kategoria: Programy
[#1] Prosty edytor tekstu
AmigaOS 3.9 ma Editpada prosty i mały edytorek tekstu. Szukam czegoś analogicznego pod 3.1, nie wymagającego MUI ani innych frameworków, ma być lekki, otwierać się na ekranie Workbencha i mieć podstawowe funkcjonalności typu kopiuj-wklej. Znacie takie?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2014 07:06:57 przez QkiZ
[#2] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

A wbudowany w system Ed bodajże. Pamiętam że domyślnie jest prosty, a jak się wykasuje plik konfiguracyjny to się robi rozbudowany. Czyli naszym oczom pokazują się funkcje wcześniej nie dostępne.

Inna opcja to AmiTekst Pro. Ja z niego najczęściej korzystam. I jeszcze jedno pod systemem Amiga os 3.1 funkcja kopiuj - wklej nie działa. Czyli jak coś skopiujemy np. w przeglądarce internetowej to nam się to do edytora tekstu nie wklei. Dopiero ta funkcja działa po MorphOS czy pod Linuxem czy Windowsem. Pon Amiga os 3.9 nie pamiętam. Pod 4.1 nie wiem bo go nie mam.
[#3] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

Polecam CEDa
[#4] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

Oczywiście Redit OK
[#5] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

Ja korzystam z Blacks Editor (dostępny na Aminecie). Mały, szybki, nie łamie linii jak Ed, bez jakiegoś rozbudowanego GUI.
[#6] Re: Prosty edytor tekstu

@Jenot, post #5

No właśnie to łamanie linii najbardziej mnie wkurza w Ed'zie, bo tak po za tym Ed jest spoko, przypomina trochę Vi. Zapomniałem że fajnie by było jak była możliwość w edytorze włączenia Word Wrap.
Dzięki za nazwy edytorów. Zaraz posprawdzam.
[#7] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z TurboTextem. Nie jest tak wypasiony jak CED, ale za to bardzo szybki nawet na gołej A500.
http://aminet.net/package/text/edit/TurboText20
Tu jest ciekawa recenzja:
http://de3.aminet.net/docs/rview/TurboText.txt
[#8] Re: Prosty edytor tekstu

@BULI, post #3

Ja też najbardziej lubiłem CED-a czyli Cygnus ED. Miał wszystko czego potrzebowałem i nic więcej. Do dziś w innych mi brakuje możliwości wycinania fragmentów tekstu prostokątami/kolumnami. :)
[#9] Re: Prosty edytor tekstu

@ZbyniuR, post #8

AmiTekst Pro też pozwalał wycinać tekst jak się chciało. Ja CEDa nigdy nie trawiłem, ogólnie nie podobał mi się. Dlatego też zakupiłem AmiTekstPro najpierw 2.x później aktualizację do 3.x. I używam go do dziś. Również na Mini Maku pod MorphOSem. Bardzo dobry jest.
[#10] Re: Prosty edytor tekstu

@Czarek, post #7

TurboText zapowiadał się ciekawie, ale mi się zawiesza.
No jak na razie żaden z edytorów mi nie podpasował. Największą bolączką jest brak Word Wrap'a.
[#11] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #10

Czyli chodzi Ci o zawijanie tekstu podczas pisania?

To o ile pamiętam to Amitekst Pro tę funkcję posiada.
[#12] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #10

No jak nie ma jak jest w Blacks:
Settings-Edit-Word Wrap.
[#13] Re: Prosty edytor tekstu

@Jenot, post #12

No rzeczywiście. Jakby się dało zapamiętać jakoś wielkość okna, aby nie uruchamiało się takie wielkie na cały ekran...
-----------------EDIT:
spoko da się, tylko musi być uruchomiony RexxMast.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2014 17:18:39 przez QkiZ
[#14] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #13

No mi akurat takie duże okno pasuje (na ekranie 1024x768 wszystkie linie w s-s się mieszczą) ;)
[#15] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #10

TurboText zapowiadał się ciekawie, ale mi się zawiesza.

Źle go zainstalowałeś (brakuje najpewniej jakiejś z bibliotek) i dlatego Ci się zawiesza.

No właśnie to łamanie linii najbardziej mnie wkurza w Ed'zie, bo tak po za tym Ed jest spoko

Ojej, w EDzie wystarczy zwiększyć prawy margines, żeby nie zawijał już wierszy. Prócz tego żeby uzyskać dostęp do rozszerzonego menu wystarczy zmienić nazwę pliku S:ed-startup na inną.

--
Ja używam CygnusEDa najczęściej. Zalety: dobra praca na standardowym ekranie 640x256. W zasadzie wystarczy mi do pracy, choć jestem otwarty na poznawanie również innych edytorów. Artykuł o programie "REdit" jest zamieszczony w aktualnym PPA #13.

Generalnie edytorów dla ukochanej Amisi jest mnóstwo, każdy ma swoje zalety, ale żeby ocenić program należy go najpierw dobrze poznać, przeczytać dokumentację i mieć choć trochę praktyki pisząc w nim tekst.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2014 18:03:13 przez Hexmage960
[#16] Re: Prosty edytor tekstu

@Jenot, post #14

No mi właśnie się przydał mi mniejszy rozmiar. Podsumowując: TransWrite i Blacks Editor
[#17] Re: Prosty edytor tekstu

@QkiZ, post #1

Mi także brakuje takiego edytora. Spróbuję te, które są wskazane powyżej, ale w sumie szkoda że nie ma portu Editpada na 3.1 lub StormC5ED na systemy poniżej 4.x. Pod 4.1 praktycznie używam tylko StormC5ED.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem