[#2]
Re: Pióro świetlne do Ami
@Rodzyn,
post #1
ad1)
Złożyłem kiedyś takie pióro świetlne. Jest to ciekawostka, do praktycznych zastosowań się nie nadaje (rzynajmniej to rozwiązanie). Urządzenie ma małą rozdzielczość, co zresztą wynika z samej budowy układu graficznego w Amidze. Rozdzielczość w pionie była faktycznie 1 pixel, ale w poziomie chyba 4.
ad2)
Do pióra musisz miec odpowiedni program-łatkę na system. Każdy program graficzny który nie zamyka systemu powinien działać. Możliwe, że łatka jest na Aminecie.
ad3)
Jeżeli chodzi o malowanie piórem: no cóż spróbuj, tego nikt Ci nie zabroni, ale to nie jest sposób.
Program graficzny na AGA: moim ulubionym był DeluxePaint, a do obróbki ImageFX. Ale sprawdzałem wiele i w końcu zostałem przy tym który mi najbardziej pasował, co nie znaczy że DP jest najlepszy. Musisz sam wybrać.
GFX: Nie rozumiem dlaczego chcesz wspólny program do AGA i GFX. Błędne myślenie. Jak będziesz miał GFX to po co się męczyć z AGA? Nawet jeżeli z jakiegoś powodu chcesz na niej robić grafikę to możesz albo mieć osobny program do AGA, osobny na kartę. Ale znacznie wygodniej zrobić wszystko na karcie graficznej, na której też zrobisz obrazek w rozdzelczości np: 640x256 w 8 kolorach. Albo bezpośrednio, albo poprzez konwersje grafiki. Tu korzystam z TVPaint oraz nadal ImageFX
Wymienione przeze mnie programy, to mój wybór i niekoniecznie najlepszy.