[#1] A1200+sloty PCI jak to działa???
Chciałem kupić zorro2 to mi je odradzili(może dobrze)Teraz kupuje PCI Mediator cz kjakoś tak,ale nie mam pojęcia co do tego podłączyć i jak zainstalować.Atak w ogóle codzi mi o to żeby grać i urzywać tych wszystkich gier i programów które chodzą na AGA.Musze ten sprzęt podłączyć doLCD 19" od PC.Pomocy!!!
[#2] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #1

A po co Ci Medek jak i tak chcesz używać tylko AGAty. Masz za dużo kaski, to daj biednym. :D
[#3] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #1

Gry na Amigę klasyczną nie lubią się z kartami graficznymi. Więc kupno mediatora po to, żeby grać to nieporozumienie. Jeśli chodzi o gry to jesteś skazany na migoczący, telewizyjny PAL.
Żeby mieć bardziej stabilny obraz masz kilka dróg do wyboru:
1)Monitor Microvitec - zdecydowanie lepszy od TV, dużo fajnych trybów do pracy
2)Scandoubler + monitor SVGA - dobre rozwiązanie, zależy od klasy scandoublera
3)Telewizor LCD - będzie lepszy obraz niż na normalnym TV
4)WinUAE - czyli emulator Ami pod Pieca - gwarancja najbardziej stabilnego i przyjemnego dla oka obrazu.

Obiektywnie punkt 4 jest najtańszy i najskuteczniejszy. Nie nadaje się jeśli jesteś ortodoksem, jak np. ja. Jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z Ami i nie masz do niej sentymentu - TYLKO emulator, szkoda tracić zdrowie ;)

[#4] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@Kitech, post #2

Hmm 180zł to nie tak dużo ale jak jesteś biedny to zgłoś się do karitasu!
[#5] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@Rodzyn, post #3

A czy ta konfiguracja będzie chodzić pod netem A1200+040+Madiator itd.
[#6] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #5

Będzie chodzić bez problemu.

[#7] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #1

Jeśli już chcesz grać w gry pod AGA, miać idealny obraz na LCD i kupujesz Mediatora, to potrzebujesz jeszcze :
- karty VooDoo3 3000
- karty TV
Potem łączysz wyjście cimposite z Amigi z kartą TV. Przed uruchomieniem jakiejś gry pod AGA, odpalasz obraz z karty TV w okienku na WB, lub na fullscrenie i czieszysz się obrazem z AGI na karcie graficznej.
1
[#8] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@kmilota, post #7

Albo kupujesz zewnetrzny tuner, czy np. :

http://www.dipol.com.pl/sklep/m1684.htm

i masz spokoj :)

[#9] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #1

Kupuj, kupuj i zapraszam na listę:
Amiga-mediator-pl@yahoogroups.com
poczytasz starsze postyi będziesz w temacie.
Gratuluje zakupu :)

[#10] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@Fazior, post #6

dzięki bo musze wykorzystać ten komp do jakiś celów,a tak w ogóle jestem ORTODOKSEM TOTALNY jeśli chodzi o Amige tyle tylko że bez większej wiedzy POZDRAWIAM !!!
[#11] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@kmilota, post #7

Fajne rozwiązanie i może z niego skorzystam.Dzięki i pozdrawiam !!!
[#12] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #11

Sloty slotom nierowne:). Sprawdz sobie systemy jakie mozna na nich odpalic. Poza Mediatorem jest Jeszcze Grex i Prometeusz - sprawdz co Ci bardziej lezy. Ja mialem Mediatora i mogę powiedziec ze dzialal bardzo fajnie, w tym momencie porownuje z ZORRO II, ktore dziala niefajnie:). Dzisiaj przyszedl mi Grex ale jeszcze nie testowalem wiec niestety nie moge powiedziec co mnie bardziej cieszy;).

[#13] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@Fazior, post #12

A co jest nie fajnego w ZORRO II.Ma mteż takie sloty tylko nigdy ich nie używałem no ni nie mam grafy do nich.Ktoś mi kiedyś napisłał na forum że są wolne itd..
[#14] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #13

one nie są wolne... one są BARDZO wolne ;)
kilka(!) MB/s....
[#15] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #13

To zdaje sie bylem ja nawet:). Niektóre ludziska piszą że to ma sens (tzn. wkladanie gfx do zorro), ze szybciej niż AGA itd. Ja osobiście tego nie zauważylem. Na mój gust chodzi toto mniej więcej jak AGA z dopałkami.

[#16] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@kmilota, post #7

O!

Czyli karta TV jako scandoubler+flicker fixer? Dziala to? moze ktos cos wiecej o tym napisac? wszystkie gierki z pod WHDLoad mozna tak odpalic??

[#17] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #4

180 za sloty PCI ? A gdzie taka promocja ?

[#18] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@pawel301, post #16

Z whdloadem sie jeszcze nie bawilem, ale settlers dziala i dune ii dziala - a to najwazniejsze. Chociaz ciekawe czy syndicate dziala?! OK

[#19] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@radiator-r1, post #1

Można wykorzystać przełącznik KVM http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=36853&t=36853&ostatnie=1

Działa bardzo ładnie. Z tym, ze scandoubler potrzebny.

Można też zainwestować w lepszy monitor LCD z wejściem composite. Sprawdzałem osobiście - działa. Monitory LCD pracują normalnie jak VGA więc ie będzie problemu. Obraz przez kartę TV moim zdaniem był gorszy niż przez scandoubler. W sumie miałem tanią kartę tv, może na innych jest lepiej.

Na PPA jest artykuł o instalacji sterowników 3D do Voodoo pod Mediatorem (dział programy).
[#20] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@pawel301, post #16

pawel301 napisał(a):

> Czyli karta TV jako scandoubler+flicker fixer? Dziala to? moze
> ktos cos wiecej o tym napisac? wszystkie gierki z pod WHDLoad
> mozna tak odpalic??

Działa. Ale najlepiej w przypadku karty TV wsadzonej do Mediatora łączyć obraz przez SVHS. WHDLoad nie używam, ale gry które używaja tylko AGI, a uruchamianą się pod systemem, działają dobrze. Mogą działać w okienku albo na całym ekranie.
[#21] Re: A1200+sloty PCI jak to działa???

@kmilota, post #20

łączyć obraz przez SVHS - poprawnie jest S-Video
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem