[#1] Zmęczenie materiału.
Hej.

Mam takie troszkę nietypowe pytanie... Jak wygląda sprawa z awaryjnością Amig? Chodzi mi o to, czy komputery jako takie (nie chodzi mi o części ruchome) ulegają tzw. zmęczeniu materiału? Słowem: jaki jest maksymalny czas działania Amigi w latach?
[#2] Re: Zmęczenie materiału.

@BartTP, post #1

Chodzi mi o to, czy komputery jako takie (nie chodzi mi o części ruchome) ulegają tzw. zmęczeniu materiału?

Ulegają. Często chodzi nie tyle o procesy mechaniczne, co chemiczne (utlenianie i korozja). Pierwsze szwankują wszelkiego rodzaju styki, mogą również połączenia lutowane. Z pierwszym problemem można dobie poradzić przez odpowiednio dobrane czyczczenie, z drugim przez przetopienie lutów. Degradacja np. układów scalonych, czy elementów izolacyjnych przebiega znacznie wolniej. Oczywiście wrogiem wszelkiej elektroniki jest kurz, wilgoć i przegrzanie.

Nie należy jednak wpadać w panikę - Amigi, zwłaszcza te "duże" (A3000 i 4000) są wykonane solidnie i przy zadbaniu mogą działać 20 czy nawet 30 lat, a może i dłużej. Przykładowo złącze Zorro III w mojej byłej A4000 przeszło około 500 cykli "włóż-wyjm" przy testowaniu kart Prometeusz, bez większej szkody dla działania Amigi i pewności połączenia.

[#3] Re: Zmęczenie materiału.

@BartTP, post #1

Taka sama awaryjnośc jak z innym sprzętem elektronicznym, z tym że ceny podzespołów amigowych są duuużo droższe.
Najważniejsze to dbaę o sprzet: czyścię, unikaę przegrzania, zawilgocenia, zginania itp.
A jesli kupujesz 'nowe' elementy to dokładnie należy przyjrzeę się jak wyglądają; niedbałe lutowania (masy kalafonii), dodatkowe druciki itp. powinny troszke ostudzię zapał i skłonię do przemyślenia zakupu.

[#4] Re: Zmêczenie materiału.

@BartTP, post #1

Ja swoją A4000D kupiłem 1993 roku. Jestem jej pierwszym użytkownikiem. W Zorro wsadzałem i wyjmowałem wiele kart. W 1997 roku wsadziłem do desktopa CSPPC. A w 2003 roku przełożyłem A4000 do obudowy Mirrage 4000 PRO i dodałem Mediatora 4000 PCI. I jak na razie płyta główna Amigi jak i CSPPC nie potrzebowała jakiegokolwiek "leczenia". Czyli można powiedzieć, że moja A4000 działa już bezawaryjnie 13 lat.
[#5] Re: Zmêczenie materiału.

@kmilota, post #4

Baterie na plycie, kondensatory i sciezki - to sa glowne problemy, baterie wylewaja i niszcza co wokol, kondenstaory puchna a sciezki traca polaczenie. Jedna z moich 3000T ucierpiala, gdyz dodatkowy wentylator (w A3000T jest jeden fabryczny z przodu) zapodal zwarcie na plyte;(..pewno od kurzu;(

[#6] Re: Zmêczenie materiału.

@MrT, post #5

Ooo. Właśnie. Zapomniałem o bateryjce zegarka czasu rzeczywistego. Moja A4000 miała przylutowaną zwykłą bateryjkę 3V. Starczyła ona na pięć lat. Po jej wyczerpaniu przylutowałem sobie w jej miejsce takie gniazdko na bateryjki CR2032. Teraz jak mi zaczyna szwankować zegar, to tlko wymieniam sobie bateryjkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem