kategoria: Sprzęt
[#1] Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka
Chciałbym zapytać Forumowiczów czy byłoby zainteresowanie zakupem profesjonalnie przygotowanej obudowy do zewnętrznej stacji dyskietek podłączanej do złącza Disk Drive (DF1). Obudowa w założeniu miałaby pomieścić stację dysków/Goteka oraz interfejs zew. stacji powstały niedawno na PPA. Z obudowy wychodziłby estetyczny przewód wprost do złącza DD Amigi. Żadnej elektroniki na wierzchu. Całość pomalowana proszkowo. Wnętrze obudowy pasowałoby do stacji dyskietek oraz do płytki interfejsu.

Proszę orientacyjnie się zgłaszać i zaproponować swoją cenę maksymalną. Jak będzie duże zainteresowanie podejmę się zaprojektowania i znajdę firmę która zrealizuje laserowe wycinanie i wyginanie blach z malowaniem proszkowym. Kolor - myślę o białym, szarym (gotekowym) i czarnym. Można się też wypowiadać w sprawie koloru.

Mam już za sobą zakończoną sukcesem akcję Gotekową - teraz czas na ambitniejsze zadanie.
[#2] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@pong777, post #1

Tak jestem zainteresowany.
[#3] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@pong777, post #1

ja też nawet 2 sztuki bym wziął :)
[#4] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@pong777, post #1

pisze się na 2 sztuki
[#5] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@bacus10, post #4

Widzę, że pomysł budowy nowych obudów został podchwycony z wątku o adapterze zewnętrznej stacji? Pewnie swoim projektem pokazałem że jest to możliwe do realizacji. Ciekaw będę pierwszych projektów a najbardziej trzymam kciuki za finalny produkt brawo!
[#6] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@Romlen, post #5

Jeśli ktoś chce pomóc zapraszam oczywiście. Projekt nie będzie za bardzo komercyjny - wszystko zostanie udostępnione. Niebawem podzwonię po okolicznych firmach zajmujących się cięciem i wyginaniem oraz malowaniem.
[#7] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@pong777, post #6

Tak szczerze to mi się marzy taka obudowa jak kiedyś TOMS do A1200 zrobił podkładana była pod komputer i można było włożyć dysk twardy - tu można by flopa i np CD-Rom. Wspaniała sprawa. A jeszcze lepiej by była obudowa desktop, do której można by włożyć całą płytę od A1200.
[#8] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@gilban, post #7

Kiedyś to musiało nastąpić, zauważ że ostatnio znikają z allegro amigi 500. To jedne z tych Amig z których można wydobyć układy specjalizowane w łatwy sposób. Budowa nowej obudowy do płyty głównej, fajne jeśli chcesz to zrobić indywidualnie, masowo to się może nie udać. Co innego budowa nowej płyty głównej do Amigi 500, gdzie płyta główna składała się z dwóch laminatów, na jednym byłą by Amiga, na drugim porty. Coś prostego, każdy użytkownik mógł by sobie włożyć układy specjalizowane, choć sam projekt nie był by prosty, autorzy od siebie musieli by dołożyć ram /standard/. Opcja, SD FF, usb dla kontrolerów,... Co do połączenia pcb, docelowo gniazdo /np: takie jak w Mac m68k do kart/ oszczędnie piny. Obudowa w stylu mini Mac.

Zaprojektować takie PCB to trochę jak dzieło sztuki, tylko prosty projekt trudne wykonanie procesor w dip, elementy smd. Każdy nowy użytkownik sam montuje układy specjalizowane.

Zaznacz że GBA to exclusive 030, tu taj mamy mieć produkt masowy zaspakajający wymagania potencjalnego odbiorcy.
//
Co by się stało gdy by Amiga była sprzedawana bez układów specjalizowanych? zaczęto by je produkować, to jest właśnie tknięcie...

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 00:02:54 przez amizet
[#9] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@amizet, post #8

Może coś takiego jak A550
[#10] Re: Nowa obudowa do zewnętrzej stacji dyskietek/Goteka

@KRISS, post #9

No nie płyta główna w stylu ITX, tyko dwie takie płyty gdzie pierwsza to Amiga, druga to porty, rozszerzenia. Jest dużo rozwiązań można np: zrobić to na pcb 10x10 cm i składać te płytki jedna na drugą i wtedy nasza Amiga jest dość mała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem