[#1] Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami
Jak w temacie... cioekaw jestem co robicie na swoich amigach...mam tu na mysli profesjonalna prace a nie hobby, czy ten juz niestety dosc leciwy kompik sie jeszcze wogole do czegos nadaje? Wypowiedzi pod tytulem ogladam filmy nie beda brane pod uwage :P

Pozdro i licze na oddzew

Ps. w miare mozliwosci konkretne przyklady
[#2] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Ja swoją amige ( początkowo A1200 040-40 AGA 64 MB RAM, potem A1200 060-50 voodoo3 PCI 128 MB Ram) używałem do pisania różnch różnistych sprawozdań na polibudzie :

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/waszeblaty/olo/olo_6.jpg

Teraz też pisze, ale tymczasowo pod winUAE i ostatnio na pegu :)
Oprócz tego "bawię się" Sample-E mała obróbką dziwięku, i czasami coś tam pomajstruje w TVPaint, PPaint :D
[#3] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

to moze wpierw sam bys napisal co robisz i na czym? ;)

[#4] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@Olo, post #2

bawię się" Sample-E

Polecam nowszego Sample-Z ...no i jak zwykle dodam ze obrabiac nie mozna na partycji FFS z blokiem 512, poniewaz HD bedzie mielil przy kasowaniu pliku z bufora. Musi byc SFS, albo FFS z blokiem conajmniej 4096 :P

Ostatnia modyfikacja: 26.05.06 00:01
[#5] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

profesjonalna praca? dobre.
[#6] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Zdaje sie ze ktos prowadzil sklep i wystawial na Ami faktury VAT. Pozatym pytanie troche takie...przeciez wszystkie komputery i systemy sa coraz bardziej kompatybilne lub do siebie podobne. Przeciez to wszystko jedno czy Ami, Mac, pecet, itd.

Chyba ze pytanie konkretnie dotyczy Amigi Classic. Bo ten komputer jest fenomenem, poniewaz nawet po 14 latach, taka A1200/A4000/A3000, moze byc niewiele gorszym narzedziem od dzisiejszych komputerow. Czasami nawet lepszym.
[#7] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Ja mojej ami uzywam narazie tylko do giercow - bo trudno skompilowac cokolwiek bez hdd i z 2mb chipu ... :(
[#8] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@Andrzej Drozd, post #6

a w czym konkretnie lepsza?
[#9] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Zajmuje sie grafika 3d(wizualizacje architektoniczne, exterior, interior). W robocie mam Athlona 3800Xp dual core + 3gb ramu+Geforce Quadro 1400FX. Programy to 3dsmax+vray, i postprodukcja w Photoshopie. Do tego After Effects do animacji.

Pozdro
[#10] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #9

W robocie mam Athlona 3800Xp dual core

I bardzo się z tego cieszymy, ale pytałeś nas o to co robimy na swoich Amigach, więc też chcielibyśmy usłyszeć co robisz na swojej Amidze. W robocie to my również dużo pecetów mamy i różne ciekawe programy takoż .

[#11] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Prosze, uwazneij czytaj posty, ja nigdzie nie napisalem ze mam amige(nie liczac zaszafowanej A500). A pytanie postawione bylo po to zeby zobaczyc jak sie zmienil amigowy swiatek, kiedy ja sie przesiadalem amiga nadawala sie do wielu profesjonalnych zastosowan. A jak jest teraz?

Pozdro

Ps. To byla odpowiedz na zadane pytanie, wiec prosze nie lap mnie za słówka, bo tu nie chodzilo o przechwalanie sie typu ...Łoooooo, a wiecie ja w pracy to mam.......
[#12] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Cześć,jestem z wykształcenia elektrykiem i na A-1200 ( PageStream 3,0i )pisze ochrone przeciwporazeniową ( pomiary skutecznosci zerowania , rezystancji izolacji ,uziemień, badanie wyłączników róznicowo -prądowych i inne) i na tym nawet zarabiam Pozdrawiam Leszeksas
[#13] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

ja robię na Ami www. HTML, PHP, JS i grafikę. I opiekuję się dwiema firmowymi stronami (zrobionymi na Ami). A te programy sa w tym pomocne:
[CED, ArtEffect, WhirlGIF, ShowGirls, IBrowse, ATC, MultiSłownik] Parę mniejszych utilków, o których pewnie zapomniałem.
No i zapomniałem o serwerze THTTPD :D

Ostatnia modyfikacja: 27.05.06 01:26
[#14] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #11

kiedy ja sie przesiadalem amiga nadawala sie do wielu profesjonalnych zastosowan. A jak jest teraz?

A teraz się nie nadaje .
[#15] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Heh.....no coz....
[#16] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

a co powiesz na cyfrowy montaż Video
[#17] zmiana wielkosci bloku

@Andrzej Drozd, post #4

Czy musze formatowac partycje zeby zwiekszyc rozmiar bloku na patycji sfs?

[#18] Re: zmiana wielkosci bloku

@vi-bee, post #17

Tak trzeba formatować ale wg. mnie nie da to przyspieszenia tak jak pod FFS.
[#19] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Jestem pracownikiem naukowym na politechnice. Wszystkie moje potrzeby, związane z pracą zawodową jestem w stanie zrealizować na Amidze. Potrzebuję Worda, Excela i PowerPointa, co zapewnia mi emulowany Mac. Poziom tego, co w zakresie edycji tekstu i prezentacji mulitimedialnych robi się na uczelni w żadnym razie nie wykracza poza możliwości starego macowego Office'a v4.21. Od biedy można się poratować Office-em'98 pod iFusionem. Poza tym potrzebny jest mail - luzik - YAM trzyma się mocno. Rysunek nabazgrać, fotki obrobić czy filmik sklecić na Ami też żaden problem. Z WWW bywa gorzej, ale tu też może pomóc emulowany Mac.

Dla mnie Amiga to ciągle porządny komputer, także do pracy.
[#20] Re: Ankieta - dziedziny zastosowan dla ami

@skit, post #1

Cześć. Dla mnie Amiga Classic to przede wszystkim ogromne pole do eksperymentów nad konfiguracją i usprawnianiem systemu oraz hardwaru. Uwielbiam przy niej siedzieć coś polutować, przemalować itp. Nie są mi w stanie dać tyle przyjemności inne kompki jakie posuiadam (notabene notebooki maca, które kolekcjonuję).

Pozdrawiam wszystkich Amigowców z nudnych wykladów na temat Novella...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem