[#1]
Powitanie i prośba o radę/y
Powitanie,
Witam Wszystkich, na początek troszkę o sobie a raczej o moim hobby:
Przygodę z komputerem zacząłem chyba w roku 1990 od C64,
Później doszła do tego stacja dysków, której powodem kupna była gra F14 Tomcat, i dalej już poszło czyli: Amiga 500, 1200, CD32 a później PS1 i tak dalej aż na jakiś czas Commodore poszło w zapomnienie
Jako że zawsze byłem graczem to nigdy nie miałem okazji (poza dołożeniem pamięci w A500) i powodów do rozbudowywania swoich komputerów stąd ostrzegam pewnie niejednokrotnie padnie z mojej strony lamersko/amatorskie pytanie proszę o wyrozumiałość.
Stan obecny na dzisiaj z klasyków to:
2 x C64 (chlebak oraz 64II, stacja dysków 1541II, magnetofony, cardridże Final, BB, masa gier kasety/dyskietki)
Amiga klasyk 500 z rozszerzoną pamięcią do 1 MB
Amiga klasyk 1200 którą chcę zmodyfikować
Pisząc o modyfikacji jak wcześniej wspomniałem mam na myśli usprawnienia pomagające w czerpaniu jeszcze większej przyjemności z grania, gdzie zaznaczyć muszę że raczej jestem konserwatywny i zamiast ładowania CF wolę stary, poczciwy dysk (stąd też rezygnacja np. w C64 ze SD2IEC na korzyść dyskietek i ich żonglowaniem) oraz przeglądając n.in. to forum co raz bardziej a już nawet jestem zdecydowany na to aby swój projekt ( pisany przez małe p) poszerzyć o kolejne rzeczy tj. podłączenie Amigi + internet oraz jak już opanuję szkołę latania to planuję cieszyć się podobnym blatem jakie są dostępne na forum, zapewne bez jakiś hiper parametrów ale szczegóły chcę podać poniżej,
Tyle ogółu teraz jak mogę chciałbym to Wam zaserwować w szczegółach licząc na Waszą pomoc i sugestie:
Montaż HD tutaj niestety żebym nie miał za łatwo zaopatrzyłem się już w 3,5 4,3Gb mający już WB 3.1 i jak się okazuje montaż nie jest wcale taki łatwy w porównaniu z 2,5, czytając różne wątki nt montażu wiem że muszę wyrzucić sanki, blachę w jej miejsce dać izolację, zaopatrzyć się w przejściówkę z 2,5 na 3,5 cala oraz dać dodatkowe zasilanie – tutaj moje pytanie jaki to ma być kabelek oraz czy tak podłączając będę mógł nadal korzystać ze stacji dyskietek? Dodatkowo chcę zrobić dysk z CF pod wejście PCMCIA aby móc przerzucać gry z PC kolejne pytanie czy taka konfiguracja ma sens i czy można będzie kopiować pliki z CF na HD?
Czy już teraz myśleć o powiększeniu pamięci na 4 MB lub 8 MB wiem że wiąże się to z pewnymi kosztami jednak chcąc kontynuować swoje założenia będę i tak (chyba) zmuszony do rozszerzenia no i jak już rozszerzać to co wybrać?
Ufff tyle na początek, imo i tak za dużo jak na pierwszy post.
Ostatnia aktualizacja: 29.09.2014 14:35:19 przez RafalKa