[#1] Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv
Mam pytanie do braci amigowej.

Wiem ze sloty Mikronika (ZII) maja zlacze do zasilania i mozna tak zasilac plyte od a1200 ...

1. Jakie zlacze jest w takich slotach (zwykle AT czy takie jak w Mikronikowej wierzy) ??

2. Czy tak zasilana a1200 w Mikronikowej wierzy zasili bez podlaczania zasilania po staremu interfejs klawiatury czy nie ? (wrazie co mozna cos wykombinowac)

3. Ma moze ktos na zbyciu sloty ZII ... potrzebne mi do zasilania a1200 :P

4. Ogolnie dobry to pomysl do zasilania Apollo czy se darowac ?

Pozdrawiam
[#2] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@jezyk, post #1

1 Ma złącze mikronikowe infinivowskie:)
2 Zasili bez problemu i kombinowania
3 -
4 -

[#3] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@Fazior, post #2

... hm ... bylo by tak elegancko ... ma ktos wolne walajace sie ... aby amy nie wieszalo bedzie robilo za zasilanie (albo z miejscem na simm wiem wem nie piszcie ze zwalnia ... ale bym sie pobawil )... na priv prosze
[#4] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@jezyk, post #1

Micronikowe sloty mają własne złącze zasilania (może nowsze mają AT,nie wiem. Na pewno konstrukcje Elboxu mają pecetowe złącza - AT lub ATX). Jak kupowałem takie sloty (dawno temu, dawno też już ich nie mam), to sobie miernikiem pomierzyłem napięcia na kolejnych pinach tego złącza (bo kupowałem je bez Micronikowego zasilacza). W domu zrobiłem taką wtyczkę i dolutowałem do zasilacza PC AT. Działało.
Jeśli chcesz kupować płytę rozszerzeń dla samego zasilania, to oczywiście ma to sens - na pewno tak zrobione zasilanie będzie solidne. Jednak same sloty to olbrzymia płyta, a do tego kosztują więcej niż symboliczną złotówkę. Więc jeśli nie chcesz instralować tam żadnych kart, to juz lepiej dolutować kabelki wprost do złącza krawędziowego A1200 i tak ją zasilać. Efekt ten sam (o ile się nie pomylisz), nie zabiera wogóle miejsce - zmieści się choćby w desktopie, i nic nie kosztuje. Opis złącza krawędziowego np. w instrukcji do A1200.
Masz problemy z zasilaniem Apollo?
[#5] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@wali7, post #4

Jak juz kupujesz Zorro to skorzystaj na tym, wsadz tam GVP SCSI, jakiegos Picasso II, moze scandoubler:))..zaraz pewno bedzie kazdy pisal, ze to wolne, ale na pewno szybsze od AGA a i SCSI sie przyda + pare mb FASTu;)

[#6] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@MrT, post #5

Wszystko to prawda, ale ten fast na ZII nie będzie zbyt szybki - kilka MB/s, czyli wolniej niż dysk twardy na elboxowym FastATA.
Już rozsądniej do A1200 dokupić BlizzardaPPC z SCSI i kilkadziesiąt MB naprawdę szybkiego fastu.
Pozatym karty Zorro, nie dość że trudno dostępne, to jeszcze są przeraźliwie drogie - już daje o sobie znać ich wartość muzealna :)
[#7] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@jezyk, post #1

A powiedz tak czemu do głowy przyszedł Ci taki pomysł?

[#8] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@11MASTEr, post #7

Nudzi mi sie
[#9] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@wali7, post #4

Znam takie rozwiazania ... wali ... nie w tym problem chodzi o elegancje :P ... a co do apollo to lazi mi przez ta przejsciowke w infinitivie (zasluga dobrego zasilacza :D ) ... fakt faktem ze dawno nie kombinowalem ... mialem tez taka cicha nadzieje pobawic sie w zrobienie karty zII z ramem tak dla czystej przyjemnosci ... latwo taka plytke do ZII zrobic chociazby w protelu ... w sumie bez wiekszego to sensu ale przyjemnosc z dlubana duza
[#10] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@jezyk, post #9

Ale o ile wiem to są problemy ze współpracą Apollo z ZII lub ZIII.
[#11] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@TomK, post #10

Pamiętaj że Zorro III do Amigi1200 przechodzi w tryb ZIII dopiero po podłączeniu karty procesorowej od A4000 ;)

[#12] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@jezyk, post #8

no kurde chłopak pozdawał egzaminy i się nudzi :)
jak byś mnie sie spytał kilka miesięcy temu to byś skorzystał,
walało się to zorro walało aż wkońcu za 60 zł na allegro poszło ;)
[#13] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@MróweK, post #12

jeszcze mi sie mosci mrówku nie nudzi sesja dopiero przedemna ... ale w lipcu kto wie :P
[#14] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@TomK, post #10

problem jest przy szczególnej konfiguracji. U mnie pojawił się gdy mialem apollo, zorro 2 i cybervision 64/3d. Amiga nie chciala wstawac z kickiem 3.1. Z 3.0 nie bylo zadnych problemow. Pozatym nie stwierdzilem zadnych trudnosci.

[#15] Re: Sloty Zorro II i zasilanie w infinitiv

@Malin, post #11

Dobrze o tym wiem. Problem polega na tym że po włożeniu ZII lub ZIII Micronika Amiga nie widzi Apollo. Ważna jest wersja płyty A1200.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem