kategoria: A1200
[#1] Apollo 1220/28 mhz
witajcie,
znalazłem się ostatnio w posiadaniu takiej oto karty z FPU. Oglądając w akcji podkręconą Furię, zacząłem się zastanawiać czy dałoby się zwiększyć taktowanie również w tym Apollo. Jeśli tak, to jaka jest bezpieczna, realna granica? ;)

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2014 11:51:23 przez charliefrown
[#2] Re: Apollo 1220/28 mhz

@charliefrown, post #1

Witam,
Fabryczna 020 w zaleznosci od wersji byla taktowana 16-33 Mhz. Nie wiem ile 020 wytrzyma, pewnie kwestia chlodzenia i taktowania pamieci oraz innych ukladow na tej karcie. Jezeli w jakis sposob przezyje te trzydziesci kilka (moze 40) Mhz to bedzie sukces moim zdaniem (mysle ze eksperci powinni sie wypowiedziec). Nie wiem tylko czy taka przerobka sie oplaci - chodzi o stosunek poniesionych kosztow do efektow.
Pozdrawiam
[#3] Re: Apollo 1220/28 mhz

@charliefrown, post #1

Jens do 40MHz testował na swoich kartach. Oczywiście wszystko zalezy od konkretnego procesora. Możliwe że przy takim taktowaniu bedzie wymagane dodatkowe chłodzenie.
[#4] Re: Apollo 1220/28 mhz

@tom256, post #3

020/40MHz grzeje się do 40C! spokojnie działa bez wentylatora:)
[#5] Re: Apollo 1220/28 mhz

@dez3, post #4

A jak to by się miało do tej konkretnej karty Apollo, dało by się podkręcić? Szczerze mówiąc nie spotkałem się z 020 chodzącą w okolicach 40 Mhz w jakiejkolwiek amidze.
[#6] Re: Apollo 1220/28 mhz

@thomek, post #5

Takie rzeczy tylko na podkarpaciu:)
[#7] Re: Apollo 1220/28 mhz

@dez3, post #6

To wiele wyjaśnia
[#8] Re: Apollo 1220/28 mhz

@dez3, post #4

W jaki sposób podkręcić taką kartę z procesorem 020 np: ACA1220. Zakładając że posiada się procesor 68020/33 ? Wystarczy wymienić procka i oscylator ? Podzieli się ktoś gotową receptą ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem