[#1] schemat RGB
Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie mogę znaleść schemat gniazda RGB od A-1200. Chcę schowac scandoubler zewnętrzny w obudowę tower i potrzebuję zrobic połączenie kablem scandoubler-płyta A-1200 Pozdrawiam Leszeksas
[#2] Re: schemat RGB

@Leszeksas, post #1

szukajcie (na forum), a znajdziecie :)
[#3] Re: schemat RGB

@wali7, post #2

Znalazłem tylko to http://malgosia.vico.pl/hwb/ca/ca_AmigaScart.html ale to nie to co chciałem Pozdrawiam Leszeksas
[#4] Re: schemat RGB

@Leszeksas, post #3

Przecież jest OK
Po pierwsze możesz połączyć wszystkie 23 przewody 1-1, 2-2... 23-23 i na pewno będzie dobrze. Co by się w lutowanie nie bawić możesz kupić złącza zaciskane na taśmę (można użyć 25 pin zamiast 23 i spiłować nadmiar). Tak miałem zrobione przelotki kiedyś.
Jeśli jednak (po drugie ;) ) nie chce ci się bawić z 23 żyłami, to dorzuć do R, G, B, CSync i masy jeszcze HSync (11) i VSync (12) i powinno grać, i jeszcze -12 V (21), +12 V (22) i +5 V (23) (w końcu to urządzenie potrzebuje prądu).
[#5] Re: schemat RGB

@Leszeksas, post #3

Skoro masz ten SD to go rozbierz i sprawdz które piny sa wykorzystywane - reszta chyba jest prosta.

[#6] Re: schemat RGB

@11MASTEr, post #5

mam pytanie odnośnie schematu przejściówki rgb -> vga zawartego na tej stronie, czy to jedyny słuszny schemat przejściówki?

http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm

Chcę tymczasowo mieć możliwość podłaczenia amigi 1200 do monitora crt LG z ~2001, żeby nie latać z nią do pokoju z TV

A nie wiem, czy dam sobie sam radę z takim schematem, (jestem dość początkującym elektronikiem :D )

Niema żadnego schematu kabelek-kabelek?

Kupiłem sobie gniazdo d-sub 15 pin, no i bym sobie je zamontował w obudowie, i podopinał kablami pod spód płyty do złacza video

ostatecznie zostaje mi eFunzine i 40 PLN

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=387&sid=28dddd8de00008936e96f670f34bcf7a

ale chciałbym zrobić coś samemu

z monitorem ładtwiej było by mi prowadzić testy i poznawać amiga os (3.9) ^^

[#7] Re: schemat RGB

@Bagheera, post #6

czy to jedyny słuszny schemat przejściówki?

Nie. Można powiedzieć, że to niesłuszny schemat (tzn. działa, ale jest niepotrzebnie skomplikowany).

Niema żadnego schematu kabelek-kabelek?

Jest. Układ scalony jest zupełnie niepotrzebny, sygnały HSYNC i VSYNC łączymy bezpośrednio. Zrobiłem kilka takich przelotek i działały z wieloma monitorami (jedynie najstarsze monitory sprzed 1990 roku mogą nie działać, ale takie już chyba trudno znaleźć).

[#8] Re: schemat RGB

@Grzegorz Kraszewski, post #7

http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy/schem4.png

tego kondensatora też nie ma>?
piny 11,12,23 gdzie dokladnie idą w takim razie?

chyba juz wiem, 11-> 13; 12->14 a 23 +5V zostawioamy w spokoju, zgadza się?

Ostatnia modyfikacja: 16.01.08 20:00
[#9] Re: schemat RGB

@Bagheera, post #8

Kondensatora nie ma, pin 23 zostawiamy w spokoju, a pozostałe chyba tak jak mówisz (nie pamiętam już, trzeba by w rozpisce poszukać...)

[#10] Re: schemat RGB

@Grzegorz Kraszewski, post #9

gniazdo dolutowalem, mniemam iz poprawnie, podlaczylem crt ale obrazu nie ma, w jakich trybach bedzie, i jak włączyć te tryby?

nie bedzie problemu, jesli jednoczesnie bede mial podpiety crt przed d-suba i TV przez rgb-scart?

[#11] Re: schemat RGB

@Bagheera, post #10

Na razie poodppnaj pozostaîe kable z wejôę.

Jakoô úle szukaleô skoro nie znalazîsô odpowiedzi co dalej....

Najpierw sterownik VGAOnly potem sterownik odpowiedzialny za tryb wyôwietlania: dpal, multiscan.

[#12] Re: schemat RGB

@Bagheera, post #10

Obraz będzie w trybie Multiscan Productivity z uruchomionym sterownikiem VGAOnly. Niektóre monitory wyświetlą też DblPAL i DblNTSC (ale VGAOnly trzeba koniecznie uruchomić). Tryby włącza się w prefsach systemu (ScreenMode). Jedonczesne podpinanie dwóch wyświetlaczy do jednego złącza nie jest dobrym pomysłem.

Ostatnia modyfikacja: 17.01.08 12:21
[#13] Re: schemat RGB

@11MASTEr, post #11

W sytuacjach awaryjnym przydaje sie program bootctrl.(aminet)
Program potrafi wymusisz VGA w bootmenu oraz przy wyborze startu Amigi bez s-s.(w AmigaDOS)
Wystarczy wpisac:
BootControl MODE=VGA VGAONLY
i po resecie "cieszyc sie" obrazem na monitorze VGA.

ps.
Program ma wiele innym przydatnych opcji.
[#14] Re: schemat RGB

@Grzegorz Kraszewski, post #12

jak tylko znajdę czas to napwno nad tym popracuję.
wyjście vga na pewno mi nie zaszkodzi mieć.

Co myślicie o tym, żeby podłączyć ami do jakiegoś lcd tv, który jednocześnie spełniał by funkcję monitora i tv, kiedy chciałbym pracować na naormalnym wb to bym sobie oglądał przez d-suba, a kiedy chciał pograć, przełaczył się na wejście scart (zakładająć, że kupię taki tvlcd, co ma oba te wejścia z możliwością przełaczania sygnału in realtime)

Dobre to będzie żeby obejść potrzebę kupna scan dublera?

(a co z ff? Da się to programowo obejść? Z tego co widziałem, to te tryby laced mają wygodniejsze ratio, ale "mrugają", bynajmniej na TV do którego ami podłaczałem)

Jeśli dziś znajde wieczorem chwile czasu, to zobacze, czy coś się mi uda rozpracować : )

Ostatnia modyfikacja: 17.01.08 19:26
[#15] Re: schemat RGB

@Grzegorz Kraszewski, post #12

chyba równoległe dolutowanie dniazgda vga nie było najlpszym pomysłem, kiedy podpiąłem monitor obraz na TV stał sie wyblakły i zaróżowiał : ), ponadto, nie udalo mi sie uzyskać jednak obrazu na crt.

Mniemam, iż całoś polutowałem dobrze, i zainstalowałem pakiet VGAonly (instalacja polega tylko na skopiowaniu plików w odpowiednie foldery?) Pojawiły się te nowe tryby video w prefsach, aczkolwiek obraz na TV na większości z nich też się "psuł", postawnowiłem więc odlutować to.

Może jeszcze się pokusze o zrobienie pzrejściówki na zawnątrz, można w elektroniku dostać takie 23 pinowe gniazdo?, wtedy sie jeszcze z tym pobawie.

Nie był to stracony czas, paru rzeczy sie nauczyłem. Ponadto, przerobiłem sobie ladnie zasilacz AT i rozprowadziłem zasilanie wewnątrz amigi, kabelki dolutowałem bezpośrednio do gniazda pod płytą, i wyprowadziłem otworem, gdzie normalnie wchodzi nóżka od sanek.

Zostało jeszcze dopasować trapdoor do apolla, zamontować na stałe cdsilma i hdd : )

wrcając do tematu, teraz juz nie wiem, co mam zrobić z video..

chciałbym i grac i pracowac na ami bez koniecznosci wkładania/wyjmowania wtyczek, czy też jazdy na 2 wyświetlacze (ewentualnie 2w1, dlatego myślałem o tym LCDTV). Jest jeszcze kwestia screen ratio, tryby laced mają je przyjazne, ale "mrugają", da sie to programowo obejść?, albo w domu zrobić flicker-fixera?, bo sd+ff to dość spory (kolejny) wydatek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem