kategoria: A600
[#1] A600 problem z Joystickiem
Witajcie,
Właśnie jestem po wymianie kondensatorów na tantalowe w mojej A600. Niestety zaobserwowałem coś dziwnego.
Podczas gry, kiedy daję kierunek góra Amiga wychwytuje - góra+lewo, natomiast jeśli daję góra+prawo amiga wychwytuje prawidłowo kierunek, jednakże cała gra zwalnia, a muzyka lekko przycina (tak jakby jakieś mini zwarcie?). Czasami gdy przepnę Joya jeszcze raz lub poruszam płytę główną jest ok Miał może ktoś podobny problem?? Podpowiecie coś?
Pozdrawiam,
majkelc

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2014 17:39:17 przez majkelc
[#2] Re: A600 problem z Joystickiem

@majkelc, post #1

A dostałeś gwarancję na wymianę? Może lepiej samemu nie grzebać, niech fachowiec się tym zajmie.
[#3] Re: A600 problem z Joystickiem

@x86, post #2

Wymieniałem sam :) Wszystko zrobione tak jak trzeba.
[#4] Re: A600 problem z Joystickiem

@majkelc, post #3

Jeżeli w kondensatorach nie pomyliłeś plusa z minusem i przed założeniem sprawdziłeś miernikiem czy maja zakładaną pojemność to nie mam pomysłu.
[#5] Re: A600 problem z Joystickiem

@majkelc, post #3

Jeżeli Amiga była w pełni sprawna przed wymianą kondensatorów, to nie ma takiej opcji, że po wymianie cudownie się zepsuła;)
[#6] Re: A600 problem z Joystickiem

@x86, post #5

Nie jestem pewien, czy przed wymianą była w pełni sprawna... Wygląda na to, że gdzieś na płycie jest przerwa/zwarcie (tylko jak tego szukać). Po zakręceniu wszystkich ekranów i obudowy jest ok OK
Jest w Amidze 600 jakiś scalak, który steruje portami joya i myszki?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2014 11:18:39 przez majkelc
[#7] Re: A600 problem z Joystickiem

@majkelc, post #6

Charlie's Interface Adapter A i B
[#8] Re: A600 problem z Joystickiem

@glichtanski, post #7

Potwierdziła sie moja teza odnośnie z przerwą lub zwarciem. Obok PAULI jest taka grupa rezystorów podczas gdy ich się dotyka Joystick reaguje prawidło/bądź też nieprawidłowo. Macie może jakiś pomysł jak się do tego zabrać? Po rozgrzaniu komputera jest zdecydowanie lepiej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem