[#1] Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)
Witam, jak w temacie nabyłem w fajnym stanie Amigę 500 + Mysz oraz zasilacz a nawet oryginalne pudełko.

Niestety sprzedawca nie wspomniał ani słowa na temat tego że posiada ona modyfikacje. Z tyłu są dwa dodatkowe przełączniki nie mam pojęcia do czego służą.

Od spodu pod klapką rozszerzeń siedzi jakaś karta i widać że odchodzą od niej 2 przewody gdzieś w kierunku tych przełączników więc domyślam się ze jeden z nich ma coś wspólnego z kartą (podejrzewam, że jest to Ram tylko po co na przełączniku?)

Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o Amigę 500. Ktoś z Was wie do czego to wszystko ? Mogę zrobić fotki jak będą potrzebne
[#2] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #1

Przelacznik z rozszerzenia pamieci oznacza, ze mozesz wlaczyc lub wylaczyc owo rozszerzenie, ewentualnie jest to przelacznik pamieci na typ Chip/Slow.
Zawsze nalezy przelaczac przy wylaczonym komputerze!!
[#3] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@selur, post #2

Jak sprawdzić czy jest to Chip czy Slow ?

Do czego może służyć drugi przełącznik ? narazie ich nie ruszałem nie chce jej zepsuć.
[#4] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #3

Trzeba zaladowac "Workbencha" z dyskietki i na gornej belce bedzie pokazane
"Amiga Workbench "
"xxx graphics mem" czyli Chip ram
i "xxx other mem" czyli Slow lub Fast ram
tylko trzeba miec Workbencha

jesli oba kabelki z przelacznikow ida do rozszerzenia, to pewnie jeden to wlacznik ON/OFF rozszerzenia a drugi przelacznik tej pamieci na Chip/Slow
[#5] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #3

Drugi moze byc tez przelacznikiem kickstartow. W jednej pozycji ponuruchomieniu bedzie ekran bialy z niebieska dyskietka a w drugiej pozycji ciemnobrunatny z animacja wkladanej dyskietki do stacji
[#6] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@WojT_GL, post #5

kabelek do ramu idzie tylko z jednego przełącznika, w Wb pokazuje mi jakieś 880kb czyli pewnie mam 1MB ale do drugi przełącznik chyba nic nie zmienia przynajmniej logo kickstartu się nie zmienia
[#7] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #6

A możesz otworzyć Ami i zrobić zdjęcie płyty głównej z uwzględnieniem miejsc podłączenia kabelków ? Będzie dużo łatwiej.. Plus już kilka razy zdarzało mi sie, że kabelki się po prostu odlutowały/urwały i dlatego m.inn przełącznik może nie działać :P
[#8] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@selur, post #4

Jeśli ma kick 1.2 lub 1.3 to na belce pokaże mu całkowitą pamięć bez podziału na chip i other. Zdjęcie środka amigi by wiele powiedziało na temat przełączników.
[#9] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@Maniu, post #8

Rozebrałem, w środku wygląda super kondensatory wizualnie bajka. Wszystko w oryginale. Przewody od przełączników wszystkie na swoich miejscach. Tak jak myślałem jeden idzie na kartę rozszerzeń drugi w dwa miejsca na płycie (jedno 3 pinowe obok ROM'u drugie obok karty rozszerzeń) może teraz powiecie mi co mam tam zamontowane :) Dodaję zdjęcia

Zdjęcia

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2014 18:12:49 przez kataklysm
[#10] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #9

Pierwszy przełącznik tak jak wcześniej napisano włącza dodatkowe rozszerzenie pod klapką, a drugi przełącza między 1MB Chip ram, a 0,5MB Chip + 0,5MB Slow tram
[#11] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@jarob, post #10

Dzięki za odpowiedź :) Jeszcze mi tylko napisz jak z tego korzystać ? Co daje slow a co chip w grach ma to jakieś znaczenie ?
[#12] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@kataklysm, post #11

Pamięć CHIP jest to taka do której układy specjalizowane mają dostęp. Do pamięci SLOW niestety nie mają i nie mogą stamtąd odtwarzać dźwięku ani grafiki, ale procesor wciąż ma do niej dostęp i mogą się tam znajdować różne dane. Ogólnie lepiej jest mieć 1MB CHIP, bo można więcej z Amigi wycisnąć i są gry które właśnie 1MB CHIP wymagają, ale zdarzają się też gry i dema błędnie napisane, gdzie zadziałają tylko w tedy kiedy też jest pamięć SLOW.
Ogólnie ustaw na 1MB CHIP, jak jakaś gra na A500 nie będzie chciała ruszyć, to w tedy można przestawić.
[#13] Re: Kupiłem amigę 500 ale ma przeóbki - pomóżcie mi odgadnąć jak to działa :)

@flops, post #12

Dzięki teraz to ma sens :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem