kategoria: A600
[#1] A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy
Witam, dorwałem w swoje łapy trochę dyskietek i po pracy radośnie poleciałem do domu, żeby odpalić swój sprzęt, który jeszcze śmigał pół roku temu.
Ku mojemu zdziwieniu po odpaleniu widzę czarny ekran i stale świecącego się capslock'a.
Nic się nie ładuje, ciągle czary ekran.

Wybebeszyłem fast ram, dodatkowy ram, dysk - nadal nic nie działa to samo co wyżej.
W amidze mam przełącznik " KICKSTART 3.1 + 1.3 Dwa kicki w jednym " - 2 dzyndzle z boku i szczerze mówiąc za cholerę nie pamiętam jakie było poprawne ustawienie ale przetestowałem wszystkie możliwe i nadal dupa.
Nie posiadam oryginalnego kickstarta (cholera go wie gdzie mi go wcięło) więc nie mogę sprawdzić czy działa na innym.

Przejrzałem swoim laickim okiem czy coś nie wylało w środku i wygląda, że nie ale ja bym w tej sprawie sobie nie ufał.

W związku z zaistniałą sytuacją szukam fachowca ogarniętego w temacie z Warszawy, żeby się przyjrzał tej mojej amidze, oczywiście pomoc w formie odpłatnej (PLN/piwo) - jak kto woli.
[#2] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@n0xx, post #1

No niestety kondensatory powylewały i narobiły zamieszanie w obwodzie resetu.

Jeśli jesteś w stanie sam naprawić, to szukaj w tym obwodzie i sprawdź kondensatory.
Jeśli nie czujesz się na siłach, to możesz wysłać do mnie samą płytę.
[#3] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@n0xx, post #1

Z elektroników amigowych w Warszawie to najbliżej jest Stachu, ale nie wiem czy Ci będzie chciał pomóc.
[#4] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@gilban, post #3

Witam,
podczepiam się pod post kolegi.

Kupiłem okazyjnie A600 - ładnie sobie oczyściłem plastiki.
Całość złożyłem - podłączyłem zasilanie - TV. Ekran powitalny się pojawił.
Wpakowałem X-copy bo taką dyskietkę miałem pod ręką.
Coś źle odczytało - no to reset klawiszowy i tak jej zostało.

Świeci się cały czas Capslock i dioda Power.

Zasięgnąłem info z forum i google - wymieniłem kondensatory i nic...
Przeanalizowałem schemat - U14 czyli NE555 jest chyba odpowiedzialny za stan resetu.

na razie go nie ruszałem - nie wymieniałem.

Na chwilę obecną nie mam pomysłu co dale - czy sobie darować z tą Amigą?

Będę wdzięczny za wskazówki- jak ktoś będzie chciał ich udzielić...

Pozdrawiam
[#5] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #4

Tak, ten układ jest odpowiedzialny za sygnał reset. Jeśli jesteś obeznany z miernikiem oraz umiesz czytać schematy, to powinienieś sobie poradzić z naprawą. Jeśli nie, to możesz podesłać płytę do mnie.
[#6] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@jarob, post #5

Dzisiaj jak kupię nowy NE555 będę próbował dalej.
[#7] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #6

Bardzo często przyczyną uszkodzenia nie jest sam układ, tylko małe kondensatorki w jego obwodzie.
[#8] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@n0xx, post #1

[#9] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@charliefrown, post #8

czytałem ten post. Dzięki za zainteresowanie tematem Panowie.
[#10] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #9

znalazłem ten temat > http://mutantcaterpillar.wordpress.com/2012/07/21/the-amiga-600-and-the-unusual-suspects/

kupiłem potrzebne "części" - wymieniłem.
Niestety płyta dalej zwarcie RESET.

nie mam już pomysłu co dalej.
Obwód ten porównałem z płytą od A500 - wszystko niby jest tak samo...
[#11] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #10

Tak jak mówiłem - wyślij ją do mnie, to ją naprawię.
[#12] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@jarob, post #11

Poszło PW odnośnie naprawy.
[#13] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #12

dzięki koledze "jarob" płyta odblokowała RESET.
Ale jest kolejna usterka - biały ekran :(
[#14] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #13

wysłałem koledze "jarob" płytę na naprawę.
Dziś dostałem przesyłkę - Amiga naprawiona OK

Wszystko poskładane, teraz zacznie się zabawa

Wielkie dzięki za pomoc.
[#15] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@Fiszer18, post #14

Proszę uprzejmie :)
[#16] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@jarob, post #15

A tak z ciekawości - co było ? Bo może ktoś inny będzie kiedyś potrzebować pomocy/informacji...
[#17] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@MaaG^dA, post #16

Powodem usterki była przeżarta ścieżka doprowadzająca masę do Pauli.
Przeżarł ją wylany elektrolit z kondensatora SMD 10uF. Kilka innych kondensatorów również wylało i trochę podżarło ścieżki oraz pady.
[#18] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@jarob, post #17

Niestety moja amiga ciągle w "naprawie" u najwidoczniej jakiegoś konowała, który po 2 miesiącach trzymania jej u siebie stwierdził to co kolega jarob po paru minutach od stworzenia tego wątku....

http://www.amiserwis.pl/ - nie polecam

Jarob jeżeli oferta aktualna to jak tylko odbiorę o tego pseudo speca moją amigę bym ją wysłał do Ciebie.
Proszę o odpowiedź.
[#19] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@n0xx, post #18

Jasne możesz ją do mnie wysłać, tylko w tej chwili zrobiła się mała kolejka i do końca roku raczej do niej nie zajrzę.
[#20] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@n0xx, post #18

Pewnie zajmuje się tym jakiś pracownik, bo (chyba dwóch Panów właścicieli), to bardzo ogarnięte i miłe osoby, choć zabiegane (tak jak każdy dzisiaj). W Bajtkach z lat '80 są ich zdjęcia, bo to oni rozkręcali giełdę przy Stodole i w swojej karierze naprawili nie jedną Amigę.
Jak ktoś mieszka w Warszawie, to najlepiej iść osobiście i pogadać, przy wejściu cały czas stoi A1000 (przynajmniej jeszcze 2.5 roku temu stała) i kilka innych Amig. Ludzie z pasją. Ale najlepiej wysyłać do kogoś od nas z portalu, bo wiadomo będzie szybciej i pewnie taniej.
[#21] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@jarob, post #19

Biorąc pod uwagę fakt, że straciłem 4 miesiące przez tego konowała miesiąc w tą czy w drugą totalnie mi nie przeszkadza.

Odezwę się na pw jak tylko odbiorę ją od tego "speca".
[#22] Re: A600 - awaria / potrzebny spec z Warszawy

@flops, post #20

Jeden z nich naprawia amigi (podobno) a drugi serwisuje wszystko inne.
Ja rozumiem, że można być zabieganym (gość od amig ma inną pracę więc robi to "po godzinach") ale kiedy ktoś trzyma czyjś sprzęt przez 4 miesiące i działa jak mucha w smole to raczej nie jestem w stanie inaczej się do niego odnieść niż z samymi negatywnymi myślami.

//edit
A jeżeli ktoś już prowadzi serwis i ma aż tyle roboty, że się nie wyrabia to moim skromnym zdaniem nie powinien przyjmować więcej sprzętu niż może naprawić bo tylko nerwy właścicielom sprzętu psuje.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2014 15:01:44 przez n0xx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem