[#1] Potrzebuję dyskietek i myszy.
Witam!

Kupiłem niedawno na Allegro Amigę, niestety bez dyskietek /:
Mam jedynie grę Vroom 1 na dyskietce, ale i ona wyświetla tylko splash screen z falującymi napisami, ponieważ nie mam również myszy, a chyba bez myszy jej nie wystartuję.

W konsekwencji potrzebuję dyskietek i myszy.
Czy ktoś (najlepiej z Białegostoku) mógłby mi przekopiować Workbancha i choć pare gierek, bo chciałbym przetestować sprzęt.

Jestem zainteresowany zakupem myszy, jeśli ktoś miałby do odsprzedania, z wielką przyjemnością odkupię.

Pozdrawiam,
kasok
[#2] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #1

1. W efunzine można kupić mysze. Na Allegro też można trafić.

2. Przy kupnie Amigi powinieneś otrzymać dyskietki z systemem oraz myszkę (są w komplecie z komputerem). Sprzedawca powinien Ci je dostarczyć do Amigi tak samo jak koło zapasowe przy kupnie samochodu.
[#3] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@mailman, post #2

Pytałem sprzedawcy, myszy nigdy nie było, cały osprzęt i dyskietki zaginęły gdzieś w szafie.

Jeden sprzedawca na Allegro może mi sprzedać Workbencha 2.1 lub 3.1 a ja mam Kickstart 1.3 (jak nie wloze dyskietki to na ekranie pokazuje sie dyskietka "Workbench" a obok napis "1.3"). Czy moge jakoś zupgrade'ować Kickstart, żeby te Workbenche zadziałały?

Ostatnia modyfikacja: 16.05.06 10:54
[#4] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #3

Niestety niezrozumienie Amigi pokutuje do dziś, nie mniej niż x lat temu. (To a'propos sprzedawcy, a nie Ciebie ;) ) Ciekaw jestem, czy ktoś dzisiaj kupiłby PCta bez Windowsa i myszy???
Nie podałeś jaki model Amigi nabyłeś - zapewne A500 (jakoś nie wierzę, żeby ktoś sprzedał A2000 bez myszy :) )
Kickstart możesz zmienić, jest to zwykła kość w podstawce, którą możesz wyjąć i zastąpić inną... Pytanie tylko, po co?

Na A500 nie poszalejesz, w zasadzie jesteś ograniczony do gier i to tych wymagających 1MB Ramu.
Wymiana kickstartu na wyższy sprawia, że kilka-kilkanaście % programów (tj. gier) napisanych na A500 może się nie uruchomić. Rozwiązaniem jest zrobienie przełącznika kickstartów (masz zainstalowane dwie kości np. z 1.3 i z 2.04 i przełącznik)

Wyższych kickstartów potrzebujesz do poważniejszej "pracy", ale tutaj A500 się nie popisze. Tak więc moim zdaniem nie warto robić z A500 niczego więcej niż dokupić mysz i ew. kontroler HD z dyskiem. Jest to fajna nostalgiczna "konsola" która umożliwi Ci odpalenie najstarszych kultowych gier. Jeśli chcesz posmakować poważniejszego wykorzystania Ami, przerzuć się na coś lepszego (A3000, A4000, A1200). Odpuść sobie wynalazki typu A500+, A600, A2000, CDTV... Chyba, że zakładasz muzeum ;)

[#5] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Rodzyn, post #4

Mam A500 (:

A co to jest "kontroler HD"? Kontroler dyskietek czy dysku twardego?

I w ogóle - skąd taki kontroler wytrzasnąć?
[#6] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #5

a jak myślisz? ;)
Z prawej strony obudowy masz (zapewne) stację dyskietek... a więc kontroler flopa pewnie też jest w środku ;), być może brakuje twardego dysku. Być może, bo gdybyś kupił A600, A1200, A3000 lub A4000 - każdy z tych modeli był wyposażony w kontroler HDD i czasem także HDD.
A skoro jednak jesteś szczęśliwym (?) posiadaczem A500, to (jeśli potrzebujesz, bardzo chcesz, i uważasz że wydanie kilkuset zł na zabytkowy HDD z kontrolerem to nie za dużo) możesz dokupić do niej zewnętrzny kontroler HDD (IDE lub SCSI). Ale jak napisał przedmówca, w przypadku A500 nie ma to sensu, chyba że masz zacięcie muzealno-hobbystyczne. Bo gier na A500 wymagających i nadających się do używania z HDD jest góra kilka procent.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.06 15:27
[#7] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #1

To troche smutne ze ludzie ktorzy chcieli sobie, ze wzgledow sentymentalnych tudziez jakichkolwiek, zakupic jakas Amy zaczynaja od A500 (od ktorej poza A1000 sie wszystko zaczelo wiec sentymentalnie jak cholera heh) i to bez softu i mychy. Pewnie biedaku nawet joysticka nie dostales.
Gdyby to chociaz bylo kompletne i z kupa softu...a tak...

No ale nie doluj sie i NIECH KTOS MU COS PODESLE!!! (APEL)
Ja nic nie mam na A500.

PS: gosc powinien dac Tobie myche i soft, chyba ze zaplaciles za to 5zl!!
Zostaw mu komentarz w Allegro! Tak sie nie robi!

Pozdro

[#8] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Eith, post #7

Dokładnie - A500 była sprzedawana zawsze z myszką i dyskietkami systemowymi. Bez tych ostatnich sobie poradzisz, jeśli chcesz grać (bo Workbench do grania nie jest potrzebny), ale bez myszki używanie Amigi nie ma sensu.
[#9] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Eith, post #7

No ale nie doluj sie i NIECH KTOS MU COS PODESLE!!!

Nawet gdyby ktoś mu podesłał lub sam znalazł na sieci to za chwilę będzie pytanie "Jak to do cholery przenieść na amigową dyskietkę?"

gosc powinien dac Tobie myche i soft, chyba ze zaplaciles za to 5zl!!
Zostaw mu komentarz w Allegro! Tak sie nie robi!

Nie tak ostro, nie wiemy co było w opisie aukcji, może tak? "Amiga 500 bez myszy i dyskietek" to wtedy kupujący jest poinformowany że sprzęt nie jest kompletny.
[#10] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Sylwester, post #9

Popatrz na mego Avatara i juz mi nie mow zeby nie tak ostro
Ale tak na powaznie to wywnioskowalem z wypowiedzi autora tego tekstu ze on sam skontaktowal sie pozniej ze sprzedawca, troche po fakcie (troche jego wlasnej winy) ale jednak...
No ale masz troche racji (a niech tam :D )

[#11] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Eith, post #7

Jesteś jego rzecznikiem, adwokatem...? Chłopak sam napisał czego mu potrzeba. Czytać umiemy. Jak Ty trochę pokrzyczysz, to raczej niewiele pomoże. No może trochę sztucznego tłoku narobisz

nie karmić trolla!

[#12] Re: Potrzebujć dyskietek i myszy.

@kasok, post #3

Powiedz sprzedawcy, jeśli jeszcze masz z nim kontakt, aby nie wchodził do tej szafy - bo jeszcze tam zaginie (i nie będzie miał kto sprzedawac niepełnowartościowego towaru na allegro, a może to i lepiej )

Poczytaj o ps2m (jeśli z lutownicą w ręce czujesz się dobrze).

[#13] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Prince, post #11

No dobra dobra mr Prince juz nie krzycz pan na mnie!
Ps: mam prawo sie wypowiedziec nie? dlaczego Cie to mierzi, hmm?

[#14] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Prince, post #11

Prince mam nadzieję że to nie do mnie...?
Absolutnie nie mam nic wspólnego z tą aukcją, swoją A500 sprzedałem dobre kilkanaście lat temu jakby coś.
[#15] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Eith, post #13

Uwaga, wypowiadam się:

Bo jak na Matkę Teresę z Kalkuty to Twój avatar jest bardzo nieodpowiedni :P

hihihi

[#16] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Sylwester, post #14

Udowodnij!

;)

[#17] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Prince, post #15

Chyba masz racje, bo zadalbym Tobie bol ignorujac Cie, a tak odpowiadam - czep sie ogona

Ostatnia modyfikacja: 16.05.06 17:29
[#18] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Prince, post #16

Udowodnij!

Klnę się na Wielkiego Boinga!
[#19] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Sylwester, post #18

Eno jak tak, to spoko! Teraz trzeba się napić złotego chmielu, co by prawda po kościach się rozeszła... piwo

[#20] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@Prince, post #19

W opisie było, że zestaw zawiera komputer zasilacz i kable połączeniowe. Zresztą, nie miejmy do ludzi pretensji, że po 15 latach zgubili dyskietki czy myszkę (:
[#21] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #20

ale bez myszki się raczej nie obejdzie.... szukaj na Allegro, albo zainteresuj się którymś z interfejsów do podpięcia mychy PC
[#22] Re: Potrzebuję dyskietek i myszy.

@kasok, post #1

mam oryginalna myszke z A500 na zbyciu i wb na kic 1.x
jak jeszcze nie masz to napisz do mnie na maila w opisie.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 02:42
[#23] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kasok, post #1

Jak chcesz moge ci podeslac 0,5 fastu do niej ;)
[#24] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@kamcash, post #23

Nie, dzięki, w komplecie było już rozszerzenie do 1 mb. Drugiego chyba nie upchnę <:
[#25] Re: Potrzebujê dyskietek i myszy.

@mailman, post #2

. Przy kupnie Amigi powinieneś otrzymać dyskietki z systemem oraz myszkę (są w komplecie z komputerem). Sprzedawca powinien Ci je dostarczyć do Amigi tak samo jak koło zapasowe przy kupnie samochodu.

hmm..w sumie myszki nie musi dostarczac, bo to nie jest zadna integralna czesc, taka samo nie musi dostyarczyc zasilacza, moze i CPU wyjac w sumie;)...co do dyskietek to sami wiemy jak jest, z moich Amig ocalal jeden WB3.1 w calosci, 3.0, 2.04, 2.05, 1.3.3 w czesciach;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem