kategoria: A1200
[#1] A1200 chip ram
Witam

po pol roku walki z A1200, 1260/100Mhz, Fast ata nareszcei dziala mi wszytsko hardwarowo.

Mam zainstalowany os 3.5 na hdd40GB i "prawie" wszytsko dziala.. czemu prawie ?

bo cigale mi brakuje chip ramu mimo ze 64MB fastu pod workebnechem nie ejst wogole zajmowane.

pytanie: czy istnieje jakis tool ktory zwolni mi chip ram, a potrzebne rzeczy przeniesie do fasta ?

ps. polowa demek na age mi krzyczy NOT ENOUGH RAM... help ?
ps.2. 256 kolorow, monitor PAL, 640*256
ps.3 - zauważylem, ze po wyswietleniu zawartosci dysku D - demka - spada mi chip ram o jakies kolejne320 kb do 1440kb...

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2014 12:09:32 przez lotharek
[#2] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

pytanie: czy istnieje jakis tool ktory zwolni mi chip ram, a potrzebne rzeczy przeniesie do fasta ?

FBlit ?
[#3] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

Użyj fblit z Aminetu. Demka odpalaj startując Ami bez s-s.
[#4] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

Witam. Ja używałem do tego celu programiku "Fast Mem First", działał wyśmienicie :)
Pozdrawiam
[#5] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

256 kolorów? To zdaje się zżera Ci chip ram. Zmniejsz i zobacz czy nie przybyło chipu.
[#6] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

Ustaw Workbench na 16 kolorów
[#7] Re: A1200 chip ram

@Papier79, post #4

na aminet.net raczej nie znajdzie tego
[#8] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

Fast ata jaką masz prędkość ? z 10 mb ?
[#9] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

ps.2. 256 kolorow, monitor PAL, 640*256
Ilośc kolorów, rozdzielczość i ilość otwartych ekranów ma duży wpływ na ilość pozostałej pamięci chip. I tego się
nie przeskoczy nawet z zainstalowanymi różnymi łatkami, które trochę pomogą ale nie rozwiążą problemu całkowicie.

ps.3 - zauważylem, ze po wyswietleniu zawartosci dysku D - demka - spada mi chip ram o jakies kolejne320 kb do 1440kb...
Każda ikona to grafika więc też zżera CHIP. W OS3.9 jest opcja ładowania ikon do fastu, a poza tym nie wiem czy
fblit też nie pomaga w tej kwestii. Musiałbyś poszukać i poczytać co jeszcze pomoże oszczędzić drogocenny
CHIP. Ja z tym i nie tylko tym walczę od jakiegoś czasu i też nie wszystko działa mi jak należy.
[#10] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

zainstaluj mmulibs tu masz artykul http://amiga.ct8.pl/?p=1 zaoszczedzisz troche chip ramu poprzez przeniesienie exec.library oraz expansion.library a takze exception vector base bądz supervisor stack do Fast ramu

fblit dużo daje przed nim mozna spróbowac cyberbugfix-a http://aminet.net/package/driver/video/CGX-AGA

po fblicie mozne jeszcze FText przerobiony przez cosmo http://cosmosunivers.free.fr/download/FText_v18.lha

dobrze by było być miał os 3.9 + boingbagi 1, 2,3,4 i w miare aktualne oprogramowanie

aha gry i demka na whdload maja z regule zmniejszone zapotrzebowanie na chip ram, nierzadko gry które wymagają 2mb chip ramu w rzeczywistosci uzywaja 1,2 do max 1,7 mb chip ramu.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2014 16:49:05 przez HanSolo
[#11] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

640/8 * 256 * 8 (bitplanow) to juz masz 164kb zajetej pamieci chip (ponad 12% dostepnej). dodatkowo rozne elementy z wb musza byc trzymane w dodatkowym buforze umieszczonym w pamieci chip w celu przerysowania ich blitterem. Copperlista oraz wszystkie sprajty (kursor myszki i jego wariacje to tez sprite) takze musza byc trzymane w pamieci chip. Uzywana czcionka takze jest wrzucana blitterem wiec to kolejne zawalenie CHIP RAM. Do tego wycieki pamieci pozostale po uruchomionych programach i troche sie tego nazbiera

zapewne fblit troche pomoze i na pewno "avail flush" przez odpaleniem dema, by odzyskac troche pamieci, ktora nie zostala zwolniona po zakonczonym programie.

zaczalbym od zmniejszenia rozdzielczosci... a demka i tak najlepiej niestety puszczac sie bedzie bez startup-sequence :)

chip chip ćip :)

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2014 16:45:05 przez juen
[#12] Re: A1200 chip ram

@lotharek, post #1

Lotharek a mógłbyś nagrać film jak to pięknie hasa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem