[#1] Zakręcony CD Rom
Mam nagrywarkę model LG 52x32x52x. Mam ją dopiero kilka miesięcy, a już się
pojawiły kłopoty. Najczęściej dotyczą one płytek tańszych, a co za tym idzie
gorszych jakościowo (np. Datex, Supratec). Otóż po włożeniu płytki do napędu
ta kręci się w nieskończoność i nigdy nie odczytuje. Kilka(naście) następnych
prób i jest odczytana pomyślnie. Pomaga często (ale nie zawsze) reset z już
włożoną płytką do napędu. Śmieszne to trochę, bo myślałem że ładnych parę
latek będę miał bezbłędnie działający napęd, a tu taka lipa. ;(

Na sprzęt mam 2 lata gwarancji. Ale z takiego powodu serwisować?

[#2] Re: Zakrêcony CD Rom

@El Amigos, post #1

Niewiele to pomoze, ale musze przyznac ze sam mialem kiedys naped - czytnik jedynie LGx52 i mialem dokladnie ten sam problem. Pomagalo zapisywanie danych z mniejsza predkoscia na slabych plytach...ale w przypadku wlasnej nagrywarki, hmm..

[#3] Re: Zakrêcony CD Rom

@El Amigos, post #1

Mam taką samą nagrywarkę i nie mam takich problemów. Może płyty są po prostu uszkodzone lub źle wypalone (na przykład za szybko)?
[#4] Re: Zakrêcony CD Rom

@El Amigos, post #1

Witam.
Niestety w tej kasie napędach montowane są bardzo kiepskie
podzespoły z optyką. Mam wrażenie że zamiast szkiełek
wciskane są tam plastikowe oczka. Z czasem taka pseudo
soczewka poprostu matowieje i stąd problem z czytaniem
a czasem i z zapisem, zwłaszcza na kiepskich nośnikach.
Inna przyczyna, to poprostu zabrudzenie soczewki, w czym
pomoże kropelka izopropanolu i szmatka z mikrofibry.
Jedyna rada, to nagrywanie z prędkoscią x4 albo i wolniej.
Pozdrawiam.
[#5] Re: Zakrêcony CD Rom

@mailman, post #3

Eee, chyba nie o prędkość idzie.

Wiele z tych płytek (wypalane w Nero Express/MakeCD) miały prędkości nagrywania zaledwie 12-16x. Raz spróbowałem ósemką i jest to samo.

Inny CD Rom (nie nagrywarka) odczytuje wszystko normalnie i za pierwszym razem.

Zastanawiam się, czy nie rozkręcić napędu i przeczyścić go (choćby podmuchać w soczewkę :)). Stracę wtedy gwarancję? (plomb nie zauważyłem, ale serwis chyba i tak pozna, że napęd był rozkręcany)

Ostatnia modyfikacja: 17.05.06 17:07
[#6] Re: Zakrêcony CD Rom

@El Amigos, post #5

Stracę wtedy gwarancję?

Jezeli nie ma plomby to nie. Zreszta najnowsze LG nie sa zadobre. Moja 52x32x52 juz raz byla w serwisie we Warszawie. Fajnie ze kupilem ja w pewnym dobrym sklepie i dzieki paragonowi sami wyslali ja do serwisu i nawet zadzwonili do mnie ze juz przyszla. Tak czy inaczej plusem jest to, ze ma 2 lata gwarancji. Jak padnie do lipca, to pojdzie na zlom i trzeba bedzie wyprobwac jakiegos Samsunga DVD/RW za 120 zl. Pewnie ze dwa lata tez wytrzyma i od czego jest gwarancja :)
[#7] Re: Zakrêcony CD Rom

@El Amigos, post #5

Sa jeszcze plyty czyszczace.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem