kategoria: A1200
[#1] Powitanie i prośba o radę/y
Powitanie,
Witam Wszystkich, na początek troszkę o sobie a raczej o moim hobby:
Przygodę z komputerem zacząłem chyba w roku 1990 od C64,
Później doszła do tego stacja dysków, której powodem kupna była gra F14 Tomcat, i dalej już poszło czyli: Amiga 500, 1200, CD32 a później PS1 i tak dalej aż na jakiś czas Commodore poszło w zapomnienie
Jako że zawsze byłem graczem to nigdy nie miałem okazji (poza dołożeniem pamięci w A500) i powodów do rozbudowywania swoich komputerów stąd ostrzegam pewnie niejednokrotnie padnie z mojej strony lamersko/amatorskie pytanie proszę o wyrozumiałość.
Stan obecny na dzisiaj z klasyków to:
2 x C64 (chlebak oraz 64II, stacja dysków 1541II, magnetofony, cardridże Final, BB, masa gier kasety/dyskietki)
Amiga klasyk 500 z rozszerzoną pamięcią do 1 MB
Amiga klasyk 1200 którą chcę zmodyfikować
Pisząc o modyfikacji jak wcześniej wspomniałem mam na myśli usprawnienia pomagające w czerpaniu jeszcze większej przyjemności z grania, gdzie zaznaczyć muszę że raczej jestem konserwatywny i zamiast ładowania CF wolę stary, poczciwy dysk (stąd też rezygnacja np. w C64 ze SD2IEC na korzyść dyskietek i ich żonglowaniem) oraz przeglądając n.in. to forum co raz bardziej a już nawet jestem zdecydowany na to aby swój projekt ( pisany przez małe p) poszerzyć o kolejne rzeczy tj. podłączenie Amigi + internet oraz jak już opanuję szkołę latania to planuję cieszyć się podobnym blatem jakie są dostępne na forum, zapewne bez jakiś hiper parametrów ale szczegóły chcę podać poniżej,
Tyle ogółu teraz jak mogę chciałbym to Wam zaserwować w szczegółach licząc na Waszą pomoc i sugestie:
Montaż HD tutaj niestety żebym nie miał za łatwo zaopatrzyłem się już w 3,5 4,3Gb mający już WB 3.1 i jak się okazuje montaż nie jest wcale taki łatwy w porównaniu z 2,5, czytając różne wątki nt montażu wiem że muszę wyrzucić sanki, blachę w jej miejsce dać izolację, zaopatrzyć się w przejściówkę z 2,5 na 3,5 cala oraz dać dodatkowe zasilanie – tutaj moje pytanie jaki to ma być kabelek oraz czy tak podłączając będę mógł nadal korzystać ze stacji dyskietek? Dodatkowo chcę zrobić dysk z CF pod wejście PCMCIA aby móc przerzucać gry z PC kolejne pytanie czy taka konfiguracja ma sens i czy można będzie kopiować pliki z CF na HD?
Czy już teraz myśleć o powiększeniu pamięci na 4 MB lub 8 MB wiem że wiąże się to z pewnymi kosztami jednak chcąc kontynuować swoje założenia będę i tak (chyba) zmuszony do rozszerzenia no i jak już rozszerzać to co wybrać?
Ufff tyle na początek, imo i tak za dużo jak na pierwszy post.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2014 14:35:19 przez RafalKa
[#2] Re: Powitanie i prośba o radę/y

@RafalKa, post #1

Czy już teraz myśleć o powiększeniu pamięci na 4 MB lub 8 MB wiem że wiąże się to z pewnymi kosztami jednak chcąc kontynuować swoje założenia będę i tak (chyba) zmuszony do rozszerzenia no i jak już rozszerzać to co wybrać?

Jak chcesz dorzucić pamięć do A1200, to najtańszym nowym rozszerzeniem jest karta Sakura PCMCIA SRAM, którą kupisz w RetroAmi (bezwstydna reklama).

W podobnej cenie może udałoby Ci się dorwać rozszerzenie Fast pod klapkę, ale wiadomo, tylko używane, bez gwarancji...
[#3] Re: Powitanie i prośba o radę/y

@RafalKa, post #1

no i jak już rozszerzać to co wybrać?

Myślę, że do gier rozszerzenie 4MB wpinane w złącze CPU (czyli pod klapkę) to dobry początek.
Do gierek wystarczy, a i WB można już trochę "upiększyć".
Co prawda stare i bez gwarancji (A1200 nówką też nie jest ), ale pamięci więcej. No i najczęściej na takim rozszerzeniu jest też zegar RTC. Niby nic, ale jak gratis; to cieszy.
[#4] Re: Powitanie i prośba o radę/y

@RafalKa, post #1

Żeby zmieścić twardziela 3.5" w standardową obudowę A1200 trzeba wyłamać we wnętrzu górnej części obudowy takie małe plastikowe "ścianki" dzięki temu twardziel można przesunąć bliżej tylnej części obudowy. Amiga będzie wtedy trochę mniej "nabrzmiała", a taśma od klawiatury bez przedłużki zmieści się tak na styk pod twardzielem. Choć takie jej naciągnięcie może po pewnym czasie spowodować przerywanie którejś ze żyłek i okazjonalne niedziałanie niektórych klawiszy, więc na dłuższą metę lepiej się postarać o przedłużenie taśmy klawiatury. Spotkałem się z opinią że trzeba też wywalić górną blachę pokrywającą płytę główną. W mojej jest tylko przygięta w okolicy "gniazda zegara" tuż przy brzegu złącza do karty turbo, bo w tym miejscu twardziel najmocniej na nią naciskał, więc pod nią miałem tam podłożony mały płaski klocek Lego, aby nie stykała się z niczym na płycie głównej. Także twardziel od spodu miał (tak na wszelki wypadek) wielką naklejkę na całej jego elektronice.

Prócz tego co wymieniłeś, jeśli zamierzasz podłączyć twardziela, kartę turbo a może i coś jeszcze, to przyda się także mocniejszy zasilacz, bo te standardowe miały najwyżej 50W.

U mnie zasilacz 150W ze starego PC z powodzeniem zasilał przez 6 lat: A1200 + turbo z 030 42MHz + 2x HDD 3.5" + CD-ROM no i stację dyskietek. Wiatrak w nim spowolniłem by nie był słyszalny. Z tym że 2gi HDD i CD dostawał volty prosto ze zasilacza, a ten wewnętrzny z wtyczki dla FDD, do której pociągnąłem na wszelki wypadek kabelki prosto od wtyczki zasilającej, choć przez 1szy rok tego nie miałem i nic złego się nie działo. :)

Co do decyzji jaką kartę kupić to myślę że lektura choćby forum PPA oraz zabawa z emulatorem i oglądanie demek na YT pomoże znaleźć odpowiedź czy potrzebne ci do szczęścia coś o takiej mocy. U mnie na 4 fastu działały niektóre demka które wyraźnie miały w opisie że minimum to 8MB. Miałem też przez kilka miesięcy pożyczoną 040 25MHz z 16MB (5x szybsza niż moja) i oddawałem ją bez żalu. Parę rzeczy które jej wymagały nagrałem sobie na VHS, a te ulubieńsze i tak jej nie potrzebowały. A dziś wszystkie demka są na YT lub można puścić w emulcu. Filmy i MP3 działają na komórce, a najlepsze Amigowe gry i tak chodzą na gołej A600, więc skoro turboski do Amig znowu kosztują tyle co w latach 90ych każdy sam musi oszacować siłę swego portfela i sentymentów. - Powodzenia w bojach. :)
[#5] Re: Powitanie i prośba o radę/y

@ZbyniuR, post #4

Dzięki za rady, co by nie było to jednak montuję 2,5" bez zabawy i co dla mnie ważniejsze bez ingerencji w oryginalną budowę Amigi (nie muszę pozbywać się sanek do dysku, ekranu)
Czyli jak dostanę dysk pewnie nie obędzie się bez problemów i wsparcia z Waszej strony
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem