kategoria: Sprzęt
[#1] Monitor M1538 nie wyświetla obrazu
Witam,

Otóż mam problem: Monitor M1538 nie wyświetla obrazu z jednej z moich Amig 1200.
Problem dotyczy tylko jednej płyty głównej. Z innymi monitor współpracuje bez zarzutu. Zależy mi, żeby z tą również.

Ewidentnie wina leży po stronie płyty głównej. Sama płyta jest w pełni sprawna (działa z innym monitorem).

Czy jest to jakiś znany powszechnie problem i czy da się to jakoś łatwo skorygować?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
[#2] Re: Monitor M1538 nie wyświetla obrazu

@Hexmage960, post #1

Podbijam temat. Póki co monitor M1538 służy mi z jedną z dwóch Amig, więc rozwiązanie tego problemu nie jest dla mnie aż tak ważne, ale może akurat ktoś spotkał się z taką sytuacją.

Owa płyta główna działa bez zarzutu przez Scart z różnymi telewizorami (CRT/LCD), jak również z monitorem Commodore 1084S, ale z Microvitecami oraz przez przelotkę RGB-VGA już nie.
[wyróżniony] [#3] Re: Monitor M1538 nie wyświetla obrazu

@Hexmage960, post #2

Może ma uszkodzoną linię VSYNC albo HSYNC (impulsy odchylania pionowego i poziomego) w porcie RGB. Telewizory pracujące przez SCART korzystają z sygnału CSYNC na pinie 10 (Composite Sync, czyli połączone sygnały synchronizacji pionowej i poziomej). Natomiast monitory MicroVitec, a już na pewno VGA wymagają VSYNC i HSYNC. Przyjrzałbym się uważnie pinom 11 i 12 złącza RGB, a potem sprawdził obecność impulsów odchylania oscyloskopem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem