[#1] Pióro świetlne do Ami
Przeglądam magazyn Amiga i natknąłem się na schemat budowy pióra świetlnego. Zanim złożę to urządzenie, chciałbym się dowiedzieć następujących rzeczy:
1) Jak to będzie działać? Bo autor artykułu był oszczędny w opisach, a może ktoś z Was takie coś widziałużywał?
2) Jakie programy graficzne będą umiały takie pióro do mazania po ekranie wykorzystać? Czy są jakieś łatki na DPaintV?
3) Jaki program byście polecali do robienia grafiki (na razie AGAHAM8) ale uwględniający potencjalną kartę GFX ???

[#2] Re: Pióro świetlne do Ami

@Rodzyn, post #1

ad1)
Złożyłem kiedyś takie pióro świetlne. Jest to ciekawostka, do praktycznych zastosowań się nie nadaje (rzynajmniej to rozwiązanie). Urządzenie ma małą rozdzielczość, co zresztą wynika z samej budowy układu graficznego w Amidze. Rozdzielczość w pionie była faktycznie 1 pixel, ale w poziomie chyba 4.

ad2)
Do pióra musisz miec odpowiedni program-łatkę na system. Każdy program graficzny który nie zamyka systemu powinien działać. Możliwe, że łatka jest na Aminecie.

ad3)
Jeżeli chodzi o malowanie piórem: no cóż spróbuj, tego nikt Ci nie zabroni, ale to nie jest sposób.
Program graficzny na AGA: moim ulubionym był DeluxePaint, a do obróbki ImageFX. Ale sprawdzałem wiele i w końcu zostałem przy tym który mi najbardziej pasował, co nie znaczy że DP jest najlepszy. Musisz sam wybrać.
GFX: Nie rozumiem dlaczego chcesz wspólny program do AGA i GFX. Błędne myślenie. Jak będziesz miał GFX to po co się męczyć z AGA? Nawet jeżeli z jakiegoś powodu chcesz na niej robić grafikę to możesz albo mieć osobny program do AGA, osobny na kartę. Ale znacznie wygodniej zrobić wszystko na karcie graficznej, na której też zrobisz obrazek w rozdzelczości np: 640x256 w 8 kolorach. Albo bezpośrednio, albo poprzez konwersje grafiki. Tu korzystam z TVPaint oraz nadal ImageFX

Wymienione przeze mnie programy, to mój wybór i niekoniecznie najlepszy.

[#3] Re: Pióro świetlne do Ami

@Rodzyn, post #1

Ja w ogóle nie wiem z czym się je pióro świetlne, ale też sam bardzo bym chciał je mieć. Rysowanie myszką może być, ale to nie to samo!!! Wydaje mi się, że pióro świetlne może być myszką, tzn. system je widzi normalnie nawet na WB, w sumie przecież to polega na poruszaniu kursora, chyba i jest przycisk na piórze?? Nie wiem!!! Chyba, że to jest tak, że jak się dotknie tabletu to wtedy dopiero rysuje, ale chyba nie. I have no idea!!!
Koniec tych przypuszczeń, kto rozwieje nasze wątpliwości ten Amigowiec no.1!

[#4] Re: Pióro świetlne do Ami

@Prince, post #2

I Prince począł nasze wątpliwości rozwiewać ;). A to działa na naciśnięcie jakiegoś przycisku na piórze?

Hmmm...

Może by takie coś dało się kupić>? Mógłbym poświęcić na to trochę oszczędności mego życia.

[#5] Re: Pióro świetlne do Ami

@BagoZonde, post #3

Proszę Cię bardzo:

Tak, pióro świetlne może zastępować myszkę. Powinno być zaopatrzone w dwa przyciski, aby w pełni z niego korzystać. Pióro zadziała wtedy, gdy będzie dostatrecznie blisko ekranu, czyli bardzo blisko :)

A jak to działa? Tu trzeba by wytłumaczyc na jakiej zasadzie jest rysowany obraz na ekranie.

Pokrótce wygląda to tak: Jeden obraz (a jest ich powiedzmy 60 w sekundzie czyli 60 Hz) zaczyna byc rysowany w lewym górnym rogu ekranu przez wiązkę elektronów (o wiekości 1 pixela) przesuwając się w prawo rysowana jest pierwsza linia ekranu. Nastepnie wiązka wraca na lewą stronę i zaczyna rysowanie drugiej lini....

Czyli obraz jest faktycznie rysowany pixel o pixelu nawet w najstarszym Rubinie, czy Netunie :)

A co to ma wspólnego z piórem? W piórze jest element czuły na swiatło. Jeżeli przytkniemy do monitora to wystarczy "poczekać" aż promień dojdzie do pióra. Da to sygnał do komputera, a ten tylko sprawdza w jakiej pozycji jest promień światła.

[#6] Re: Pióro świetlne do Ami

@Prince, post #5

czyli z lcd nie zadziala
[#7] Re: Pióro świetlne do Ami

@quaint, post #6

nie. w czasach gdy to wymyslono o monitorach lcd nikt powaznie nie myslal :)
a do ryswoania i tak byle tablet jest lepszy. dziala niezaleznie od monitora, ma wieksza rozdzielczosc, rysujesz po poziomej powierzchni no i jest czulosc nacisku.

Ostatnia modyfikacja: 20.05.06 15:41
[#8] Re: Pióro świetlne do Ami

@Valwit, post #7

No właśnie, ja o tablecie myślałem, rysowanie po ekranie to jakaś paranoja :). To nie ma być zabawka jak pistolet a narzędzie pracy. Ręka by odpadła gdybym musiał jeździć po monitorze.

Takie pióro z tabletem do Amigi. Da się kupić?

[#9] Re: Pióro świetlne do Ami

@BagoZonde, post #8

rysowanie po ekranie to jakaś paranoja . To nie ma być zabawka jak pistolet a narzędzie pracy.
Bago, nie przesadzaj. Tak pracowano w profesjonalnych studiach te 10-15 lat temu. Były nawet monitory wbudowane w biurko poziomo i panowie zasuwali po nich z takim piórkiem świetlnym :) Ok, może nie TAKIM ale jednak...

Co do programu, Prince, to jest taka sprawa - czy na AGA, czy na GFX powinien mieć 'lighttable' jak DPaint - tego elementu brakuje mi w bardzo wielu 'poważnych' programach graficznych. Z resztą, Deluxe Paint też jest moim ulubionym programem, więc wybór padnie na DPainta V (tyle, że 2MB chip to dla niego zdecydowanie ZA MAŁO) Ale na to się wkrótce coś poradzi :D

[#10] Re: Pióro świetlne do Ami

@BagoZonde, post #8

stery sa na aminecie, nie wiem jak z usb bo nie mam, ale po szeregowym da sie podlaczyc chyba wsyztskie wacomy i pare innych modeli. zobacz w manualu. ja mam jakis noname i dziala jako wacom w ami
[#11] Re: Pióro świetlne do Ami

@Valwit, post #10

Najnowsze Wacomy obsługiwane są przez Poseidona 3.x i ich możliwości prawie w pełni wykorzystuje ArtEffect.
[#12] Re: Pióro świetlne do Ami

@Rodzyn, post #9

@Rodzyn

Nie no, ok, ale rysowanie w pionie nie należy do wygodnych, ręka rządzi się swoimi prawami :), poziomo to co innego.

[#13] Re: Pióro świetlne do Ami

@mailman, post #11

te na usb. ale na ser: tez jest driver do tego darmowy (cardware). wiec jesli ktos nie ma usb moze kupic jakis uzywany tablet i juz. niedrogo i bardzo przyjemnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem