[#1] Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1
Jak w temacie. Szukam takiego cuda dla mojej A500+ z OS 2.1. Mam problemy z wyświetlaniem Multiscan productivity poprzez Scandoubler Elboxu z FF. Nie wiem dlaczego na monitorze Amiga M1438S wyświetla się bez problemu, a na scandoblerze, mimo że mam VGAOnly w monitorsach nie (czarny ekran). Nie mam pojęcia o co kaman . Zależy mi na multiscanie w workbenchu bo daje obraz 640x480 na 60Hz czyli będzie to wreszcie ładnie wyglądało. Na SuperPAL z interlace mam 640x400 i 50Hz co niestety widać w drżeniu ekranu, mimo że FF filtruje.

Sprawdzałem na SACPie w SnoopDOSie i pokazuje, że coś z graphic.library jest nie tak. Tylko dlaczego na dedykowanym monitorze działa a na scandoublerze nie?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 19:48:27 przez Azzorek
[#2] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #1

SD powinny sygnały VGA przepuścić bez ingerencji ale chyba nie wszystkie to potrafią. Skoro masz SDFF to nie kombinuj tylko pozwól mu przerobić 640x512 na VGA.

Pozdrawiam
[#3] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #1

Co się stanie jeśli podepniesz zwykły panel lcd 17 cali masz na pewno w domu zwykły monitor lcd? Zauważ że takie monitory informują o tym jaki sygnał dostają, jęsli dostaną zły sygnał to bedzię out of rang ale masz SD czyli monitor zadziała jeśli będziesz miał zapisany MultiScan i monitor podczas ładowania WB zgaśnie to będzie znaczyć żę nie dostaje sygnału. Bo twój SD powinnien przepuszczać te tryby link

Moja Amiga 2000 wyświetla tylko MultiScan na monitorze CRT tzn. na LCD też tylko z LCD się nie włączy dopiero można podpiąć po starcie WB wtedy pokaże obraz. Z podpiętym monitorem LCD A2k nie startuje, zatrzymuje się gdzieś w obszarze kickstartu.
[#4] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@amizet, post #3

No właśnie u mnie jest taki objaw, że na LCD i CRT jest to samo, czyli czarny ekran (po włączeniu opcji "użyj". Na save nie daję bo będę musiał pewnie podpinać spowrotem M1438S. SnoopDOS pokazuje, że coś z biblioteką jest nie tak. To mnie właśnie dziwi. Może dlatego, że VGAonly skopiowałem z OS 3.1 z A1200? Z tym, że jak wcześniej nie kopiowałem to też było to samo czyli czarny ekran. Dziwne to. Czyżby sc był uszkodzony (tzn tryb bypass nie działa)?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 21:27:47 przez Azzorek
[#5] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #4

Po co jest VGA Olny, /nie wiem bo jeszcze nie wiem wszystkiego/ bo gdy ja używałem Multiscan to tylko sterownik miałem w DEVS/Monitors i tyle klikłem dwa razy na sterownik żeby się uruchomił później wybrałem go w ScrennMode i Save Reboot i tyle.

Ja bym dał Save i zobaczył co się stanie po Reboot, tak czy tak to w s-s da się chyba zmienić takie rzeczy jak sterownik obrazu.

Dasz mi też tą instrukcje do Music-x, coś tam piałeś wcześnieə że masz skanować.
[#6] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #4

Azz, bypass może nie zawsze działać - pewnie tak właśnie jest w Twoim przypadku. Moim zdaniem nie ma co kombinować, Multiscan będzie wyraźnie wolniejszy (i ograniczony w ilości kolorów) w stosunku do PAL/NTSC. Po to masz FF żeby go używać ;)
[#7] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #4

VGAOnly wydaje mi sie dziala tylko na AGA.

A nie mozesz uzyc NTSC z SD+FF ?
Bedziesz mial 640x400 i 60Hz
[#8] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #4

Może dlatego, że VGAonly skopiowałem z OS 3.1 z A1200? Z tym, że jak wcześniej nie kopiowałem to też było to samo czyli czarny ekran. Dziwne to. Czyżby sc był uszkodzony (tzn tryb bypass nie działa)?

Mieszanie plików systemowych z różnych wersji WB to proszenie się o kłopoty.
A SD nie musi być uszkodzony, po prostu nie łapie twojego trybu VGA, jak już pisałem nie wszystkie łapią. Jak możesz to sprawdź ten SDFF na A1200 lub A4000.

Pozdrawiam
[#9] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Norbert, post #7

Tylko wiesz Alt, na ff ten obraz jest fajny w interlace jeśli jest PAL w niskiej rozdzielczości - obraz jest jak żyletka. Jednak w PAL Hires laced mam taki sobie, tzn drży.

To jest właśnie ten moment kiedy mam zdecydować czy zostawić M1438S, czy sprzedać. Wolałbym drugi wariant z racji większej ilości miejsca na biurku (zobacz mój dzisiejszy post w "Jak wygląda twój pokój Amigowy") i pozyskanie środków na kolejne zakupy amigowe.

Na LCD w ogóle obraz do niczego się nie nadaje ze względu na niską rozdzielczość. Monitor CRT to jedyna opcja jeśli chodzi o jakość i to bez względu czy scandoubler, czyli Indivision, czy przelotka RGB-VGA. Obecne ceny monitorów CRT od PC-Mac to 30-40zł czyli praktycznie grosze i są dostępne wszędzie. Z monitorami Amigowymi coraz trudniej, zwłaszcza multiscanami.

Ja chciałbym tylko wiedzieć, czy jest to wina Amigi, czy scandoublera, bo komentarza za jego zakup jeszcze nie wystawiałem. Chciałbym wiedzieć na czym stoję.

Wywaliłem VGAonly, ale objawy dalej te same. Może Multiscan na Elbox scandoubler FF na ECSie nie działa? Ma ktoś taki scandoubler i mógłby sprawdzić?

NOrbert co do NTSC to wszystko jest ok, tylko jak przechodzę do jakiegoś programu PALowego to mi się kaszani obraz :( .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 22:34:04 przez Azzorek
[#10] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #9

Jeśli obraz drży w interlejsie to może masz zwykły SD a nie SDFF ?

Zostaw sobie tego M1438, scandublery też mają swoje wady.

Pozdrawiam
[#11] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #9

Z tyłu tego SD/FF jest taka mała śrubeczka do regulacji. Możesz spróbować wyregulować go na rozgrzanym SD/FF i drżenie powinno zniknąć. Nie kręć na zimnym, bo po rozgrzaniu parametry delikatnie się zmieniają.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2014 09:14:09 przez flops
[#12] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@RadoslawF, post #10

Nie, Azzorek ma na pewno SDFF ale obrazk rzeczywiście lekko drży w trybie interlace ale nie jest to taki typowy interlace. Chyba, po prostu ma swoje lata.
[#13] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@_arti, post #12

Chłopaki generalnie cel jest prosty. Chcę odpalić mój scandoubler w multiscanproductivity 640x480 60Hz pod Workbenchem. Wtedy wszystkie moje problemy zostaną rozwiązane, bo w PALu niskiej rozdzielczości w którym odpala się większość gier i programów mam obraz bardzo dobry (nawet w interlace). Tutaj chodzi tylko o Workbench.

Co do regulacji robiłem na rozgrzanym - nic to nie zmienia.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2014 09:47:06 przez Azzorek
[#14] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #13

czy te 80 linii robi Ci tak roznica ? (NTSC + SDFF)

Co Ci sie kaszani jak przechodzisz do PAL (pisales o tym wyzej)
[#15] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #13

Chłopaki generalnie cel jest prosty. Chcę odpalić mój scandoubler w multiscanproductivity 640x480 60Hz pod Workbenchem.

Nie ma takiej technicznej możliwości. SD może co najwyżej taki tryb przepuścić trochę go psując po drodze. Spotkał ktoś kiedyś stary SD który mniej lub więcej nie psuł lub zniekształcał przepuszczane bez zmian tryby VGA ?
Pisząc "stary SD" miałem na myśli analogowy robiony przed modnym dzisiaj Indyvision, ale właścicielom Indyvision będę wdzięczy za sprawdzenie i napisanie jak zachowuje się przy trybach VGA.

Pozdrawiam
[#16] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Norbert, post #14

Słuchajcie, zrobiłem taką rzecz. Wziąłem moją A1200 z kartą ACA od Quada i podłączyłem ją do scandoublera z tym samym monitorem CRT i na tym samym amigowym zasilaczu.

Odpaliłem w screenmode multiscan productivity i... działa. Lampka bypass pali się, i obraz jest jak trzeba :) elegancki. Coś jest z tą A500+ na 100%. DLaczego nie chce wyświetlać tego trybu przez scandoubler? Przecież bez niego na monitorze multisync działa bez problemów?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:21:52 przez Azzorek
[#17] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #16

Może jakiś sygnał jest słabszy w A-500 i w SD nie uruchamia się Bypass, musiał byś wykonać trochę pomiarów i zaraz byś do tego doszedł czemu tak jest.
[#18] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@amizet, post #17

Też tak myślę, że prądowo coś jest nie tak. Zauważyłem jeszcze coś. Na tej mojej A1200 jak podświetlam w sreenmode opcję "multiscan productivity" to jest 640x480 58Hz. Na A500+ jest z kolei 640x480 60Hz. Czyżby te dwa herze robiły scandoublerowi różnicę bo monitorowi na pewno nie.

Aha i jeszcze jedno. W Devs/monitors na A1200 nie kopiowałem specjalnie VGAonly i tryb działa jak należy, zatem ten VGAonly nie jest potrzebny również na A500+.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:25:00 przez Azzorek
[#19] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #18

Wiesz już czemu

Jeszcze przed zakupem urządzenia spotkałem się z opiniami jego użytkowników o dużym apetycie scandoublera na prąd, wydawało mi się to śmieszne (ostatecznie ile prądu może pobrać takie pudełko), jednak już krótka eksploatacja potwierdziła tą przypadłość - scandoubler pochłania energię w zadziwiającym tempie. Zasilanie 5V pobierane jest z portu RGB (nie ma zewnętrznego zasilacza). Wydawać się może, że port nie jest zbyt wydajny prądowo. Jeśli posiadamy Amigę 1200, rozszerzoną o kartę turbo, twardy dysk i inne dodatki to prądu na scandoubler może być zbyt mało i mogą występować zawieszenia systemu (scandoubler naprawdę się mocno rozgrzewa podczas pracy). Warto pomyśleć nad wydajniejszym zasilaczem.

Zmierz zasilanie może, recenzja.

//
Dodam jeszcze tylko że jeśli moja sugestia była trafna, wtedy możesz mi już wysłać te skany do Music-x.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:39:19 przez amizet
[#20] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@amizet, post #19

Zasilacz jest ten sam, a A1200 miała dodatkowo zainstalowaną kartę turbo 1232/33MHz. Jeśli jest problem z zasilaniem to na płycie głównej Amigi (kondensatory?) Dziwi tylko fakt, że na monitor multisync Amiga ma power :) . Ja wnioskuję taką rzecz. Skoro lampka trybu bypass nie zapala się, to sprawa nie wychodzi nawet ze scandoublera. Coś ewidentnie jest na linii scandoubler-Amiga.

Pozdrawiam,

Azz
[#21] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #20

Zauważ że dysk SCSI masz z epoki jak jeszcze popodpinasz jakieś Zip-y i Magnetic Optical to przecież to może padać zasilanie, ja bym na twoim miejscu testował z dyskietki bez peryferiów. I zobacz ile ten zasilacz ma na lini 5v, nie masz innej A-500, coś ten Bypass musi trzymać że się nie aktywuje.

Zauważ że A-1200 to nowsza konstrukcja i może mniej prądo żerna, bo jeśli mocniejsze zasilacze były do A-500, to na pewno nie bez powodu.

//
Zauważ że ACA to nowa konstrukcja, i na pewno pobiera mniej prądu niż starsze karty.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 13:11:36 przez amizet
[#22] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@amizet, post #21

A tu cię zadziwię, bo w kontrolerze mam dysk ATA 2,5" 800MB (to podwójny kontroler SCSI-ATA). Żeby tego było mało cały kontroler jest zasilany osobnym zasilaczem . ZIP jest podpięty przez SCSI ale też ma własne zasilanie. Chyba na komunikację nie potrzeba aż tak dużych prądów :) ? Bez kontrolera trudno (czasochłonnie) będzie odpalić Wokbencha z dyskietki z Multiscanie.

Jedno jest pewne - scandoubler jest sprawny.

Pozdrawiam,

Azz
[#23] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@Azzorek, post #22

No dobra, z tym zasilaniem to na razie dam spokój...

Ale brak takich podstaw... Ile lat Amigujesz, Oj Azz Azz a WB 2.xx widziałeś Tam w Prefsach na Dyskietce Znajdziesz ScrenMode.

//
Jak tam już przeskanowałeś wszystko...

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 14:01:32 przez amizet
[#24] Re: Najnowszy Graphics Library dla ECS + AmigaOS 2.1

@amizet, post #23

Nie no bez jaj ! Ja wiem że tam jest prefs i screenmode, tylko standardowo nie ma tam miltiscana bo w devsach go nie ma tylko w storage. Trzeba skopiować multiscan ze storage/monitors na devs/monitors i wtedy może odpali. Tylko ja leniwy jestem .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 18:09:37 przez Azzorek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem