[#1] Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible
Zacznę nieco ponuro. Nie sądzicie , że amigowy potencjał złącza pcmcia został w dużej mierze zmajnoeany? To złącze było w amifze nirmal pioniersko. Potem gościło w laptopach. Jest naprawdę masa urządzeń na te starą wersj3 pcimci. Firmy hardwarowe jeszcze za czsów ami świetności mogły lepiej wykorzystać ten potencjał. Wystarczyło opracować sterowniki i obkleić gotowe karty napisem amiga ready...

Dziś też dochodze do wniosku, że skoro ludzie piszą tyle demek numer e powinno byc problemu ze stwaorzeniem sterownikow pod pasujące na łącze karty.

Proszę Was o stworzenie listy modeli urządzeń ktore pasują do pcimci i mają jakieś wsparcie np z aminetu... Tunery, czytniki, usb, modemy, gsm, sieciowki, pamięcie, HD, stacje dysków (mam taką os compaq aero) , cd romów. Do prezentowanego urządzenia dopiszcie jaki pakiet amisoftu jest potrzebny...
[#2] Re: Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible

@xtro, post #1

Matko, na czym Ty to piszesz
[#3] Re: Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible

@glichtanski, post #2

na czym Ty to piszesz

Wygląda jakby przekaz z tam tamów przetłumaczony przez google translator
.
[#4] Re: Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible

@xtro, post #1

Przede wszystkim złącze PCMCIA w Amidze 1200/600 jest 16 bitowe, czyli karty 32 bit działać nie będą.

Z tego co ja wiem to do tego gniazda włożysz prawdopodobnie dowolny adapter PCMCIA na CF flash (ja w takim adapterze ostatnio uruchomiłem kartę CF 4 GB SanDisk Ultra (tę czerwono srebrną). Następnie działają karty sieciowe Przewodowe o prędkości 10. Te 10/100 już nie. Ja mam firmy 3Com EtherLink III (3C589D). Działa bardzo ładnie. Działają jeszcze jakieś inne przewodowe oraz jedna WiFi, ale producenta nie podam.

Wiem, że kiedyś dawno temu, kiedy jeszcze mamuty po ziemi biegały były do Amigi 1200/600 na złącze PCMCIA dostępne CD-ROMy. Ale ja je widziałem tylko na obrazku. Choć chciałbym taki mieć.

Kolejnym urządzeniem podłączanym do Amigi przez PCMCIA jest urządzenie FG24 plus firmy Elsat oczywiście wraz z odpowiednim adapterem. Nawet takie mam. Pozwala na zgrywanie filmów na dysk oraz poszczególnych klatek. Jakość filmu nie poraża, ale jak na tamte czasy jest ok.

Jeżeli coś było jeszcze wkładane w to złącze do Amigi to ja o tym nie wiem.
[#5] Re: Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible

@gilban, post #4

Ja miałem WI-FI pod PCMCIA, konkretnie Thomson Speed Touch 110 i działał na A1200/030/40 bardzo ładnie. Nawet z szyfrowaniem dawał radę (router D-Link).

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2014 22:54:13 przez tOMashBe
[#6] Re: Lista urządzeń ami.PCMCIA compatible

@xtro, post #1

Przepraszam , że tak to napisane.... siedziałem na poczekalni angielskiego na córę 2 h i się nudziłem i tłukłem w klawiaturkę androida... Wyszło nieciekawie, bo ja nie umiem za bardzo na tych ekranowych pisać...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem