

@Rodzyn, post #11

No przecież pełno tych małych TV LCD w sklepach czy na allegro.
np.
http://www.allegro.pl/item104167441.html
czy ten sam model ale o 70zł droższy
http://www.allegro.pl/item103697406.html
Tak jak mówiłem ma wszelkie rodzaje wejść VGA, Euro, S-Video, CHINCH - do wyboru do koloru.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.06 22:37
[#18] Monitor LCD z dodatkowym wejściem CVBS

@Rodzyn, post #1

Podpinasz Amiga-RGB pod wejście VGA, a amigowe composite pod CVBS. Przez VGA używasz systemu w trybie Multiscan lub DblCośtam a grasz przez CVBS. Rozwiązanie ma dwie wady:

- cena (choć to inwestycja przyszłościowa - jakkolwiek nie zainwestujesz w sprzęt, dobry monitor się przyda),
- rozdzielczość około 640x480 nie jest optymalna dla takich monitorów, będziesz więc miał sprzętowy blur albo coś w ten deseń; no ale zero migotania.

Tak czy inaczej - Microvitec też męczy oczy.
[#19] Re: Classic i obraz...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

No tak ale zeby to mialo jakis sens to TV BOX musi miec wejscie SCART RGB a ten podany przez ciebie to tylko analogi

http://www.electrashop.co.uk/tv-tuner.htm - to cudo SCART RGB - XGA CONVERTER (TUNPLAS-CM345ST)
[#20] Re: Classic i obraz...

@BE, post #19

Przecież złącze Euro SCART to złącze analogowe, od (S)VGA różni się głównie zastosowaną wtyczką...
Bez problemów podepniesz to urządzenie do Ami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem