[#1] MegaRAM HD - problem z FAST RAM
Witam
Moze mial ktos podobny problem a mianowicie nie wykrywa mi wogole dodatkowej pamieci. Mam 4 simy po 1MB i probowalem tez konfiguracje 2MB ale tez nic. Dodatkowo nie wiem czy tak powinno byc ale te pamieci strasznie sie grzeja. Sprawdzalem gniazda pod pamieciami ale nie ma tam zadnych zwarc. Sprawdzalem troche oscyloskopem sygnaly na gniazdach i jest tam sygnal o dosc wysokiej czestotliwosci wiec to moze byc powodem grzania pamieci bo innej przyczyny nie widze tylko dlaczego Amisia jej nie widzi :(

Dodam ze kontroler dysku dziala bez zarzutow chociaz na poczatku byly z nim problemy a minowicie uszkodzony byl jeden bufor 74ALS245 wiec obawiam sie ze w tym dodatkowym rozszerzeniu FAST RAM tez moze byc cos walniete :(

Jak by ktos mial jakis pomysl jak to sprawdzic to czekam na jakies sugestie ... niestety jest tam pare ukladow programowalnych typu PAL, GAL i jak cos z nimi jest nie tak to ciezka sprawa

[#2] Sprawdzales zworki?

@doomelek, post #1

Trzeba je odpowiednio ustawic, w zaleznosci od rodzaju uzytych SIMMow. Mozna tez nimi wogole wylaczyc fast. Na www.amiga-hardware.com powinna byc zworkologia tej przystawki.
[#3] Re: Sprawdzales zworki?

@Daclaw, post #2

Niestety probowalem na roznych ustawieniach zworek i zawsze tak samo ... brak FAST'u
[#4] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@doomelek, post #1

Witam, ja rowniez spotkalem sie z tym samym problemem ... probowalem roznych konfiguracji simmow w gniazdkach (takze roznych simmow ...) i nic. Czy ktos z szanownych forumowiczow ma doswiadczenie w uzytkowaniu takiego rozszerzenia i moglby pomoc ? Czy moze ten uklad do pracy wymaga dedykowanych bibliotek ? (rozszerzenie posiadam "gole" poprzedni wlasciciel nie zdawal sobie sprawy ze to sie podlacza do komputera ...) Obok zworek konfigurujacych pamiec znajduje sie jeszcze jedna zworka - jej otwarcie powoduje ze podczas bootowania komputera dioda pracy rozszerzenia sie swieci niestety komp nie wstaje ...
Pozdrawiam !!!

[#5] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@doomelek, post #1

Cześć wszystkim i każdemu z osobna.
Mam też dokładnie ten sam problem Mega Ram nie widzi pamięci. Przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia i nic. Przejżałem internet i stare gazety i znalazłem coś takiego: Elsat wypuścił dwa rodzaje Mega Ramu - z układami elektronicznymi w obudowie ZIP (mój mega ram ma nr ser. 5506) i drugi w montażu powierzchniowym. Ten pierwszy rodzaj przeważnie po około 8 - 9 latach przestawał działać, drugi jest bardziej dopracowany. Dziwne jest też to, że nawet jak nie widzi fast ramu, to złącze przelotowe działa (tz.: działa mi Action Reapley, ale on też nie wykrywa pamięci) Inną sprawą jest to, że Mega Ram nie działa poprawnie z rozszerzeniami pod klapką, szczególnie jak ma się jeszcze rozszerzenie z podstawką pod garego.

Jako ciekawostka: Elsat wypuścił jeszcz kontroler HD oraz Mega Ram HD

Pozdrowienia OK OK OK
[#6] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@Werner, post #5

Witam !!!
Moj MegaRam posiada osiem podstawek pod simm'y 32pinowe, dwie zworki konfiguracyjne (ustawienia opisane sa na plycie rozszerzenia) oraz jedna zworke nieopisana. Elektronika oparta jest glownie na GAL'ach wiec mozliwe ze z biegiem lat moglo cos mu sie "zapomniec". Z opisu na plycie wynika ze mozliwe jest rozszerzenie pamieci o 8MB a rok produkcji to 1992, niestety numer seryjny na spodzie obudowy jest prawie nieczytelny. Eksperymentujac z ustawieniami zworek zauwazylem ze rozwarcie nieopisanej zworki powoduje podczas startu komputera zaswiecenie sie diody sygnalizujacej korzystanie z rozszerzenia. Dzieje sie to niezaleznie od obecnosci simm'ow w gniazdkach i we wszystkich konfiguracjach wielkosci pamieci za wyjatkiem ustawienia AMNESIA. W tym to ustawieniu pomimo rozwarcia wspomnianej zworki komputer sie normalnie bootuje a dioda nie swieci. Natomiast przy zwarciu omawianej zworki pamieci co prawda nie widac ale prawdopodobnie pracuje bo uklady na simm'ach sie grzeja (moze nawet troche wiecej niz grzeja ...). Na zdjeciu na amiga-hardware.com widzialem ze w zestawie jest jakas tajemnicza dyskietka - moze to jest klucz do problemu ?
Pozdrawiam !!!
[#7] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@_luk, post #6

MegaRamHD posiada pamięć autokonfigurującą, nie potrzeba żadnych dodatkowych programów by umożliwić Amidze korzystanie z Fastu na tym urządzeniu. Na w/w dyskietce jest soft do partycjonowania HDD, bowiem nie jest on obsługiwany poprzez Amigowy RDB (a więc HDToolBox nie widzi dysku pod MegaRamHD).
[#8] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@wali7, post #7

Rozumiem, myslalem ze jest to podobne rozszezenie jak opisywane na aminecie 8MB ... GAL'e wskazywaly na autokonfiguracje ale nie bylem pewien. Dziekuje za podpowiedz - z tego wynika ze rozszezenie jest martwe ... coz zdarza sie ...
Pozdrawiam !!!
[#9] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@_luk, post #8

Tak to z nimi jest. U mnie widzial tylko 4mb (a jeszcze mam 2mb pod klapka i fast na dopalce),jak chcialem wsadzic zeby 8mb bylo to teraz nie widzi w ogole fastu (przedtem tez sie bootowal raz na kilka razy). W tym tygodniu przegrzeje cala plytke 300stopniami, moze jak ma zimne luty to sie polepszy..ale ogolnie cholernie niedporacowany bajer..

[#10] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@MrT, post #9

Przegrzalem czesc plyty z kontrolerem RAMU (oczywiscie nie grzejac flashy itd.) i dalej nic. Zmienilo sie tyle,ze nie mam juz zwisow, jak bootuje z FASTEM, ale pokazuje sie Early Starup Sequence (na czerwono zreszta) i pokazuje ze kontroler WORKING a FAST DEFECTIVE, jak dam Continue, to bootuje bez fastu..myslalem, zeby przelutowac podstawki na SIMM, ale nie wiem czy ma to sens:(

[#11] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@MrT, post #10

Przelutowalem gniazda SIMM, sprawdzilem wszystkie polaczenia,dalej pokazuje na czerowono w Early-Startup jako DEFECTIVE (kontroler RAM, kontroler HDD ok oczywiscie)..jakies pomysly co moze byc nie tak? Przypominam, ze usterka powstala pow wlozeniu i wyjeciu simmow kilka razy i probach z roznymi wilekosciami.

[#12] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@MrT, post #11

Hmm, kiepska sprawa - ja obstawiam rozprogramowane GAL'e - wyglada jakby zwiekszony pobor pradu im szkodzil. U mnie rozszerzenie wogole nie dziala a ciekawe jest to ze kosci na simmach grzeja sie niemilosiernie (sprawdzalem w innym urzadzeniu - sa sprawne i nawet nie "mysla" o takiej temperaturze). W Elsacie odpisali mi ze od pieciu lat tego nie naprawiaja ... super - moze uda mi sie poruszyc ich sumienie i udostepnia cos z dokumentacji (a moze zrodelka do GAL'i ktos tam jeszcze ma ...
[#13] Re: MegaRAM HD - problem z FAST RAM

@_luk, post #12

To fakt u mnie pamieci też gerzeja sie niemilosiernie no ale wydaje mi sie ze to przez taktowanie (1MHz dla układów sprzed kilkunastu lat to może dużo )
Dobrze by było żeby Elsat udostępnił chociaz schemat łacznie z logiką zaszyta w GAL'ach wtedy mozna by było przynajmniej zastąpic GAL'e innymi układami a tak sprawdzilem wszystkie uklady TTL wszystkie połączenia ... wyrysowałem schemat sterowania SIM'ów i co z tego jak wszystku utyka na GAL'ach i nie wiadomo, który i gdzie ma problem.
Skoro już tego nie produkują a tym bardziej nie serwisują to mogliby udostepnic jakies materialy bo pelno jest jeszcze wykorzystywanych urządzeń ich pomysłu !!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem