[#1]
A1200/Whdload - Jaki ram do klasycznego grania?
Czesc,
Zostalem (ponownie, po wielu latach) uzytkownikiem Amigi ze wzgledow sentymentalnych tzn. zalezy mi na sprzęcie który pozwoli na odpalanie starych gier i jednoczesnie zapewni klimat czasów zamierzchłych :)
Od dłuższej chwili używam A500, którą znam dość dobrze ponieważ miałem ją oryginalnie na początku lat 90tych.
Ostatnio jednak zachciało mi się A1200 więc niniejszym dumnie wszedłem w posiadanie... :)
Okazuje się że kupiłem egzemplarz z zainstalowanym CF HDD, na którym mam m.in. Whdload oraz chyba wszystkie gry jakie kiedykolwiek zostały wydane na stare Ami.
Jednocześnie wygląda na to że komp był uzywany z jakimś turbo, które przed sprzedażą zostało wyjęte, w wyniku czego mam stockowe 2MB chip i oczywisty problem z Whdload.
Początkowo moim planem było kupienie gołej 1200 i dołożenie jakiegoś goteka czy hxc, ale skoro mam już CF HDD + Whdload, pomyślałem że może pobawię się w ten wariant, przy czym potrzebuję dodatkowego fast ramu.
Do czego potrzebuję Amigi:
Wyłącznie do starych gier. Mam na nią zbyt mało czasu niż bym chciał więc nie chcę przeinwestować (wiem że to nie problem :)
Wyczytałem że do komfortowego używania Whdload potrzebuję ok. 8MB RAM.
Moje pytanie do Was brzmi:
Czy powinienem szukać zwykłego rozszerzenia do 8MB (które zakładam że kupię prędzej czy później za ok. 250 PLN) czy warto zainwestować nieco więcej w ACA1220/128MB?
Ew. czy i jaka byłaby dla mnie (retrogracza) wartość dodana z zakupu ACA?
Dodatkowo, jeśli mielibyście uwagi/komentarze odnośnie problemów ACA vs Whdload, również byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki za Wasze komentarze i rady.