[#31] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@glichtanski, post #28

jeśli nie dałeś SKIPROMMODULES scsi.device w SetPatch no to nie dziwne, że będzie 43.43
[#32] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #31

Piszczie prosze jak ma linijka wyglądać i w którym miejscu dokładnie ją wpisać.
Wpsałem tak: C:SetPatch SKIPROMMODULES "scsi.device" QUIET
i system wywala jakis błąd returncode 20 w trakcie uruchamiania??

jak ma ta linijka wyglądac dokładnie.??
[#33] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #32

ja odpowiadałem na post glichtanski'ego, bo to ma zastosowanie do OS3.9 BB2, Ty masz Classic na OS3.1 z tego co widzę więc nie ma takiej potrzeby

LoadModule DEVS:scsi.device NOREBOOT
SetPatch SKIPROMMODULES scsi.device QUIET

tak powinno być przy OS3.9 BB2, noreboot przy loadmodule, bo reboot wymusza już SetPatch

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 13:30:14 przez Kilos
[#34] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #33

Ok. Linijkę wywaliłem.
Teraz zresetowałem WinUAE i z wesji 43.47 (oryginalnie) zrobiła sie nagle wersja 43.43 którą wgrałem. Już nic nie rozumiem.

Jak zminie scsi.device i zrobie pełen restart w WinUEA to widzi nowy scsi.device. Po powrocie do domu zobacze co będzie w fizycznej amidze.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 13:35:31 przez ponior
[#35] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #34

ClassicWB standardowo masz z wersją 46.0 w tej chwili, chyba, że masz jakąś starszą instalację ClassicWB, zmiana wersji ogranicza się do podmiany scsi.device w DEVS, bo wpis w s-s już masz, że jak jest w DEVS to załaduj, nie wiem czemu dzieją Ci się takie cuda
[#36] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #23

Najpierw zapisz startup-sequence np. jako startup-sequence.old, będziesz mógł potem odzyskać w razie niepowodzenia poprzedni s-s. zapisz go na jakiejś dyskietce.

IF EXISTS DEVS:scsi.device
C:LoadModule DEVS:scsi.device
EndIF
- to wykasuj

Zamiast powyższego dopisz do
C:LoadModule >NIL: LIBS:icon.library LIBS:layers.library
DEVS:scsi.device REVERSE NOREBOOT
Czyli będzie C:LoadModule >NIL: LIBS:icon.library LIBS:layers.library DEVS:scsi.device REVERSE NOREBOOT

Masz 2 razy SetPatch Quiet, i chyba dlatego ładuje się wcześniejszy scsi.device
C:LoadModule >NIL: LIBS:icon.library LIBS:layers.library

C:SetPatch QUIET
- wpisz C:SetPatch SKIPROMMODULES scsi.device QUIET

Oczywiście w katalogu DEVS: zostaw najnowszy scsi.device

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 16:20:35 przez glichtanski
[#37] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@glichtanski, post #36

Nic nie zmieniałem i narazie zmienia poprawnie wersje scsi.devise. niestety partycje bez zmian.
Troche pomogło zainstalowanie tego:
http://aminet.net/package/disk/misc/fixhddsize
Teraz hdtoolbox widzi 77GB to dobra wiadomośc.
Zła to taka. że przy próbie zrobienia partycji jak przsuwam strzałke to pojemność skacze co ok 4 gb i tak w kółko.
Natomiast w HDinstall moge założyć juz max partycje 12gb. Nic z tego nie rozumiem. Moze te programy błednie tylko podają wartości a partycje bedą duże??

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 18:41:12 przez ponior
[#38] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@glichtanski, post #36

Masz 2 razy SetPatch Quiet, i chyba dlatego ładuje się wcześniejszy scsi.device

a skąd... pierwszy SetPatch jest w warunku - jeśli podczas uruchamiania naciśniesz lewy przycisk mychy, jest to część ClassicWB która pozwala uruchomić Ami z maksymalną ilością pamięci, tak samo pod prawym przyciskiem dla odmiany jest Bootmenu

@pinior zajrzyj do katalogu My Files > LargeHD, jest tam wszystko czego potrzebujesz, nie musisz ssać aminetu

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2014 18:48:10 przez Kilos
[#39] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #38

A tak, nie zauważyłem "IF"
[#40] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #38

Tak z katalogu large HD/upto128gb odpalam hdinstall, przegrywam rózne wersje scsi.device ale nic to nie daje jak narazie.
[#41] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #40

Ciąg dalszy....
Z postawieniem dużej partycji pod WB 3,1 dałem sobie siana, nic nie przynosiło rezultatów.
Zrobiłem coś innego:
1.Zrobiłem sobie system 3.9 pod winuae.
2. Założyłem na dysku 80GB pod WB 3.1 tylko małą partycję systemową 500mb.
3. Dysk 80GB mogę podpiąć tylko do fizycznej amigi więc uruchomiłem WB 3.1 z dyskietki.
4. Zamontowałem karte CF i przegrałem na małą partycje 500mb HDD wcześniej postawiony system 3.9 pod WinUAE.
5. Reset amisi i oczywiście zwis bo mam kika 3.0
6. Wpisałem w SS blizkik c:devs/kickstart...........
7. Reset amigi i system wstał
8. Uruchomiłem hdtool. Super widzi prawidłowo dysk.
9.Pozakładałem pozostałe partcje 10, 15 i 45GB. Pierwsza jest FFS, reszta SFS. wszystko ładnie poszło.
10. Reset amigi, system wstał (jest tylko problem z rozdzielczością ale narazie mam inny problem) Niestety widzi tylko jedną dodatkową partycje hdh9?? która po sformatowaniu ma 2.5GB.
11. Włączyłem znowu hdtool i tam ładnie widać założone cztery partycje.

Pytanie dlaczego ich nie widać normalnie pod systemem???

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 19:49:22 przez ponior
[#42] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #41

spróbuj z PFS3 AiO, robiłem sobie na karcie 16GB partycje > 8GB i wszystko ładnie hulało... większe robiłem tylko z FATA, ale tu jak wiadomo inna bajka jest

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 20:03:32 przez Kilos
[#43] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #42

Ok już widzi, był do bani SFS przegrałem inny do L i juz widzi.

Czy jak przegram teraz na partycje systemową Classic workbench 3.1. I podogrywam SFS i Scsi device z OS 3.9 to bedzie ok, ruszy wszystko??

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 20:31:44 przez ponior
[#44] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #43

Chyba wszystko działa na pierwszy rzut oka po Workbenchem 3.1.

Pojawia się tylko komunikat przy uruchamianiu:
"Intuition is attempting to resethe workbench screen. please close all windows except drawers"

po naciśnięciu na "RETRY" wszystko wygląda ok, kolory wskakują ale komunikat wyskakuje przy każdym restarcie kompa.
jak się tego pozbyć???

ps. z tego co wyczytałem to jakiś program otwiera się wcześniej niż pulpit, tylko jak go znaleźć?

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 21:43:50 przez ponior

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 21:51:12 przez ponior
[#45] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #44

szukaj tam gdzie sam coś dodałeś w s-s, jeśli dany program obsługuje polecenie QUIET spróbuj je dodać
[#46] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #45

Odpowiedzialny był za to jakiś dziwny plik w DEVS/Monitor. Zostawiłem tam tylko PAL I NTSC i jest ok.

Teraz znowu czytam, że przy zakładaniu partycji trzeba jakieś wolne miejsca zostawiać na końcu i między bo inaczej pliki z jednej partycji będą sie nadpisywać na innej.
Miał ktoś taki przypadek??

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2014 08:55:19 przez ponior
[#47] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@ponior, post #46

odpal sobie Check4GB który sprawdza partycje > 4GB, po konkrety zerknij do readme
[#48] Re: Partycjonowanie dysku, partycje powyżej 8gb.

@Kilos, post #47

Wszystko jest ok w testach. Więc jeżeli ktoś ma podobny problem, to polecam załozyć duże partycje pod OS 3.9 i albo przy nim zostać, albo potem zainstalować na gotowe partycje Workbencha 3.1.

Jedyny minus to troszeczke cieplej w obudowie od HDD. Za to delikatne pstrykanie HDD i ilośc wolnego miejsca zdecydowanie na plus.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem