[#1] Problem WHDLoad
Witam, jestem początkującym amigowdzem i mam problem na który nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Kupiłem CF "pełną softu" wszystko na niej wdload działało, do puki nie zachciało mi się zagrać w grę gina sisters, która wymagała whdload co najmniej ver. 17. Zainstalowałem WHDLoad zgodnie z instrukcją (różne wersje, z różnych źródeł) i zawsze po włączeniu gry pojawiają mi się krzaczki takie jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=8ma6PtY0I-Y , 2 dni poszukuje informacji na temat tego problemu, ale niestety nic nie potrafię znaleźć
[#2] Re: Problem WHDLoad

@czasludzicienia1, post #1

Pewnie kupiłeś z pirackim kluczem WHDLoad. Poszukaj gdzieś na dysku pliku WHDLoad.key i usuń go. Program będzie trochę dłużej startował wyświetlając informacje o shareware. Ewentualnie zakup legalny klucz.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 10:50:52 przez Jenot
[#3] Re: Problem WHDLoad

Definitywnie piracki kluczyk. Tu można kupić.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 12:29:06 przez _arti
[#4] Re: Problem WHDLoad

@_arti, post #3

Pierwszy raz coś takiego widzę. To whd po wykryciu złego klucza nie pokazuje nawet swojej "wizytówki"?
[#5] Re: Problem WHDLoad

@Gżegżółka, post #4

Nie. Zachowuje się "całkowicie normalnie", po czym albo wywala grę, albo pojawiają się śmieci albo gra chodzi dziwnie, powodując różne, mniej lub bardziej ciekawe efekty.
[#6] Re: Problem WHDLoad

@Jenot, post #2

dzięki wielkie chłopaki, pomogło! szeroki uśmiech
[#7] Re: Problem WHDLoad

@_arti, post #5

Czy są jakieś "efekty" które zmieniają mechanikę gier (tak jak w Wiedźminie2 albo Spyro3), czy tylko powodują się jej graficzne wykrzaczenie?
[#8] Re: Problem WHDLoad

Ja miałem identyczny problem! To jest wina pirackiego klucza. Gdy zarejestrujesz u Bert'a Jahn'a problem zniknie. Płacisz raz 20 ojro i masz święty spokój.
[#9] Re: Problem WHDLoad

@Art, post #8

Po pierwsze chciałem się przywitac, w końcu pierwszy post na forum (: Mój problem dotyczy whdload, więc nie będe zaśmiecać forum nowym tematem.
Ok, do rzeczy. Jakiś czas temu po nastu latach postanowiłem wrocić do Amigi. Nabyłem 1200-tke z dyskiem cf, na nim troche gier whdload. Na wstępie okazało się, że dysk był zrobiony trochę tak na pałe tzn. brak katalogu kickstarts wraz z zawartoscia. Wiadomo, jakieś 90% gier odmawiało działania. Dopadłem gotowy folder z wszystkimi plikami, na PC przegralem go na amigowy dysk dzieki winuae. Od razu przetestowałem kilka gier pod emu i wsio śmigało aż miło. Na Amidze znow błędy, przykłady:
Death Mask AGA pod emu odpaliło bez problemu (jak i pozostałe przykłady) na Ami bład: Function 'resload_DiskLoad' called with unacceptable arguments SSP = $FDFFA9E (Slave $1B6)

Rise Of The Robots, wczesniej pod Ami pluło się o plik kickstart teraz dobija mnie tym: error during 'resload_LoadKick' invalid kickstart image

Alien Breed 3D AGA FIXED: Error in Os emulation module subsystem: dos.library error number: $FFFFFF6A=- 150

Flimbos Quest znów na Ami raczy moje oczy zielonymi pionowymi pasami, pod emu poszedl bez problemu. Ten sam dysk/system... Moja ukochana gra jeszcze za czasow kiedy miałem mydelniczkę >:

Zdjecie folderu kickstarts: http://postimg.org/image/gxx3tn65x/

Co robię źle? Użeram się z tym od kilku dni i utknąłem w tym punktcie, mam wrażenie gonienia własnego ogona, wiec proszę o pomoc Ogolnie mam wrażenie, jakbym pierwszy raz dostał w łapy komputer i uczył sie wszystkiego od nowa. Czarna magia

Przy okazji dodam, że każde demko scenowe (np.Nexus 7) które odpalam wywala guru.. W Amidze siedzi ACA 1233, Indivision AGA MK2. Workbench to wersja 3.0

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 20:40:49 przez Xortas
[#10] Re: Problem WHDLoad

@Xortas, post #9

Sprzedawca pewnie nie ustawił parametru maxtransfer na partycjach na karcie CF, musisz sam to zrobić. Zapoznaj się najlepiej od początku z https://www.youtube.com/watch?v=Zd42RsKHm5Y, ustawianie maxtransfer od 6:44, pamiętaj tylko o zatwierdzeniu wpisywanej wartości enterem.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 20:58:49 przez lysyzastary
[#11] Re: Problem WHDLoad

@lysyzastary, post #10

O dzięki za odpowiedź, wiem gdzie już gdzie zacząć szeroki uśmiech. Tylko jedno pytanie: da się to zmienić na już istniejącej partycji czy muszę formatować/stawiać wszystko od nowa?

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 21:06:38 przez Xortas

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 21:07:14 przez Xortas
[#12] Re: Problem WHDLoad

@Xortas, post #11

Zmień i zobacz i tak musisz to zrobić szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 21:10:16 przez lysyzastary

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2014 21:10:56 przez lysyzastary
[#13] Re: Problem WHDLoad

@lysyzastary, post #12

Zmieniłem i działa! Dziekuję, dzięki Tobie mogę w końcu radośnie zarwać nockę przy Ami! Jak dobrze, że przede mna dwa dni wolnego szeroki uśmiech Jeszcze raz dzięki za nakierowanie i filmik, z tego co widzę podłapie z niego jeszcze kilka innych przydarnych rzeczy OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem