[#1] Ratowanie partycji FFS na CF
Wiem, wiem temat był już ileś razy wałkowany, ale spędziłem kilka godzin na czytaniu i nadal nie jestem pewien co należy zrobić a nie mam doświadczenia dlatego proszę o pomoc osoby, które to już trenowały.

Na karcie CF 4GB mam jedną partycję w FFS. Niestety padła walidacja. WinImage bez problemu zrobił obraz karty więc zakładam, że to nie karta a system plików padł. Pod WinUAE podmontowałem karte CF i podczas kopiowania plików faktycznie pokazał mi się raz Read Error raz. Partycja pokazuje także 0% wolnego miejsca ale to zakładam jest wynikiem braku walidacji.

Widziałem rozwiązania typu DiskSalv... pytanie które wybrać by naprawić sytuację.

Dodam, że kartę dostałem z preinstalowanyn softem i dlatego nie ma na niej SFS... (przy okazji strona autora http://strohmayer.org/ nie działa).
[#2] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #1

DiskSalv 13.6 lub 13.7, nie pamietam teraz, które jest ostatnie. Najlepiej jak będziesz miał drugi dysk, na który za pomocą DiskSalv zgrasz pliki w uszkodzonych sektorach.
[#3] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@glichtanski, post #2

Dziękuję za szybką odpowiedź Kończę kopiowąc pliki na PC i uruchamiam DiskSalv
[#4] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #3

Zostawiłem DiskSalv na całą noc. Nie skończył działania. Czy ponad 8 godzin to normalny czas walidacji partycji FFS na karcie cf 4gb (jest kilkadziesiąt tysięcy plików)? Ponieważ robię to WinUAE to może jakoś podkręcić parametry emulowanej Amigi aby było szybciej?
[#5] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #4

Spróbuj w zakładce CPU ustawić na Fastest as possible, włącz JIT.
[#6] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@glichtanski, post #5

To faktycznie pomogło - jednak po wybraniu opcji Validate nadal dysk informuje o braku walidacji (program wykrył 30 błędów i potwierdził, że je naprawił). Karta CF jest podmontowana w WinUAE jako read/write.

Podczas pracy pojawia się komunikat o tym, że jeden z bloków jest używany podwójnie. Użyłem także opcji Repair - ale tutaj również bez skutecznie.

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
[#7] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #6

A udało się odzyskać (skopiować) jakieś dane ? Może sformatuj na nowo partycję. Jeśli to nie pomoże to chyba coś się stało z kartą.
Kiedyś miałem taki problem z kartą CF w A600. Nie dało się założyć na niej partycji po tym, jak wyświetlił się błąd o walidacji.
[#8] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #6

Z Aminetu ściągnij waitvalidation, zapisz do C i w pierwszej linii s-s wpisz C:waitvalidation. Problemy z brakiem walidacji znikną.
[#9] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@glichtanski, post #7

Tak, większość udało mi się skopiować... Spróbuję jeszcze z ValidateWait, ale na partycji rzekomo nie ma miejsca choć wiem, że jest wolne. Podejrzewam że to efekt uboczny braku walidacji.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
[#10] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@Olek, post #8

Czy to chodzi o jeden z tych programów. Pytam, bo się nim zainteresowałem, bo jak to się mówi: strzeżonego Pan Bóg strzeże: TurboVal i ValWaitv1

Pytam, ponieważ na Aminecie nie ma żadnego pliku o nazwie: waitvalidation.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2014 15:45:06 przez gilban
[#11] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@gilban, post #10

[#12] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #9

Moja metoda na powazne uszkodzenie validacji to szybki format partycji i odzyskanie plikow za pomoca Quarterback Tools
[#13] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #1

Spróbuj AmiBackTools (nie mylić z AmiBack do robienia backupów). Potrafi działać dużo szybciej niż DiskSalv, tylko z tego co pamiętam nie obsługuje dysków powyżej 4GB.
Jak mam problemy głównie go używam i najczęściej pomaga.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2014 19:12:19 przez tOMashBe
[#14] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@Olek, post #8

Czy to narzędzie sprawdzi wszystkie partycje? Chodzi mi to, że nie mogę nawet skasować pliku na partycji ani nic na niej zapisać. Mogę jednak uruchomić pod WinUAE z innej partycji gdzie mogę wrzucić do s-s narzędzie. Pytanie czy to tak zadziała?
[#15] Re: Ratowanie partycji FFS na CF

@alekc, post #14

Ten program wstrzymuje uruchomie systemu dopoki validacja nie bedzie ok.
Jesli system sam jej nie potrafi naprawic to nic nie pomoze waitvalidation.
Musisz potraktowac partycje tak jak napisałem wyżej lub przegrac dane na inny nośnik i sformatowac CF
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem