[#1] A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?
Witam, Posiadam A600 bez dyskietek. Pożyczyłem od kolegi WB 2.05 i wczytał się bez problemów, skopiowałem sobie go na inną dyskietkę. Czy to pozwala stwierdzić, że stacja jest całkiem ok ?

I jeszcze jak sprawdzić klawiaturę ? bo pod WB nie ma praktycznie nic a nie mam pewności co do działania klawiszy F1-F2-F3 itp.

Domyślam się, że z PC nic nie przeniosę
[#2] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #1

Jeśli wczytanie, kopiowanie WB 2.05 poszło bez problemów a także jeśli dyskietka na którą dokonałeś kopii działa bez zarzutów to tak, można stwierdzić że wszystko jest OK. Dla pewności spróbuj sformatować inną sprawną dyskietkę i skopiuj WB jeszcze raz. Będzie bez błędów to masz potwierdzenie że wszystko działa.

Co do klawiatury , dla czego nie masz pewności co do klawiszy F1 F2 i F3 ? Uszkodzone ? Dziwnie chodzą ? Pod WB nie wiem jak sprawdzić owe klawisze , jednak jakbyś dorwał jakąś grę , która ma trainer z wykorzystaniem powyższych , byłbyś w stanie sprawdzić.
[#3] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@Barracudo, post #2

Sprawdziłem, sformatowałem nagrałem i działa weryfikacja poszła bez błędów.

Po dłuższej lekturze rozumiem, że nie ma możliwości nagrania obrazu adf spod PC na dyskietkę tak żeby działała na amidze ? Nawet WinUAE nie pozwoli na nagranie takiej dyskietki na PC ?
[#4] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #3

Bez specjalnego kontrolera - nie ma możliwości nagrania na pc adf'a którego zobaczyła by amiga. Same dane jako takie dałoby się przenieść ale sporo z tym roboty - szybciej jest zrobić kabelek null modem...
[#5] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #1

W boot menu dowolny klawisz zmienia tryb z NTSC na PAL i odwrotnie. Wystarczy, ze przy starcie komputera nacisniesz obydwa przyciski myszy, aby aktywowac boot menu. Nastepnie naciskajac dowolny klawisz z klawiatury w tym rowniez Fx zmienisz tryb wyswietlania. Przy zmianie trybu wyswietlania ekran sie ciut przesunie i zmieni swoj rozmiar, wtedy bedziesz wiedzial czy dany klawisz dziala.
[#6] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #1

Każdy klawisz amigowej klawiatury można sprawdzić edytorem KME 1.2.
[#7] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@sordan, post #5

Jest jakiś sposób aby wejść w boot menu bez myszy ?
[#8] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@RomanWorkshop, post #6

Każdy klawisz amigowej klawiatury można sprawdzić edytorem KME 1.2.

Ale jak nagram taki edytor ? Piszecie że nie ma możliwości prostej wymiany danych między PC a Amiga
[#9] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #8

Nie da się wejść do BootMenu inaczej, niż za pomocą myszki.

Jest prosta metoda wymiany danych PC-Amiga za pomocą dyskietki: link
[#10] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@RomanWorkshop, post #9

Chyba nie zadziała u mnie, jak wpisuje mount pc0: dostaje po chwili komunikat not recognized a jak uruchamiam program format wyskakuje komunikat ze jak chce sobie cos sformatowac to mam wybrac to z menu ikon...

Edit: No tak opisana metoda jest dla WB 2.1 ja mam 2.05

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 19:23:51 przez kataklysm
[#11] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #1

mozesz dane przenosic za pomoca dyskietki 720kb
na wb2.05 jest odpowiednia moutlista. Nazywa sie PC0:

ps.
mountliste mozesz sam napisac .
to zwykly tekst

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 19:34:40 przez Norbert
[#12] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #10

Najpewniej potrzebujesz pozostałych dyskietek z Workbenchem 2.x. Zapewne program "Mount", sterownik "PC0" oraz program "Format" mieszczą się na innej dyskietce systemowej. Jeśli Twój kolega ich nie ma to może ktoś inny poratuje przesyłając Ci dyskietki z systemem.
[#13] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@Norbert, post #11

mozesz dane przenosic za pomoca dyskietki 720kb
na wb2.05 jest odpowiednia moutlista. Nazywa sie PC0:

Możesz jaśniej jak to wywołać ? bo tak jak pisałem powyżej polecenie mount pc0: daje komunikat not recognized
[#14] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@Hexmage960, post #12

Mam chyba komplet czyli WB, Extras, Fonts, HD Install, na której szukać i jak to zrobić mam włożyć dyskietke i wydać polecenie mount pc0: ? sorry ale trochę jestem zielony w tym systemie
[#15] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #14

Dobrze, że masz resztę dyskietek.

Więc tak, włóż dyskietkę "Workbench" i włącz komputer. Po załadowaniu systemu jak zgaśnie dioda wyjmij dyskietkę ze stacji i włóż dyskietkę zatytułowaną "Storage". Wewnątrz niej masz w katalogu "Storage", a następnie "DOSDrivers" ikonkę podpisaną "PC0". Dwuklik na tej ikonce uruchomi sterownik pecetowych dyskietek. Będziesz musiał kilka razy zmieniać dyskietki w stacji zgodnie z komunikatami pojawiającymi się na ekranie.

Od tego momentu możesz pracować na dyskietkach PC o pojemności 720kB. Możesz formatować takie dyskietki na Amidze oraz kopiować dane z PC na Amigę i na odwrót.
[#16] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@Hexmage960, post #15

Dobrze, że masz resztę dyskietek.

Więc tak, włóż dyskietkę "Workbench" i włącz komputer. Po załadowaniu systemu jak zgaśnie dioda wyjmij dyskietkę ze stacji i włóż dyskietkę zatytułowaną "Storage". Wewnątrz niej masz w katalogu "Storage", a następnie "DOSDrivers" ikonkę podpisaną "PC0". Dwuklik na tej ikonce uruchomi sterownik pecetowych dyskietek. Będziesz musiał kilka razy zmieniać dyskietki w stacji zgodnie z komunikatami pojawiającymi się na ekranie.

Od tego momentu możesz pracować na dyskietkach PC o pojemności 720kB. Możesz formatować takie dyskietki na Amidze oraz kopiować dane z PC na Amigę i na odwrót.

Pech chciał, że akurat tej musi mi brakować bo na żadnej nie ma napisu storage mam Extras, Fonts i HD Install na żadnej nie mam niestety takich danych. Trudno i tak dzieki za pomoc może w przyszłości uda mi się zdobyć dysk albo coś innego to wtedy się pobawię
[#17] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #16

Czekaj, masz wszystkie dyskietki (WB 2.05 był na 4 dyskietkach)! Sprawdź, czy masz takie pliki na dyskietce Workbench:

C:mount (to raczej masz)
DEVS:mountlist
DEVS:mfm.device
L:CrossDOSFileSystem

Dwa ostatnie są najważniejsze (bez nich nie będzie wymiany danych).
[#18] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@RomanWorkshop, post #17

Czekaj, masz wszystkie dyskietki (WB 2.05 był na 4 dyskietkach)! Sprawdź, czy masz takie pliki na dyskietce Workbench:

C:mount (to raczej masz)
DEVS:mountlist
DEVS:mfm.device
L:CrossDOSFileSystem

Dwa ostatnie są najważniejsze (bez nich nie będzie wymiany danych).

A możesz mi napisać jak to zobaczyć ? Włożyłem dyskietkę z WB uruchomił się kliknąłem na ikonkę workbench i tam przejrzałem wszystkie katalogi niestety nie ma tam nic ciekawego a już na pewno nic co ma w nazwie storage mount itp.

Z CLI wpisałem dir i zczytało mi katalogi i pliki jest ich sporo ale bezpośrednio na dyskietce nie mam takich plików jak napisałeś, być może w którymś z katalogów jednak wydaje mi się że autor podanego poradnika wcześniej ma rację i działa to od wersji 2.1 a ja mam 2.05

Edit. Mount plik znalazłem

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 20:23:52 przez kataklysm
[#19] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #18

C, DEVS oraz L to właśnie nazwy katalogów, których szukaj w głównym katalogu dyskietki Workbench. Sprawdź, czy masz te pliki. Jeśli nie, to musi Ci je ktoś udostępnić na dyskietce amigowej.

Druga możliwość to przygotowanie na PC pod WinUAE, twardego dysku lub karty CF i podpięcie do portu IDE Twojej Amigi 600. Musisz jednak mieć w niej zainstalowany Kickstart 37.300 lub nowszy, ale to inna sprawa.
Numer wersji Kickstartu widzisz na ekranie z dyskietką, zaraz po włączeniu Amigi.
Sprawdź, jaki to numer (zakładam, że jest to 37.299 ).
[#20] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@RomanWorkshop, post #19

Tu Cię zaskoczę bo mam 37.300 :)

Jak przez CLI wejść w katalog ?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 20:48:39 przez kataklysm

Ok już sprawdziłem i plików nie ma więc zostaje mi instalacja HD

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 20:53:44 przez kataklysm
[#21] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #20

Tu masz świetny poradnik, jak przygotować dysk: link

Powodzenia i szerokiej taśmy (IDE)

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 21:06:01 przez RomanWorkshop
[#22] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@kataklysm, post #1

Przypomniałem sobie jeszcze, że Advanced Amiga Analyzer 2.00 ma przyzwoity test stacji dyskietek (DF0-DF3). Do testu jest potrzebna dobra, pusta dyskietka.

Program można pobrać stąd.
[#23] Re: A600 Jak sprawdzić stację dyskietek i klawiaturę ?

@sunater, post #4

Otóż to, kabelek null-modem jest idealny do "początkowego" przenoszenia danych między Amigą i PC. Mały poradnik, jak można to zrobić za pomocą kabla szeregowego: link i programu Amiga Explorer z płyty Amiga Forever.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem