kategoria: A1200
[#1] Clockport i użycie procesora
Witam

Panowie posiadam takie oto cudo.

Gra pięknie mp3 nawet 320kbps. Zakładane jest na clockport.
Jest tylko małe jedno ale. Podczas odtwarzania muzyki oprócz ruszania myszką nie zrobimy nic innego, inaczej muzyka się tnie. Utwory są ładowane nonstop z twardego po kilka kb, program do odtwarzania jest bardzo prosty i zasadniczo oprócz podstawowych funkcji nie zawiera żadnych opcji typu ustawienie buforowania. Stwierdziłem więc że zacznę wrzucać kawałki do ramu. Niestety to samo. I moje pytanie brzmi. Czy wysyłka danych na clockport powoduje 100 procent zajętości procesora? Czy dałoby się to ominąć programowo rozbudowując program do odtwarzania o buforowanie? Posiadam równierz masplayera i tam przy ustawieniu buforowania na 2mb praca w systemie jest możliwa i nie sprawia problemu.
[#2] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #1

rafgc ostatnio sie doktoryzowal w graniu mp3kami via clockport. Mysle ze z checia opowie o fascynujacych problemach z tym zwiazanych.
[#3] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #1

Mogę się mylić, ale pewnie rozwiązaniem problemu byłoby dołożenie do płytki jakiejś pamięci na bufor dla utworów.
[#4] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #1

mam MP3@64
i tam jest to samo ale przy Delfina flipper edition ten problem nie występuje

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 17:46:16 przez Dorian3d
[#5] Re: Clockport i użycie procesora

@strim_, post #2

No to czekamy na opis tych fascynujących problemów szeroki uśmiech
[#6] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #5

movie
no ale ich nie mam jak widać można grać itp
[#7] Re: Clockport i użycie procesora

@Dorian3d, post #6

Ale delfina co całkiem inna konstrukcja i nie można porównywać do niej odtwarzaczy mp3 na clockport. Tu chodzi o to czy da się w jakikolwiek sposób dorzucić bufer żeby nie mulić procka.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 18:39:51 przez Sosabowski
[#8] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #7

Oczywiście, że się da, tylko nie jest to takie proste. Dlatego pewnie konstruktor Twojej karty to pominął . Niestety efekt uboczny jest taki jak widzisz. Układy serii VS wymagają ciągłego dostarczania danych po szynie szeregowej, dlatego że same w sobie nie mają żadnego bufora. Przez chwile nie będziesz dostarczał, bo będzie się cięło. A dostarcznie ich co kilka uS może skutecznie zamulić CPU.

Rafgc w swojej karcie to zrobił za pomocą mikrokontrolera i wydaje się, że to jest właściwy kierunek, ale jego karta nie jest jeszcze ukończona.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 20:46:38 przez strim_
[#9] Re: Clockport i użycie procesora

@strim_, post #8

No i takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzieki strim.
[#10] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #1

Wygląda na to (lub nie widać na pierwszy rzut oka w dokumentacji), że układ VS1011 nie ma w ogóle bufora, stąd rwania przy operacjach systemowych wywłaszczających czas procesora jak np. rysowanie okien i ikon.

Układ VS1063 wykorzystany na Prisma Megamix ma całe 2kB i to też mało. U mnie VS1053 (2kB) przycina przy odświeżaniu okienek, ale mam prowizoryczny program do odtwarzania, nie wykorzystuje żadnych mechanizmów systemowych, myślę, że jak dojdzie obsługa przerwania i bufor w mikrokontrolerze, to problem całkowicie zniknie.

Prawdopodobnie można jakoś ten problem ograniczyć nadając odgrywajce najwyższy priorytet w systemie (o ile to jest możliwe) lub stosując indywidualne metody(tutaj wymagana jest wiedza o systemie), ale jeśli czegoś takiego nie uwzględnia twój program, to za wiele nie zdziałasz. Z którego roku pochodzi to urządzenie?

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 09:15:19 przez sanjyuubi
[#11] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #1

Co to za karta?
[#12] Re: Clockport i użycie procesora

@sanjyuubi, post #10

Napis na karcie głosi, że 2014 :).
[#13] Re: Clockport i użycie procesora

@strim_, post #12

Faktycznie, ach te nocne zmiany. Dziwię się, że w 2014 ktoś użył VS1011.

Czy ktoś wie, czy na MASPlayerze na port równoległy też się rwie, przy odświeżaniu okna?
[#14] Re: Clockport i użycie procesora

@sanjyuubi, post #13

Tu masz trochę opisane jak wygląda sprawa z MASplayerem.
[#15] Re: Clockport i użycie procesora

@sanjyuubi, post #13

Przy mojej konfiguracji (w stopce) odtwarzanie w mas playerze i otwieranie okien, uzywanie ppainta czy pisanie jakiegoś dokumentu nie przeszkadza w odtwarzaniu muzyki. Odtwarza sie płynnie, problemem jest tylko to ze max to 192kbps i najlepiej bez zmiennego bitrate.
Moze w weekend będę miał czas to wstawie filmy z porównaniem.
[#16] Re: Clockport i użycie procesora

@sanjyuubi, post #10

Grunt to obsługa przerwań, a jeśli dojdzie do tego jakiś bufor to już jest idealnie. W "dawnych czasach" gdy budowałem kartę na archaicznym VS1001 pod port zegara nie było problemu z rwaniem, a nazywało się to VLSIPlayer i początkowo było podpinane do portu drukarki, a później na port zegara.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 16:30:23 przez spidi
[#17] Re: Clockport i użycie procesora

@spidi, post #16

Spidi a może coś spłodzisz szeroki uśmiech
[#18] Re: Clockport i użycie procesora

@Sosabowski, post #17

Mnie osobiście rozwala, że ludzie na Ami projektując nowy sprzęt, nie uczą się na błędach poprzedników.

Zrobili by lepszą wersję DelfinyLite - więcej szybkiej pamięci na bufor oraz szyna 16bit zamiast 8 - na współcześnie dostępnych układach. To dla ludków z Zorro2/3. Pięknie by się na tym odtwarzało wielokanałowe moduły (powyżej 20 kanałów z którymi Lite nie daje sobie rady). Z MP3 radzi sobie bez problemu.

A jeśli chodzi od kartęnma clockport to chyba optimum co powstało to DelfinaFlipper. Powinni doprodukować ileś sztuk aby rynek zaspokoić. A tak powstają jakieś słabo działające protezy...
[#19] Re: Clockport i użycie procesora

@Deftronic/..., post #18

Mnie osobiście rozwala, że ludzie na Ami projektując nowy sprzęt, nie uczą się na błędach poprzedników.

Żeby nie zaśmiecać wątku, swoją dygresję w tym temacie umieściłem tu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem