kategoria: Sprzęt
[#1] Tandem IDE AutoBoot?
Miał bym pytanie odnośnie Tandemu IDE, czy dało by się tak zmodyfikować kickstart Amigi aby botowała z Tandemu. Plik At który musimy dodać do Expansion zajmuje 22 bajty, po dodaniu tego pliku dyski/karty są widoczne w systemie. Ostatnio coś pisaliście o jedno megowych kickach.
Moja Amiga nie ma tych dwóch dodatkowych miejsc w podstawce ale da się to jakoś dorobić.

Załużmy że mamy już taki jedno megowy kick, to dało by się dorobić takie boot menu jak jest w ACA.

Chciał bym mieć takie możliwości np: F1- sys 1,3 F-2 2.x itp. Karta 2630 ma swój boot rom, może tamten rom można zmodyfikować.

Co do tego Boot Menu to już obszedł bym się bez tego, ale botowanie z tandemu aby nie trzeba by było żadnych dyskietek to by była fajna opcja.

Wiem że mógłbym to sam sprawdzić ale nigdy nie robiłem takich rzeczy, więc chciałem po prostu zapytać.

Ogólnie to karta cf w tandemie jest szybsza o dysku skazi, przynajmniej u mnie karta ma 2,3 a dysk 2,1.
[#2] Re: Tandem IDE AutoBoot?

@amizet, post #1

Zamiast za kazdym razem korzystac z dyskietki zeby zabootowac z Tandemu, uzyjesz tylko raz dyskietki na ktorej bedzie maly RAD: z oprogramowaniem do Tandemu.
Po resecie Amiga wystartuje z RAD: a potem przelaczy sie na IDE

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 21:10:48 przez Norbert
[#3] Re: Tandem IDE AutoBoot?

@Norbert, post #2

Na pytanie nie odpowiem, ale ogolnie, to RAD: nie jest potrzebny. Mozna zaladowac sterownik raz, do pamieci, zeby byl rezydentny.
[#4] Re: Tandem IDE AutoBoot?

@_arti, post #3

I wystarczy zeby był rezydenty i Tandem sam zabootuje ? Nie wydaje mi sie.
To byloby za proste.
[#5] Re: Tandem IDE AutoBoot?

@_arti, post #3

Tylko do wyłączenia komputera.
Jak ma możliwość i wiedzę do zrobienia własnego kickstartu to niech dopisze do niego właściwy dewajs i ma problem z głowy.

Pozdrawiam
[#6] Re: Tandem IDE AutoBoot?

@RadoslawF, post #5

Na razie sobie zastawie tak jak, systematycznie będę próbował zrobić to co napisaliście, z dyskiem skazi jeszcze trochę wytrzymam ale chciałbym się go pozbyć z Amigi.

Kupiłem sobie książkę Amiga OS 3.1 tak że spoko. Jak sobie z czymś nie będę radził to napiszę.

Plastikowe PGA sprawuje się nawet dobrze, włożyłem go do podstawki i dopiero z tą podstawką do 2630.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem