[#1] NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)
witam wszystkich - mam małe pytanko - a mianowicie noszć sić z zamiarem zakupu Amigi - mam jednak małe pytanko:
- która Amiga jest obecnie najszybsza (chodzi o Amigi Classic) - a mianowicie na procku 68x i PPC. Słyszałem iż podobno A4000 z kartą z procesorem 060 jest dużo szybsza od Amigi 1200 z tym samym procesorem 060- rozumiem iż różniece robi model karty ( dajmy na to BLIZZARD czy APOLLO w A1200) ale czy konstrukcje A1200 i A4000 też mają na to wpływ?
- jak jest z procesorem 060? - czy jest on "dość" kompatybilny - niektórzy mówią iż wolą np 040 podkrćcone dajmy na to do 55MHz ponieważ mają 100%ową kompatybilność ze wszystkimi starszymi programami - a podobno na 060 mało co chodzi... prawda czy fałsz?
- mając A4000 040/25Mhz można wymienić sam procesor na 040/33MHz, 040/40MHz czy dajmy na to 040/50MHz?
- mając w A4000 kartć turbo z procesorem 060 to jesli dajmy na to - jakiś program odmówiłby współpracy z 060 to czy można programowo użyc procesora 040 (poprostu odłączyć na chwilkć 060 albo "przełączyć")?
- jak jest z rozszerzeniem pamićci? podobno w A4000 można rozszezyć do 1GB a w A1200 do 256MB? - jak to z tym rozszerzaniem?
- sloty PCI - czy mają taki sam transfer w A1200 i A4000 czy w którymś z tych modeli są sybsze?
- kontrollery twardych dysków - jak z tym jest wszćdzie tak samo czy któryś model ma szybszy bądź w którymś można zamontować szybszy?
- PPC - do jakiegoi modelu jest najszybsza karta turbo z tym procesorem- nie musi być oryginalnie najszybsza może być taka którą można podkrćcić - i jaka to karta z jakim procesorem?
- noi - czy tak max rozbudowana A1200 czy 4000 bćdzie stabilna
- no poprostu - postawcie sić w takiej sytuacji: chcecie kupić teraz Amige, nie po to żeby stała jako relikt tylko do słuchania MP3, używania w necie, nagrywania płyt CD, nagrywania muzyki (w ścieżkach i miksowanie bez żadnych efektów - odzielne nagrywanie gitary, basu, perkusji, voc i składanie w jedno), do prac biurowych - pisanie w edytorach, drukowanie, skanowanie) noi do pogrania w jakieś giery.

Z góry dzićkujć za odp.pozdrawiam

[#2] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@rlikko, post #1

- która Amiga jest obecnie najszybsza (chodzi o Amigi Classic) -
Technicznie to naszybszym klasykiem była A4000 z prockiem 6804025Mhz
Karty o których piszesz to tuning.
Konstrukcyjnie A1200 i A4000 różnią się diametralnie, ale to już Ci powinni wyjaśnić eksperci. Grunt, że A4000 jak i każa 'duża' Amiga była przewidziana do poważnej rozbudowy (stąd otwarta architektura) A1200 w planach miała mieć co najwyżej 1 HD 2.5" + jakieś rozszerzenie pamięci, względnie karta z procesorem 68030. To że można ją tak rozbudować to już zasługa uporu i pomysłowości producentów rozszerzeń.
Śmiem przypuszczać, że A4000 w analogicznej konfiguracji będzie szybsza... Poza tym karty PPC do A4000 mają szybszy dostęp do pamięci niż w A1200...
jak jest z procesorem 060? - czy jest on "dość" kompatybilny - niektórzy mówią iż wolą np 040 podkrćcone dajmy na to do 55MHz ponieważ mają 100%ową kompatybilność ze wszystkimi starszymi programami - a podobno na 060 mało co chodzi... prawda czy fałsz?
100% zgodność ze starymi programami wybij sobie z głowy nawet na 68EC20 że o 68030 czy tym bardziej 68040 i 68060 nie wspomnę. ;)
Wszystko zależy do czego chcesz ten komputer wykorzystać. Jeśli myślisz o karcie z PPC to IMHO odpuść sobie 68060 tylko zostań przy konfigu z 040, szkoda kasy...
mając w A4000 kartć turbo z procesorem 060 to jesli dajmy na to - jakiś program odmówiłby współpracy z 060 to czy można programowo użyc procesora 040 (po prostu odłączyć na chwilkć 060 albo "przełączyć")?
Jeśli tak, to jest duże prawdopodobieństwo, że odmówi współpracy także na 040. Teoretycznie 060 jest kompatybilny w dół... A jak chcesz odłączyć 060 skoro zajmuje on (wraz z kartą procesorową) miejsce 040? W A4000 po prostu wymieniasz procka z modułem a nie dokładasz drugi...

noi - czy tak max rozbudowana A1200 czy 4000 będzie stabilna
Jeśli coś ma być stabilne to najprędzej A4000. A1200 w takim konfigu to jedno wielki zlepek złącz, adapterów i przelotek. Może działać choć niekoniecznie musi...

- no po prostu - postawcie sić w takiej sytuacji: chcecie kupić teraz Amige, nie po to żeby stała jako relikt tylko do słuchania MP3, używania w necie, nagrywania płyt CD, nagrywania muzyki (w ścieżkach i miksowanie bez żadnych efektów - odzielne nagrywanie gitary, basu, perkusji, voc i składanie w jedno), do prac biurowych - pisanie w edytorach, drukowanie, skanowanie) noi do pogrania w jakieś giery.

Takie rzeczy to tylko w Erze ;)
Sorry, po prostu czarno to widzę. Mimo, że jestem ortodoksyjnym wyznawcą klasyków uważam, że raczej powinieneś się zwrócić w kierunku Pegaza, A1 albo Maca. No chyba że masz te kilka tysięcy złotych, żeby zbudować sztucznie napompowanego 'złoma' sprzed dobrych kilkunastu lat a i tak nie osiągnąć efektu godnego współczesnych czasów.

Dla mnie rozsądną granicą dla klasyka to A3000A4000 z prockiem 6804033Mhz, szybkim dyskiem (Fast ATA) DVD-R, kartą graficzną i muzyczną ewentualnie. W sam raz do klasycznych działań, do poemulowania Macintosha i jakiejś drobnej pracy, ale na pewno nie będzie to komputer pełniący rolę jedynego w domu...

Takie jest przynajmniej moje zdanie

PS> Na opuszczone przeze mnie pytania nie znam odpowiedzi ;)

[#3] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@rlikko, post #1

- PPC w kartach do A4000 jest szybsze, bo jest to PPC604, a nie 603e, jak w kartach do A1200. Pozatym magistrala pamięciowa w kartach PPC do A4000 jest 64 bitowa, a w tych do A1200 32 bitowa. Ale to ostatnie nie powinno mieć większego wpływu na 68k, gdyż jest on wyposażony w magistralę 32 bity. Za to karty PPC do A1200 obsługują 256 MB, a do A4000 tylko 128 MB. Konstrukcja obydwu komputerów nie powinna mieć większego wpływu na szybkość, gdyż A1200 i A4000 wyposażone są w ten sam zestaw układów. Ale niewątpliwie sama karta PPC w A4000 oferuje większą wydajność.
- ani 060, ani 040 nie są 100% kompatybilne ze starszymi braćmi. Obydwa te procesory nie obsługują sprzętowo wszystkich instrukcji 68030/68882, z tym że lista zmian w przypadku 060 jest dłuższa (takie instrukcje są emulowane programowo, co zabiera sporo czasu). Tak czy inaczej, ostatnim wysoce kompatybilnym procesorem jest 68030, trzeba jednak zaznaczyć, że programy pisane w zgodzie z systemem nie robią problemów z najszybszymi 68k. Problemy bywają w przypadku demek i starszych gier. Jednak normalnie, w pracy pod systemem 060 daje spory zysk prędkości w porównaniu do 040.
- to zależy od karty. W przypadku najsłabszej karty z 040, oryginalnie montowanej przez Commodore, czyli A3640, wymiana procesora nie daje większego efektu, gdyż barierą jest wydajność innych układów i brak lokalnej pamięci na karcie (nie polecam tej karty). W przypadku innych kart jest to jak najbardziej możliwe i efektywne.
- w A4000 masz tylko jedną kartę procesorową - instalując kartę PPC wyciągasz oryginalną kartę z 040 (albo 030, zależy którą A4000 miałeś).
- już pisałem powyżej. Prawdą jest, że w A4000 można zainstalować pamięć w kartach rozszerzeń wyposażonych w odpowiednie gniazda, jednak pamięć taka jest bardzo wolna w porównaniu do tej na karcie CPU.
- co do PCI - nie wiem, tak czy inaczej zapomnij o pełnej przepustowości PCI, w przypadku Amig to jest góra 20 MB/s.
- z IDE najszybsza jest FastATA (teoretycznie 16 MB/s), a lepiej używać SCSI - na kartach PPC masz kontroler z przepustowością bodajże 20 MB/s.
- szybsze karty są do A4000
Miałem zapytać po co ci ta Amiga, po ostatnim pytaniu wiem. :) Mogę więc z czystym sumieniem odpowiedzieć: zapomnij o klasycznej Amidze. Jeśli chcesz robić wszystkie te rzeczy, używać amigowego oprogramowania - kup Pegasosa II z PPC G4 1 GHz. Wydasz mniej pieniędzy (ten wypasiony klasyk będzie kosztował fortunę), dostaniesz nowy i na gwarancji sprzęt. A przede wszystkim szybkość systemu powala. Każdy dobrze napisany pod Amigę soft pod Pegasosem chodzi kilka/kilkanaście razy szybciej niż na najszybszym z klasyków. Radzę jako użytkownik Pegasosa od ponad roku. Jestem z tego komputera bardzo zadowolony, i nie odczuwam potrzeby wymiany na coś szybszego/lepszego, jak to miało miejsce gdy używałem A1200 a potem A4000.
[#4] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@wali7, post #3

G-Rex do 1200 wydala teoretycznie 25MB/s, do 4000 2x tyle na PCI, niemniej tak naprawdę PCI do Ami Classic to raczej tylko "przystawka" pod VooDoo, Tuner TV czy jakąś dźwiękówkę.
Poza tym zgadzam się z wszystkim powyżej.
[#5] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@rlikko, post #1

Maksymalnie dopalonej Amigi (A4000T PPC604e/233+060/50) praktycznie nie kupisz. Dla przykładu znajdująca się w tej chwili na licytacji na angielskim ebay CyberStormPPC604e200MHz kosztuje już 300 funtów!
Dużo lepiej kupić nową konstrukcję czyli komputer działający pod kontrolą AmigaOS4. Może on mieć procesor G3/G4, i na tym to nawet spokojnie divixy obejrzysz. Istnieje jeszcze Pegasos, podobna konstrukcja ale zanim pegazowce roztoczą wokół Ciebie propagandę sukcesu wiedz, że jest to maszyna linuxowa, na której oprócz tego działa system podobny do AmigaOS o nazwie morphos. Niestety od długiego czasu nie był on aktualizowany i szanse na jego dalszy rozwój są nikłe.
I najważniejsze - w tej chwili nie można kupić żadnego z w/w komputerów jako "nówki", także musiałbyś się zaopatrzeć w maszynę "z drugiej ręki" lub czekać aż zostaną wyprodukowane.
Co do dokładnych możliwości i specyfikacji tych komputerów to wszystko znajdziesz na forum. Proponuję też zapoznać się ze stroną polskich użytkowników AmigaOS4 (posiadaczy nowych Amig) www.exec.pl (jest tam też forum, więc możesz dowiedzieć się wszystkiego z pierwszej ręki).

Ostatnia modyfikacja: 23.05.06 20:14
[#6] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #5

Wredna mofca

[#7] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #5

Koledze amigafanowi zupełnie przypadkiem wkradły się pewne nieścisłości, wyręczę go jednak i sprostuję:
- na Pegasosie można uruchomić Linuxa, co daje dostęp do OpenOffice, czy porządnych przeglądarek. Dzięki pakietowi MOLK można uruchomić MacOS X. Nie potrzeba więc drugiego komputera.
- razem z Pegasosem dostajesz amigowy system Morphos.
- istnieją tzw. "nowe amigi" (bardzo podobne do Pegasosa I), jednak niestety, od pewnego czasu nie są one produkowane. Na szczęście ich miejsce godnie zajął nowocześniejszy PegasosII. Kto wie, może z czasem pojawią się nowe maszyny z logiem Amiga lub Pegasos? Tak czy inaczej, jedyną produkowaną maszyną, którą wciąż można kupić od producenta jest PegasosII.
- sporo na temat Pegasosa i "nowych amig" znajdziesz w http://www.ppa.pl/faq/index.php
- co do A4000 kolega amigafan jest ekspertem, bo sam jest użytkownikiem takiej maszyny. Myślę, że rozwiał wątpliwości co do cen jakich można oczekiwać dla A4000 i jej przystawek.
- bliżej o "nowych amigach" nie wypowiadam się, gdyż nie używam takiej maszyny. Na organizowanych przez nas imprezach amigowych regularnie pojawiali się koledzy z taką maszyną (microA1). Jednak PegasosII jest szybszy i tańszy, a z systemem operacyjnym Amig 1200/4000 (czyli OS3.1) równie, jeśli nie bardziej zgodny.
[#8] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #5

amigafan - prawie jak szpec

[#9] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@wali7, post #7

na Pegasosie można uruchomić Linuxa, co daje dostęp do OpenOffice, czy porządnych przeglądarek. Dzięki pakietowi MOLK można uruchomić MacOS X. Nie potrzeba więc drugiego komputera
Zgadza się, nawet napisałem (zgodnie z prawdą) że jest to głównie maszyna linuxowa. MOLKa można też uruchomić na nowych Amigach.

razem z Pegasosem dostajesz amigowy system Morphos
Toteż napisałem "system podobny do AmigaOS"

istnieją tzw. "nowe amigi" (bardzo podobne do Pegasosa I), jednak niestety, od pewnego czasu nie są one produkowane.
Z tego co było pisane na forum nowych pegasosów też nie można od pewnego czasu kupić bo "trwa oczekiwanie na nową partię" (podobnie jak mA1)

co do cen jakich można oczekiwać dla A4000 i jej przystawek
Ja się cieszę. Moja Ami okazała się doskonałą inwestycją "na czarną godzinę", której wartość z czasem wzrasta

[#10] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #9

Hmmm, z tego co wiadomo, to microA1 nie będzie już produkowana. A szkoda, bo w odróżnieniu od obarczonej błędami i bardzo kosztownej AmigaOne, była całkiem sympatyczną maszyną.
Czy Pegaz jest Linuxową maszyną? No, nie wiem :) na moim nigdy nie było Linuxa, więc za bardzo linuxowy nie jest.
Morphos jest tak samo "podobny do AmigaOS" jak sam AmigaOS4... bo niestety, kompatybilność obu tych systemów z ich przodkiem AmigaOS3.x nie jest 100%. Ale nie jest to szczególną wadą, bo wraz ze zmianami, oba te systemy oferują sporo ulepszeń. Zresztą ich kompatybilność wsteczna jest większa, niż było przy przejściu z AmigaOS1.3 na 2.0. Jak rozwój, to rozwój, za darmo nic nie ma :)
[#11] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #9

Ja się cieszę. Moja Ami okazała się doskonałą inwestycją "na czarną godzinę", której wartość z czasem wzrasta

Dlatego mam dwie A3000T...ale predzej bede zarl tapicerki z auta niz sprzedam je:))))

[#12] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@MrT, post #11

Dlatego mam dwie A3000T
Aż Ci zazdroszczę. Miałem tylko A3000desktop (ale udało mi się do niej dostać ROM3.1 i wymienić Buster na 11) FastATA, CSMKIII-060/66, PicassoIV i też był wypas.
A nie orientujesz się przypadkiem czy ROM 3.1 do A3000 desktop i tower jest taki sam?
Zawsze myślałem że tak, ale osoba, która ma A3000T powiedziała mi, że nie działał u niej ten przeznaczony do A3000desktop.
Teraz się zastanawiam czy są to jakieś różne wersje czy po prostu źle je zainstalował i dlatego Ami się nie uruchomiła.

[#13] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #12

A nie orientujesz się przypadkiem czy ROM 3.1 do A3000 desktop i tower jest taki sam?
Zawsze myślałem że tak, ale osoba, która ma A3000T powiedziała mi, że nie działał u niej ten przeznaczony do A3000desktop.

Co prawda pytanie nie było skierowane do mnie, ale to chyba da Ci jakąś odpowiedź :)

http://www.gregdonner.org/workbench/wb_31.html

Jak widać problemy niekiedy sprawiał sterownik SCSI. A4000 była firmowo z kontrolerem IDE a A3000 z SCSI, a ROM bywał wspólny dla obu modeli (40.68 i 40.70) ten ostatni mógł niekiedy rozrabiać... Wśród mnogości romów Twojemu koledze mogła się trafić dziwna wersja...
Swoją drogą ciekawy temat - trzeba by potestować...

Ostatnia modyfikacja: 23.05.06 22:35
[#14] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@wali7, post #10

Dobra obie platformy teraz mają tyle plusów co i minusów, a dokładniej tak jak i micro amione na razie peg2 tez nie jest produkowany, a nie wiadomo czy bedzie, bo może Genesi od rzau zechce wypuścić "jakiegoś tam" Quada G5
na którym akurat MOS "nie bardzo bedzie działał" , oczywiście jak ktos już zamówił pega2 to za "dodatkowa dopłata dostanie "pega3".
Oczywiście to wszystko to tylko czyste przypuszczenia ale niektórzy widzą minusy tylko u drugiej strony a u siebie mimo dechy kłójącej po oczach nic.
I to,że ktoś nie ma na PeGu Linuksa nie oznacza jakoby, że właśnie sam producent określił ją już w ty momencie przez swoje poczynania jako platforme dla LinuksaPPC. W tym momencie na pewno mogą się cieszyć użytkownicy, którzy chcą mieć linuksa na platformie innej niż x86, bo na pewno nie amigowcy i mosowcy raczej też nie mają się z czego cieszyć.
I żeby było jasne obie strony uważam w tym momencie jako "poszkodowane"
i "skrzywdzone", zarówno "fanów" MOSa jak i AOS 4.0 , ze względu na to,
że tak naprawdę w tym momencie nie ma sprzętu ani pod jedno ani pod drugie :(

[#15] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@Hugen, post #14

opowiadasz....
z tego co wiem, kilku potencjalnych pegazowców czeka właśnie na swoje maszyny, są w ciągłym kontakcie z producentem i podobno Pegazy mają być u nich na dniach (możliwe że w tym tygodniu)
różne złe rzeczy można powiedzieć o Pegasosie/Morphosie poza tym, że nie jest produkowany. Więc proszę, jak chcesz dyskredytować tę niezłą, amigową platformę, to trochę więcej finezji :)
od kiedy to szeroki rynek zbytu (w tym wypadku oferta producenta także dla środowisk linuxowych... zresztą Commodore też produkował A3000UX - czyli a3000 to był unix-box? ;) ) jest wadą produktu?

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 00:14
[#16] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@rlikko, post #1

Jakis czas temu niestety sprzedałem - już nie miałem co jeść i gdzie spać... pojechała do Grecji... Amiga 4000 Tower 060 50 PPC 604e 233 128 MB + 16 MB + CVisionPPC + VlabMotion + Toccata + HD SCSI etc. Karta PPC byla przetaktowana do 240 MHZ i to była chyba najszybsza Amiga Classic... chyba że ktoś miał wićcej szczćścia z podkrćcaniem, kwestia polega na tym, że nie każdy 604e 233 działa stabilnie po podkrćceniu. Chłodzenie było wodne, przy wyższych czćstotliwościach niż 240 zwiechy były co 10 minut... Gdy kompa kupiłem, miał 604e 233 z 040 40 na pokładzie, 60 dokupiłem i zamieniłem z 40, to żaden problem, trzeba tylko na Cyberstormie przestawić napićcie zasilania procka i czćstotliwość, jednak zmiana jest bardzo prosta, jednak trzeba "przelutować" zworki smd... Różnica mićdzy 060 i 040 była dość znacznie zauważalna, zwłaszcza przy odtwarzaniu filmów froggerem czy softcinemą... Dodatkowo miałem jeszcze MAS-Playera, dzićki czemu pod softcinemą nawet nieźle chodziły divxy... HD SCSI był podłączony do UW-SCSI na Cyberstormie za pomocą przejściówki - osiągał do 10 MB/s. U kolesia z podobnym sprzćtem ale i dyskiem UW-SCSI port dawał rade 33 MB/s, tego nie da rady FastATA... Na marginesie, FastATA za żadne skarby nie chciało u mnie działać... Jeśli chodzi o kompatybilność, po zmianie z 040 na 060 nic sić nie zmieniło, wszystko dzaiłało na 100 % po staremu, tylko szybciej... jednak to co nie działało na 040, na 060 też nie... Jeśli chodzi o gry, to "nowe" działały wszystkie... Wićkszość starych w ogóle nie działała - tu ważna kwestia - monitor był standard VGA podłączony pod CVisionPPC, zwykłego nie miałem, wićc wszystkie gry, których nie szło "promować" nie mogły być po prostu wyświetlone... Ogólnie komputer dla magików, jeśli masz mało pojćcia, nie za dużo pienićdzy - z dala od classików!!! Kup AOne... Jeśli masz jeszcze jakieś pytania na które inni nie odpowiedzieli zadowalająco - pytaj - odpowiadam z wieloletniej praktyki, nie teorii...

pozdrawiam :D
[#17] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytaď:)

@rlikko, post #1

Po tym co napisali Ci juz koledzy, to ja dodam swoje.

Jak juz wiesz, A4000 jest nieoplacalna inwestycja.
AmigiONE (lub microAmigi) i AmigaOS4 nie kupisz.
Pegasos niewiele Ci mowi (mimo ze ma amigowy system, ktory jednak takze nie nazywa sie amigowo, czyli MorphOS).

Pojdz po najnizszej lini oporu i zainteresuj sie A1200. Jezeli zmiescisz w cenie ponizej 1000 zl, to mysle ze warto sprobowac (sam mam taki sprzet).
Co bedzie potrzebne:

Plyta A1200 (najlepiej odrazu ze stacja dyskow). Wystarczy kickstart 3.0
Jakakolwiek wieza (chocby najstarsza Infinitiv lub jakas pecetowa, no ale wtedy trzeba bedzie pomajsterkowac)
Karta BlizzardPowerPC (PPC). Moze byc najtansza, np. z 040/25 i PPC 160 MHz (wszystko mozesz podkrecic).
Karta graficzna BVision - jest to karta ktora pracuje tylko z karta BlizzardPPC i jest do nie podlaczona.
Pamiec simm minimum 64 MB (ja polecam takie dwie kostki co da 128 MB ramu).
Karta sieciowa PCMCIA (wraz z dosc droga kâtowka).

Opcjonalnie dodatkowy kontroler HD/CD-ROM - FastATA
Karty dzwiekowej nie oplaca sie podlaczac, poniewaz sa bardzo drogie.

Co na tym mozna zrobic? Z gory przypomne ze Amiga Classic raczej nie nadaje sie do obroki audio (nagrywanie wlasnych kawalkow). Tzn. mozna, ale po co? Narobisz sie 5x wiecej i wydasz fortune na soft oraz bedziesz sie musial wspomagac freewarami oraz sharewarami. Ja sam do muzy uzywam zwyklego Pentiuma 3 500 MHz i jednego programu Samplitude Producera.
A wiec co na tym mozna zrobic jeseli chodzi o amigowe rzeczy? Najwiecej. Zaczac nalezy od tego, ze odpalisz MorphOSa Classic. Dzieki temu bedziesz mogl sie zapoznac z tym systemem. Najprawdopodobniej tez bedzie mozna odpalic na tym AmigaOS4.
Mozna takze uzywac Linuxa (Debiana PPC), dzieki czemu nadrobisz braki przegladarek WWW i OpenOffica. Oczywiscie posluchasz mp3 w jakosci 14 bit (bedziesz zadowolny z jakosci, poniewaz sam odsluch na Pauli w trybach 14 bit brzmi dobrze nawet na sprzecie HI-FI). Poogladzasz mpegi VCD i pierwsze DivXy w rozdzialkach VCD.
Dodatkowo bedziesz mogl pograc w stare gierki PAL, podlaczajac dodatkowy monitor PAL do AGA, lub telewizor do wbudowanego modulatora.
Jezeli zaczynasz jeszcze raz po dluzszej przerwie z Amiga Classic, to jest to najlepsze wyjscie. A po nadrobieniu i nacieszeniu sie co w Ami piszczy aktualnie, latwiej zdecydujesz co dalej :)
[#18] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytaď:)

@Andrzej Drozd, post #17

A wie ktoś, skąd wziąć Amigę 3000+

[#19] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@amigafan, post #12

Z tego co wiem, to moj 40.68 3.1 jest do a3000d i a3000T i wobu powinien dzialac.

[#20] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytaď:)

@OSH, post #18

Byla jedna na eBay kiedys, poszla za ponad 2000euro. Jedna ma u siebie Dave Hayne, czesc zginela/zniszczono podczas zamykania C= biorac pod uwage, ze bylo ich ok. 50 to pare gdzies tam jeszcze jest...

[#21] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytaď:)

@MrT, post #20

To ja zamawiam jedną

[#22] Re: NAJSZYBSZA AMIGA CLASSIC - JAKA TO? i pare innych pytań:)

@rlikko, post #1

Najszybsza Amiga Classic to A4000 z CyberstormemPPC. W przypadku 060 nie ma wielkiej różnicy w wydajności A1200 i A4000, jednak w przypadku PPC różnica jest drastyczna. Soft na PPC działa na A4000 604e/200 060/50 niemal dokładnie 2x szybciej, niż na A1200 603e/200 040/25.

Co do kompatybilności 060 w dół - lepiej wypada A4000 z 060, niż z oryginalną kartą A3640. Pamiętam, kiedy przesiadłem się właśnie z A3640 na CyberstormaMKII z 060 - nagle sporo rzeczy, odmawiających dotychczas współpracy, zaczęło chodzić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem