kategoria: A1200
[#1] A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?
Czesc,

Zostalem (ponownie, po wielu latach) uzytkownikiem Amigi ze wzgledow sentymentalnych tzn. zalezy mi na sprzęcie który pozwoli na odpalanie starych gier i jednoczesnie zapewni klimat czasów zamierzchłych :)

Od dłuższej chwili używam A500, którą znam dość dobrze ponieważ miałem ją oryginalnie na początku lat 90tych.

Ostatnio jednak zachciało mi się A1200 więc niniejszym dumnie wszedłem w posiadanie... :)
Okazuje się że kupiłem egzemplarz z zainstalowanym CF HDD, na którym mam m.in. Whdload oraz chyba wszystkie gry jakie kiedykolwiek zostały wydane na stare Ami.

Jednocześnie wygląda na to że komp był uzywany z jakimś turbo, które przed sprzedażą zostało wyjęte, w wyniku czego mam stockowe 2MB chip i oczywisty problem z Whdload.

Początkowo moim planem było kupienie gołej 1200 i dołożenie jakiegoś goteka czy hxc, ale skoro mam już CF HDD + Whdload, pomyślałem że może pobawię się w ten wariant, przy czym potrzebuję dodatkowego fast ramu.

Do czego potrzebuję Amigi:
Wyłącznie do starych gier. Mam na nią zbyt mało czasu niż bym chciał więc nie chcę przeinwestować (wiem że to nie problem :)
Wyczytałem że do komfortowego używania Whdload potrzebuję ok. 8MB RAM.

Moje pytanie do Was brzmi:
Czy powinienem szukać zwykłego rozszerzenia do 8MB (które zakładam że kupię prędzej czy później za ok. 250 PLN) czy warto zainwestować nieco więcej w ACA1220/128MB?
Ew. czy i jaka byłaby dla mnie (retrogracza) wartość dodana z zakupu ACA?

Dodatkowo, jeśli mielibyście uwagi/komentarze odnośnie problemów ACA vs Whdload, również byłbym wdzięczny.

Z góry dzięki za Wasze komentarze i rady.
[#2] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #1

ACA= 2 letnia gwarancja i 128 MB ale cena wyższa. 8 MB tańsze bez gwarancji ale do whdload wystarczy. Więc na to pytanie odpowie raczej zasobność portfela :)
[#3] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@PrzemasIII, post #2

Gwarancja i 128MB to argumenty za.
Różnica w cenie nie jest jakaś nieakceptowalna, do kupienia jest np.:
link

Zastanawiam się tylko czy wydając więcej na turbo, nie dostanę w gratisie problemów z whdload..
[#4] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #3

ACA1230 podobno miała jakieś problemy z kompatybilnością z WHDLoad natomiast o ACA1220 nie spotkałem się z informacjami o nieprawidłowym działaniu. Kupując przez internet zawsze możesz zwrócić po 7 czy 14 dniach :) I zapomniałem o najważniejszym. Przy ACA1220 nie blokujesz złącza PCMCIA tak jak przy 8MB.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 00:14:19 przez PrzemasIII
[#5] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@PrzemasIII, post #4

PrzemasIII, dzieki za komentarze i pomoc.

Jesli chodzi o sam fast, różnica w cenie jest więcej niż uzasadniona tzn. za ok. 2x wiecej kasy mam X razy wiecej RAM (8 vs 128).

Jesli nie byloby zadnych niespodzianek w zakresie kompatybilnosci, ACA wydaje sie rzeczywiscie sensowniejszym wyborem.
[#6] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #5

I do tego, wszystkie stare wektorówki wszelkiego rodzaju (symulatory lotu, ZeeWof, StuntCarRacer, No Second Prize, Vroom czy inne "Formuły 1") będą ultrapłynne na szybszym 020 OK

Ja bym osobiście uderzał w tę wersję.

EDIT: a, nie sprawdziłem. Sam ją podlinkowałeś ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 10:46:23 przez _arti
[#7] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@_arti, post #6

Dzięki _arti!
Kolejny głos za ACA OK
[#8] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #7

Cześć,
Mam najnowszą ACA 1233 - działa bez najmniejszego problemu z A1200. Testowałem też ją z ACA 500 na Amidze 500+, również było wszystko ok. Generalnie polecam, karta zupełnie bezproblemowa, wkładasz w slot i działa...
Pozdrawiam,
Zbylu
[#9] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #7

A jak się skończy gwarancja, to można sobie kartę podkręcić o kilka MHz lub więcej wymieniając procek na szybszy niż zamontowany standardowo (wówczas można kręcić kartę do 40MHz).
[#10] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@ITU, post #9

Każdą 020, czy tylko najszybszą?
[#11] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@Ender, post #10

tajne dane, trzeba zaryzykowac utrate gwarancji zeby miec ta wiedze....
[#12] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@Ender, post #10

Każdą 020, ważne aby procek był cermik-gold - kolega dez3 przerobił wersję bodaj 020@20MHz czy 16MHz na 40MHz (z podmianą procka na bodaj 33 MHz). Generalnie wersję 16/20 MHz powinno się spokojnie podkręcić do 25MHz, natomiast z wymianą procka do 33/40 MHz. Teoretycznie wersja 20MHz powinna pójść na 33MHz, ale tu konieczne by było chłodzenie na procka.

Należy jednak pamiętać, że zabawa w overclocking wiąże się z utratą gwarancji (przez konieczność przelutowania zworek).
[#13] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@ITU, post #12

Teoretycznie wersja 20MHz powinna pójść na 33MHz, ale tu konieczne by było chłodzenie na procka.

Mam rezerwowego Blizzarda 020/31 MHz 4 fast. Oscylator jest 28 MHz, a SysSpeed pokazuje 31 MHz. Procek nie ma chłodzenia i działa OK.
[#14] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@ITU, post #12

jak pokazuje doswiadczenie najwiekszy problem maja ludzie z wylutowaniem procesora. Jens wie w czym jest rzecz i specjalnie dal takie delikatne pcb...
moja Aca, to 1220/16 dodalem dwie podstawki jedna dla 020, a druga dla 030. procek wsadzilem zloty 68020RC33 i podkrecilem na 40MHz nie grzeje sie i dziala stabilnie. Mozna dolozyc przelacznik i wybierac pomiedzy 33 a 40MHz.030 tez pojdzie w tej karcie.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 13:20:16 przez dez3
[#15] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #1

Też sie biłem z myślami, ale po przeczytaniu paru tematów wybór padł na blizzarda IV 030/50mhz. Przy 8mb nie wszystkie tytuły działają. (np startrek 25th). Ale na 16mb juz śmiga elegancko.
Nie żałuję zakupu, teraz tylko montaz jakiegoś chłodzenia i można nawet zamknąć klapke w amidze.
[#16] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@ponior, post #15

Chłodzenie do Blizzarda 1230IV? Zbędne ceregiele :P
[#17] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@PrzemasIII, post #16

Czy ja wiem? Mój się grzał przy zamkniętej klapce niemiłośiernie i po godzinie grania w gry 3D się po prostu zawieszał.
[#18] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@_arti, post #17

Moje nigdy się nie zawieszały (a miałem kilka sztuk w swoich A1200)
[#19] Re: A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?

@k400r, post #1

Serdeczne dzięki za komentarze!

Jeśli chodzi o moje pytanie z postu #1:

ACA wins by KO!
Flawless victory

PS/BTW: To były moje pierwsze wpisy na tym forum mimo że ślędzę je biernie od jakiegoś czasu.
Jestem wdzięczny wszystkim za chęć pomocy i fajne, wartościowe wypowiedzi pokłony
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem